Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Η επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα ήταν πρόβα τζενεράλε για την επίθεση στο Ιράν;

ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ New York Times

Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στο onalert.gr  «η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναρωτιέται εαν η πρόσφατη σύγκρουση στην Γάζα, είχε ως στόχο την Γάζα ή εαν το Ισραήλ κάνει “προπόνηση” για το μέλλον. Και μάλιστα το άμεσο. "Σύμφωνα με Αμερικανους και Ισραηλινους αξιωματουχους η σύγκρουση που κατέληξε προς το παρόν σε μια κατάπαυση του πυρός αναμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ ηταν μάλλον κατι σαν " προπόνηση" για το μέλλον. Δηλαδη για μια μελλοντική ένοπλη αντιπαράθεση με το Ιράν.

Το Ιράν φυσικά απασχολεί τον Πρόεδρο Ομπόμα όπως και τον Νετανιάχου όλο και περισσότερο καθώς ενώ διαφωνούν στις μεθόδους στρατηγικής, και οι δυο το έχουν καταστήσει σαφές οτι ο χρόνος που έχει παραμείνει για την επίλυση του αδιεξόδου, του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, είναι λίγος. Το κλειδί στο παιχνίδι τους ειναι να μπορέσουν να σταματήσουν το Ιράν απ΄ το να προμηθεύσει επόμενης γενιάς πυράυλους στην Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο, όπου θα μπορούσαν κατα την διάρκεια κρίσεων ή μιας Ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν να χρησιμοποιηθούν απο την Χαμάς, την Χεζμπολάχ ή την Ισλαμική Τζιχάντ. 

Ο Michael B. Oren, ο πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στρατιωτικός ιστορικός, παρομοίασε την εισαγωγή των ιρανικών πυραύλων στη Γάζα με την πυραυλική κρίση της Κούβας. Καθώς η κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε ο κ. Όρεν δήλωσε την Τετάρτη οτι “στην πυραυλική κρίση της Κούβας, οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζαν την Κούβα, αλλά την Σοβιετική Ένωση". "Στην Επιχειρηση Pillar of Defence", το όνομα που έδωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις στην επιχείρηση στη Γάζα " το Ισραήλ δεν αντιμετώπιζε την Γάζα αλλα το Ιράν."

Βέβαια μάλλον, γραφει η εφημερίδα, πρόκειται για μια αόριστη σύγκριση.  Η Σοβιετική Ενωση πριν απο 50 χρόνια είχε στίιλει ένα ολόκληρο πυρηνικό οπλοστάσιο στην Κούβα. Στη Γάζα, οι πύραυλοι που ήταν από το Ιράν ήταν συμβατοί, και, όπως έμαθαν μετά οι Ισραηλινοί, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά προβλήματα ακρίβειας. Αλλά από μία αλλη οπτική γωνία,όντως, το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τη μάχη της Γάζας για να μάθει τις δυνατότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ - της οργάνωσης που έχει τους στενότερους δεσμούς με το Ιράν - καθώς και να διακόψει τις διασυνδέσεις.


Φυσικά, μια σύγκρουση με το Ιράν, αν μια έσχατη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτύχει, θα είναι κάπως αλλιώς απ ότι έχει γίνει μέχρι στιγμής!  Σύμφωνα με τα Αμερικανικά και άσχέδια εκτακτης ανάγκης το Ισραήλ θα βρισκόταν αντιμέτωπο με τρεις βαθμίδες απείλης σε μια σύγκρουση με το Ιράν: τους μικρής εμβέλειας πυραύλους που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την εκστρατεία, μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους που τοποθετούνται από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν.


Το τελευταίο από αυτά τα τρία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον τύπο Shahab-3, τον πύραυλο που οι Ισραηλινές και οι Αμερικανικες μυστικές Υπηρεσίες πιστεύουν ότι θα μπορούσε κάποια μέρα το Ιράν να καταφέρει να τον εφοδιάσει με ένα πυρηνικό όπλο.


Ο στόχος και η πρόκληση, είναι η δημιουργία ενός φάσματος ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας - αναχαίτισης κατά των διαφόρων απειλών που μπορεί να προκύψουν με την επόμενη σύγκρουση.


Ακόμα κι έτσι, μια ιστορική μάχη αντιπυραυλικής άμυνας έναντι πυραύλων έχει ήδη γίνει στον ουρανό του Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να λένε οτι το σύστημα Iron Dome κατέρριψε 350 εισερχόμενους πυραύλους - 88% όλων των στόχων που είχαν ανατεθεί στην πυραυλική άμυνα αναχαίτισης. 


Πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, η Χαμάς εκτιμάται ότι είχε συγκεντρώσει ένα οπλοστάσιο από 10.000 έως 12.000 ρουκέτες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι προληπτικές επιθέσεις τους στις αποθήκες πυραύλων της Χαμάς μείωσαν σημαντικά το οπλοστάσιο των πυραύλων, τόσο εκείνων που παρέχονται από το Ιράν όσο και κάποιων που κατασκευάστηκαν στην Γάζα. 


Αλλά Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι περισσότερες από τις περίπου 1.500 ρουκέτες της Χαμάς σε αυτή την σύγκρουση ήταν σε πορεία προς ακατοίκητες περιοχές. Το ραντάρ παρακολούθησης των συστημάτων Iron Dome κανει μια γρήγορη διάκριση μεταξύ εκείνων που κατευθύνονται προς μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και των ρουκετών που δεν αξίζει να χτυπήσουν αποφεύγοντας έτσι μια υψηλού κόστους αναχαίτιση. 


Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ο στρατηγός Martin Ε. Dempsey, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, επισκέφθηκε περιοχή που ήταν αναπτυγμένο το Iron Dome ως προσκεκλημένος του Ισραηλινού ομολόγου του κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης αμερικανο-ισραηλινής κοινής στρατιωτικής άσκησης που έχει γίνει. Για την άσκηση που φέρει το όνομα , Austere Challenge, το αμερικανικό  προσωπικό, χρησιμοποίησε πυραύλους αντιπυραυλικής άμυνας Patriot προσωρινά εγκατεστημένους στο Ισραήλ, καθώς και πλοία με σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis.


Ωστόσο παρά τις επιδόσεις του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης,το σύστημα Iron Dome έχει τα όριά του.


Είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση μόνο μικρής εμβέλειας πυραύλων. Κι έτσι το Ισραήλ αναπτύσσει ένα μεσαίου βεληνεκούς σύστημα πυραυλικής άμυνας, το οποίο εχουν ονόμασει η “Σφεντόνα του Δαβιδ”, που στη πρόσφατη άσκηση δοκιμάστηκε μόνο σε ηλεκρτονικές προσομειώσεις σε υπολογιστή».


Από τα παραπάνω γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επεξεργάζονται σχέδια και προετοιμάζονται για μια ευρύτερη πολεμική αναμέτρηση, που όλοι συμφωνούν ότι θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση και θα έχει πρωτόγνωρα ιστορικά συνέπειες, καθώς ομολογείται η χρήση πυρηνικών όπλων.


Σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων η Ελλάδα έχει σοβαρό ρόλο. Από την άποψη αυτή έχει εξαιρετική σημασία η κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμφωνίας του ελληνικού κράτους με το κράτος τρομοκράτη Ισραήλ. Η έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επιστροφή όλων των στρατευμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό ως δύναμη κατοχής και το κλείσιμο των ξένων βάσεων. Η απαίτηση να φύγουν όλοι οι ιμπεριλαιστές από την περιοχή και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού.  Η καταστροφή όλων των πυρηνικών οπλοστασίων.


Το εργατικό κίνημα στη χώρα μας καλείται να συμβάλλει αποφασιστικά στον αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και τα Μνημόνια, της ταξικής αστικής πολιτικής που καταστρέφει και υποδουλώνει την εργατική τάξη, ασκεί βάρβαρη κρατική τρομοκρατία και εμπλέκεται σε επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου