Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

New York Times: Η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε με διαταγή του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Το πρόσωπο του ρατσισμού και των ακραίων φαινομένων βίας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από το λόγο και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, σκιαγραφεί ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας, προσπαθώντας να δώσει μια περαιτέρω εξήγηση στη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικά.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Οι νέοι φασίστες της Ευρώπης» και ο ρεπόρτερ ξεκινά με το συμβάν της ανατριχιαστικής επίθεσης στον 27χρονο Αφγανό πολιτικό μετανάστη, Αλί Ραχίμι, ο οποίος δέχθηκε πέντε μαχαιριές από περίπου 12 άνδρες στο κέντρο της Αθήνας. 
Ο Ραχίμι επέζησε της επίθεσης και συνεχίζει να κατοικεί στην πόλη, ωστόσο, αναφέρει το άρθρο, ο φίλος του Ρέζα Μοχάμαντ που δέχθηκε και αυτός επίθεση σκέφτεται να επιστρέψει στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του Αφγανιστάν. 

Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά για αρκετές γειτονιές της Αθήνας που θυμίζουν πεδία μάχης, ενώ, υπογραμμίζει ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους για επιθέσεις υπάρχουν και βουλευτές του κόμματος. 

Ο δημοσιογράφος, χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι «Το κόμμα ιδρύθηκε το 1985 με διαταγή του φυλακισμένου ηγέτη της χούντας», εννοώντας, προφανώς, το Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Το κόμμα έγινε αντιληπτό διεθνώς μετά την συμμετοχή κάποιων μελών του στη σφαγή Βόσνιων Μουσουλμάνων το 1995 στη Σρεμπρένιτσα. Στις εκδόσεις του κόμματος, εξυμνείται το Γ' Ράιχ και βλέπουμε φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων ναζί» σημειώνει το ρεπορτάζ, αποδίδοντας την άνοδο της δημοτικότητάς της στην ξενοφοβία και την ανασφάλεια που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, ακόμη, ότι αυταρχικά στοιχεία στην ελληνική κυβέρνηση έχουν προϊστορία στο να χρησιμοποιούν ακροδεξιές ομάδες για να ασκήσουν πολιτική βία απέναντι σε όσους ασκούν κριτική, ενώ, φιλοξενεί και δηλώσεις της ακαδημαϊκού Αναστασίας Τσουκαλά, η οποία επισημαίνει «Δαγκώθηκαν από το ίδιο τους το φίδι και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη περίπτωση. Αντίστοιχες ομάδες με τη Χρυσή Αυγή υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». 

Προχωρώντας μερικά τετράγωνα πιο κάτω, ο ρεπόρτερ, πηγαίνει σε ένα τζαμί, μετά την προσευχή της Παρασκευής και μόλις αναφέρει το όνομα της Χρυσής Αυγής, οι άνδρες σηκώνουν τις μπλούζες τους και δείχνουν σημάδια στο σώμα τους από μαχαιριές και ξυλοδαρμούς «Πηγαίνετε στην Ομόνοια και θα δείτε τη βία» αναφέρουν. 

Πηγή: dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου