Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Πρωθυπουργικό παραλήρημα

Ίσως ακουστεί ως ανέκδοτο αλλά χτες παρακαολούθησα ένα μεγάλο (στα πλαίσια της λογικής πάντα) κομμάτι από την ομιλία τού πρωθυπουργού στην βουλή. Κι όχι μόνο παρακολούθησα αλλά κράτησα και σημειώσεις! Έτσι, λοιπόν, για να μη πάει χαμένος ο κόπος μου, σταχυολογώ και σχολιάζω ορισμένα αποσπάσματα απ' αυτή την ομιλία, η οποία αποδείχτηκε σκέτο παραλήρημα:

"Κάποιοι ήθελαν να θυσιάσουν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια".

- Ατυχής η παρομοίωση. Πρώτον, τελικά η Ιφιγένεια δεν έπαθε τίποτε διότι πρόλαβε η θεά Άρτεμις και την πήρε από τον βωμό, βάζοντας στην θέση της ένα ελάφι. Δεύτερον, η αποφασισμένη θυσία τής Ιφιγένειας μπορεί να μην υλοποιήθηκε τελικά αλλά έφερε αίσιο αποτέλεσμα, αφού αμέσως φύσηξε ο ούριος άνεμος που περίμεναν οι αχαιοί. Άρα, δεν βγαίνει σε κακό να θυσιάζεται και καμμιά Ιφιγένεια κάπου-κάπου.
"Τους δυο πρώτους μήνες αφότου αναλάβαμε, κάθε μέρα δηλώσεις αξιωματούχων μας έβγαζαν από το ευρώ. Η Ελλάδα είχε μπει σε καραντίνα αξιοπιστίας. Τώρα όλα αυτά τελείωσαν". 

- Καραμπινάτο ψέμα. Το ευρωπαϊκό κεφαλαιικό κατεστημένο θα πάθει ανυπολόγιστη ζημιά σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα-μέλος τής ευρωζώνης (όχι μόνον η Ελλάδα) αποχωρήσει απ' αυτήν. Οι μόνοι εξ αυτών που έβλεπαν -και εύχονταν- έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ήσαν όσοι είχαν στοιχηματίσει σ' αυτό το γεγονός. Ο λαός δεν έχει πρόβλημα: το ίδιο τού κάνει είτε πεινάει με ευρώ είτε πεινάει με δραχμή.

"Στο εσωτερικό χτυπήσαμε κακοδαιμονίες. Σταματήσαμε μια απεργία διαρκείας που απειλούσε να γονατίσει την χώρα".

- Προφανώς, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην μακρά απεργία των χαλυβουργών, την οποία κατέλυσε με απροκάλυπτη αστυνομική επέμβαση. Δυστυχώς, δεν μας είπε τι σκατά συνέβη και σήμερα ο Μάνεσης κλείνει μόνος του το εργοστάσιο, βγάζοντας όλους τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Προφανώς, η χώρα γονατίζει όταν απεργούν οι εργαζόμενοι και όχι όταν οι ίδιοι οι βιομήχανοι κλείνουν τα εργοστάσιά τους.

"Αρχίσαμε εστρατεία για τιο χτύπημα της λαθρομετανάστευσης. Η εικόνα αλλάζει στα κέντρα των πόλεων. Η ανακατάληψη των πόλεών μας έχει αρχίσει. Σήμερα ο νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται. Σε κάθε τετράγωνο το κέντρου της Αθήνας".

- Ώπα, ρε μεγάλε! Ώστε εφαρμόζεται ο νόμος στους λιγδίτες τούς πακιστανούς, ε; Μπράβο, ρε συ! Νά 'ξερα μόνο ποιος αντιγράφει από ποιον: εσύ από τον Μιχαλολιάκο ή ο Μιχαλολιάκος από σένα; Σας βλέπω να κόβεστε κι οι δυο, πάντως.

"Εφαρμόσαμε το νόμο εμείς οι πολιτικοί στους εαυτούς μας. Περιορισμός μετακλητών υπαλλήλων στο κοινοβούλιο. Μειώσεις μισθών από τον πρόεδρο έως τον βουλευτή".

- Αυτά είναι τα ωραία. Τόσο ωραία ώστε βρήκε αφορμή ως κι η φάρα τού Κασιδιάρη να στηλιτεύσει τον τρόπο με τον οποίο βουλευτές και υπουργοί αυξάνουν τους "μειωμένους" μισθούς τους στα οκτώ -και βλέπουμε- χιλιάρικα. Όσο για τους υπαλλήλους τής βουλής...αλήθεια, υπάρχει ανάμεσά τους κάποιος που διορίστηκε σ' αυτή την θέση χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιοδήποτε κομματικό στέλεχος;

"Θα είναι οι τελευταίες τέτοιες περικοπές. Μισθοί και συντάξεις δεν πρόκειται να περικοπούν. Τέλος".

- Το ανέκδοτο της ημέρας. Πώς μπορείς να λες ανερυθρίαστα τέτοιες μαλακίες όταν καταργείς τις συλλογικές συμβάσεις, ρυθμίζεις τον βασικό μισθό με υπουργική απόφαση, σμπαραλιάζεις τις αποζημιώσεις και προγραμματίζεις την κατάργηση όλων των επιδομάτων; Και κάτι άλλο: Αν θυμάμαι καλά, το μνημόνιο περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία θα παίρνονται αυτομάτως νέα μέτρα όποτε διαπιστώνεται αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, έτσι δεν είναι; Όμως, τα νούμερα που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι τόσο σίγουρο ότι θα πέσουν έξω ώστε ο ΟΠΑΠ δεν θα έδινε απόδοση ούτε 1,01 αν θέλαμε να στοιχηματίσουμε σ' αυτό. Οπότε, τα "αυτόματα μέτρα" που θα παρθούν, τί θα αφορούν; Και τί θα αφορούν τα επί πλέον μέτρα 18-20 δισ. που προβλέπονται σε περίπτωση επιμήκυνσης; Έλα ντε!

"Από την δόση μόνο το 10% θα πάει στους δανειστές μας. Παλεύω να πάρουμε ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 31,5 δις. Για να επιστρέψει το κράτος αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες".

- Το πόσο την βρίσκω μ' αυτό το πρώτο πρόσωπο ("παλεύω", "προσπαθώ", "αγωνίζομαι", "επιτρέπω", "οραματίζομαι" κλπ) δεν λέγεται. Προφανώς, ο Αντώνης ονειρεύεται τον εαυτό του στην λίστα των "χαρισματικών" που έχουν κυβερνήσει τούτον εδώ τον τόπο. Ποιά κυβέρνηση; Ποιό κόμμα; Μόνος του παλεύει, ο άνθρωπος. Τό 'χει πάρει πάνω του το ζήτημα, λέμε! Τέλος πάντων... Πάντως, εδώ λέει την αλήθεια (σχεδόν) αλλά από την ανάποδη: το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των 31,5 δισ. θα πάει στις φουκαριάρες τις τράπεζες, που ζημιώσανε από το κούρεμα. Θα μου πείτε ότι και τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώσανε, αλλά ποιός τα γαμεί τα ασφαλιστικά ταμεία; Το θέμα είναι να σωθούν οι τράπεζες, η κολώνα τού καπιταλισμού.

"Μέχρι στιγμής, την οικονομία μας την παραλύει η έλλειψη ρευστότητας. Μόλις ψηφιστούν τα μέτρα, η ρευστότητα θα επανέλθει, η ψυχολογία θα αλλάξει, η δραχμοφοβία των ξένων θα εξαφανιστεί".

- Ας αφήσουμε στην άκρη το ότι πηδάνε εμάς για να εξαφανιστεί η δραχμοφοβία των ξένων κι ας πάμε στην ρευστότητα. Τώρα που ψηφίστηκαν τα μέτρα, δηλαδή, τί θα γίνει; Θα βρω εγώ λεφτά αύριο το πρωί; Άντε, μεθαύριο; Παναπεί, όσο έπαιρνα 750 ευρώ μισθό ήμουνα στεγνός σαν μπακαλιάρος υγράλατος αλλά τώρα, με τα μέτρα, θα αποκτήσω ρευστότητα με 510 ευρώ μισθό; Αμ, δεν μας τό 'λεγες νωρίτερα, που μας άφησες και πάθαμε μια ψυχολογία (όπως έλεγε κι ο ανεπανάληπτος Βαμβακούλας)!

"Μας λένε ότι είμαστε ασυνεπείς. Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις ισχύουν απολύτως". 

- Δεν έχω γνώμη. Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως, για να το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έτσι πρέπει να είναι. Καλύτερα ρωτήστε κανέναν ψηφοφόρο του να σας πει αν του είχε υποσχεθεί ο Σαμαράς ότι θα τον τσακίσει ή όχι.

"Είναι ολοφάνερο ότι μεσα στα μέτρα που ψηφίζουμε είναι και μέτρα άδικα που αναγκαζόμαστε να πάρουμε. Έπρεπε να τα είχαμε πάρει μόνοι μας χωρίς να μας το πει κανένας".

- Συ είπας, πρωθυπουργέ μου. Ώστε υπάρχουν και μέτρα άδικα που έπρεπε να τα είχατε πάρει μόνοι σας, ε; Μάλιστα. Πρώτη φορά ακούω πρωθυπουργό να λέει ότι έπρεπε να είχαν παρθεί άδικα μέτρα. Στον εξομολόγο σου το είπες;

"Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θίγονται γιατί χάνουν προνόμια. Συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους έχουμε απέναντι και δεν κάνουμε πίσω χιλιοστό. Δεν γίνεται να χαριζόμαστε στα τρωκτικά. (...) Κάποιοι συνδικαλιστές ονόμασαν τα προνόμια κατακτήσεις. Ήταν προνόμια που τα απολάμβαναν λίγοι και τα πλήρωνε ο λαός".

- Κι έλεγα θα το πει, δεν θα το πει... Άργησε αλλά το είπε τελικά. Προνόμια των λίγων το πενθήμερο, το οχτάωρο, οι συμβάσεις, ο έλεγχος στις απολύσεις, οι νόμοι και οι κανόνες που -πρέπει να- διέπουν μια εργασιακή σχέση. Προνόμια των λίγων τα αξιοπρεπή μεροκάματα, οι ανθρώπινες συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, ο 13ος κι ο 14ος μισθός. Προνόμια των λίγων όλα όσα θεωρούσαν ως κατακτήσεις τους οι εργαζόμενοι. Προφανώς, οι πολλοί είναι οι εργοδότες...

"Φανταστείτε τους ακραίους όλων των αποχρώσεων. Θολωμένοι από εμμονές και διψασμένοι για δύναμη θα κατέστρεφαν την χώρα. Αυτό τον εφιάλτη δεν θα τον επιτρέψουμε ποτέ".

- Συγγνώμη, πρωθυπουργέ μου αλλά, ακούγοντάς σε να μιλάς για άκρα, μπορείς να μου πεις γιατί εγώ αισθάνομαι στριμωγμένος στο ένα άκρο και νοιώθω πως στο άλλο άκρο είσαι εσύ και με πυροβολείς; Και, μεταξύ μας, χέστηκα για το τι θα επιτρέψετε και τι όχι. Αυτό που για σας αποτελεί εφιάλτη, για μας συνιστά όνειρο. Όχι να καταστρέψουμε την Ελλάδα αλλά να την φτιάξουμε καταστρέφοντας εσάς.  Όσο για μένα...ναι, το παραδέχομαι, έχω μια μεγάλη εμμονή: πότε νά 'ρθει η ευλογημένη μέρα να χρησιμοποιήσω το κονσερβοκούτι που σκουριάζει στο πίσω μπαλκόνι και το όπλο που κρατάω παρά πόδα χρόνια τώρα... Μην ανησυχείς: ο χειρότερος εφιάλτης τής τάξης σου θα γίνει πραγματικότητα σίγουρα!

Παρακάτω δεν ξέρω τι είπε ο πρωθυπουργός. Δεν άντεξα περισσότερο. Πόσες απανωτές μαλακίες να αντέξει ένας άνθρωπος, δίχως να παρασυρθεί και να σπάσει την τηλεόραση; Και δεν είναι καιρός για έξοδα...

Πηγή: Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου