Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε ο Χρόνης Μίσσιος

Έφυγε στα 82 του χρόνια ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, Χρόνης Μίσσιος.

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930 από γονείς φτωχούς καπνεργάτες και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη συνοικία Ποταμούδια που ήταν τότε γεμάτη φτωχούς βιοπαλαιστές, πρόσφυγες από τη Θάσο και διωκόμενους κομμουνιστές από τη Δικτατορία του Μεταξά.

Το δημοτικό σχολείο θα το αφήσει στη δευτέρα τάξη για να δουλέψει με το κασελάκι προσπαθώντας να ζήσει. Αγωνίζεται στο πλευρό του ΕΛΑΣ ως σύνδεσμος και αργότερα στο Δημοκρατικό Στρατό Θεσσαλονίκης. Το 1947 θα πιαστεί από την Ασφάλεια και θα βασανιστεί άγρια. Καταδικάζεται σε θάνατο και γλιτώνει το απόσπασμα από τυχαίο περιστατικό. Μεγάλο μέρος της ζωής του θα περάσει στις φυλακές και τις εξορίες όπου θα μάθει να γράφει και να διαβάζει. Φυλακίζεται στο Γεντί Κουλέ Θεσσαλονίκης, την Κέρκυρα, τις φυλακές Αβέρωφ και τις φυλακές Ανηλίκων Κηφισίας. Εξορίζεται στη Γιούρα, τη Μακρόνησο και τον Αη-Στράτη. Επί Δικτατορίας θα βρεθεί ξανά στη Γιούρα.

Κατά τη Μεταπολίτευση έγραψε τα βιβλία "Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς" και "Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε" σε αυτοβιογραφικό ύφος. Τα τελευταία του χρόνια έζησε στα Μέγαρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου