Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Νέα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ έως το 2016


Της Δήμητρας Καδδά 

Πρόσθετα μέτρα -που θα πρέπει να διευκρινιστούν- αξίας 2,6 δισ. ευρώ το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ το 2016 προβλέπει το προσχέδιο της νέας αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε σήμερα στο Eurogroup.

Τα πρόσθετα μέτρα που αγγίζουν τα 6,4 δισ. ευρώ αναθεωρούν, λίγες ημέρες μετά την ψήφισή του, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που έκανε λόγο για 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν την άνοιξη του 2013 μαζί με τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου. 


Το ποσό αυτό αναφέρεται σε πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο που συνοδεύει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Προς το παρόν το κείμενο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και έχει δύο σημαντικές ελλείψεις: την ανάλυση της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και τις κρίσιμες συστάσεις της Ε.Ε. προς το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ, δηλαδή αν θεωρεί επαρκή ή όχι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και αν πρέπει να καταβληθεί η δόση. 

Στο προσχέδιο της αξιολόγησης της Ε.Ε. επισημαίνεται σε διαφορά σημεία η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα αλλά και οι καθυστερήσεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ειδική μνεία γίνεται για την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω της καθυστέρησης της ανακεφαλαιοποίησης.

Στο προσχέδιο της έκθεσης οι αναφορές για τις ελληνικές υστερήσεις ή για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι αρκετά προσεκτικές και πολύ πιο διακριτικές που καταγράφονται στα σχέδια του νέου μνημονίου που έχουν δει τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων γίνεται λόγος για καθυστερήσεις, αλλά και για ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να επιταχυνθούν, τη στιγμή που σε προσχέδιο του μνημονίου γίνεται λόγο για νόμο που θα προβλέπει αυτόματη περικοπή δαπανών σε κάθε περίπτωση υστέρησης έναντι του στόχου (βλέπε 
"Λερναία Ύδρα η διαπραγμάτευση").

Επίσης, στο κείμενο της Κομισιόν γίνεται γενικός λόγος για τις αναγκαίες δημοσιονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να λάβει η χώρα τη στιγμή που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για γερμανικές πιέσεις δημιουργίας ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα καταβάλλεται η δόση.


Η Ε.Ε. αναφέρει ότι:


-το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ, όπως ζητούν οι δανειστές. 


-Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% το 2013 και θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς το 2014 (0,6%) που θα επιταχυνθούν στο 3,7% το 2016. 


-τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2013-2014 (χωρίς να ληφθεί υπόψιν η επιμήκυνση) επαναϋπολογίζονται από 11,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο, σε 20,7 δισ. ευρώ πλέον (πριν μια εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα υπολόγιζε σε 18,9 δισ. ευρώ). 


-στο σενάριο της τετραετούς περιόδου μείωσης του ελλείμματος απαιτούνται μέτρα 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 και επιπλέον 4,3 δισ. ευρώ το 2014 (συνολικά 13,5 δισ. ευρώ) 


-οι πρόσθετες ανάγκες λήψης δημοσιονομικών μέτρων για τη διετία 2015-2016 που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί προσδιορίζονται σε 6,4 δισ. ευρώ σε πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου γίνεται λόγος για πρόσθετα μέτρα ύψους έως 4 δισ. ευρώ. Αναφέρεται ωστόσο ότι οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε αλλαγές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ της ανάκαμψης και την απόδοση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος που θα εφαρμοστούν τα προσεχή έτη.



Ανάγκες πρόσθετης χρηματόδοτησης 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016 λόγω επιμήκυνσης

 


Η παραχώρηση επιπλέον χρόνου στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει έλλειμμα χρηματοδότησης 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν.


Αναλυτικότερα, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ το 2014, συν άλλα 17,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, προτάσεις για την κάλυψη της χρηματοδοτικής "τρύπας" ενώ δύο κρίσιμα ζητήματα -η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι συστάσεις για τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της τριετούς προσπάθειας ανάκαμψης- παραμένουν κενά.


Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας από το χρέος στην ανάκαμψη, με την τρόικα να χαιρετίζει μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά ως προς την κάλυψη χαμένου εδάφους, κάνοντας λόγο για αισθητή βελτίωση της ελληνικής συμμόρφωσης αλλά και να επισημαίνει πως "οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα προσαρμογής παραμένουν πολύ μεγάλοι".


Στο προσχέδιο γίνεται η υπόθεση πως η Ελλάδα θα κερδίσει διετή παράταση -έως το 2016- για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, με την τρόικα να σχολιάζει πως αυτό θα περιόριζε τον αντίκτυπο των επώδυνων μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τους όρους που θέτουν οι πιστωτές. 


Σημειώνεται πως τα ποσά των εκτιμώμενων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας συνιστούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις και θα μπορούσαν να αλλάξουν προτού οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ολοκληρώσουν τις εργασίες τους όσον αφορά το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής στα δάνεια στήριξης που έλαβε η Ελλάδα, αλλά και την "ενορχήστρωση" ενός προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους.


 
Επικύρωση διετούς παράτασης
 
Στο προσχέδιο της έκθεσης της αξιολόγησης της Κομισιόν γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη διετούς παράτασης, εξαιτίας της βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης. Για να επικυρωθεί αυτή το έγγραφο θα πρέπει να πάρει τελική μορφή (περιλαμβανομένων συστάσεων) και να εγκριθεί από το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εάν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.


«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.


«Ακόμη και αν η βελτίωση του στόχου του ονομαστικού πρωτογενούς ισοζυγίου είναι λιγότερο φιλόδοξη από ό,τι τον Μάρτιο, η βαθύτερη ύφεση σημαίνει ότι η προσπάθεια προσαρμογής είναι εξίσου ισχυρή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Juncker: Εστάλη το report της Τρόικας

Το report της Τρόικας για την Ελλάδα εστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Πλέον, μετά από αυτό, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξουν ανακοινώσεις πιθανώς και σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Juncker τόνισε ότι δεν αναμένεται κάποια οριστική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της βήμα προς βήμα.


Δήλωσε δε πως ο ίδιος θα ήθελε η επόμενη δόση για την Ελλάδα να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό.


Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ο Juncker τόνισε πως η έκθεση της Τρόικας "είναι θετική". Προσθέτει ακόμη ότι "οι υπουργοί έλαβαν την έκθεση την Κυριακή το βράδυ και ότι ο χαρακτήρας της έκθεσης είναι θετικός διότι οι Έλληνες πραγματικά έφεραν αποτελέσματα. Τώρα είναι σειρά μας να παρουσιάσουμε αποτελέσματα", πρόσθεσε.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου