Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ο αποχαιρετισμός του Ριζοσπάστη στον Χρόνη Μίσσιο...

Χωρίς σχόλιο

Ο Χρόνης Μίσσιος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930, από γονείς καπνεργάτες, και έζησε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ποταμούδια, μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες, καπνεργάτες από τη Θάσο και παράνομους κομμουνιστές κυνηγημένους από τη δικτατορία του Μεταξά.

Αυτή την περίοδο, η οικογένειά του καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και ο Μίσσιος δουλεύει μικροπωλητής, με κασελάκι, στο λιμάνι.

Το σχολείο το σταμάτησε στη δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Από τα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στους αντάρτες.

Με την απελευθέρωση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και οργανώνεται στον Δημοκρατικό Στρατό Πόλεων.

Το 1947 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Έζησε εννιά μήνες περιμένοντας κάθε πρωί να τον εκτελέσουν και γλίτωσε τον θάνατο χάρη σ’ένα τυχαίο γεγονός.

Έκτοτε, μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (αμνηστία του Παπαδόπουλου) περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος (Μακρονήσι, Άι- Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.)

Εκεί μαθαίνει ανάγνωση και γραφή.

Ένα “διάλειμμα” ελευθερίας, μεταξύ 1962 και 1967, τον βρίσκει στέλεχος της νεολαίας της ΕΔΑ, μέλος της πενταμελούς γραμματείας της Δ.Ν. Λαμπράκη και, στη συνέχεια, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜ.

http://chronismissios.wordpress.com

Πέθανε ο Χρόνης Μίσσιος

Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 82 χρόνων, ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Γεννημένος στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες. Στα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στο ΕΑΜ, ενώ πέρασε για λίγο και από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών, αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης, ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά.

www.rizospastis.gr

23 σχόλια:

  1. τι προβλημα εχεται την αληθεια εγραψε για τον Χρονη Μισσιο καλο ταξιδη να χη αλλα ηταν ενα ρεταλη της αριστερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρεταλι της αριστεράς είναι το μυαλό σου βλήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατά το ΚΚΕ και τους με χρηστιανική πίστη δογματικούς υποστηρικτές του (ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι σύντροφοι στο ΚΚΕ που χαίρουν εξαιρετικής πολιτικής υγείας) "ρετάλια της αριστεράς" υπήρξαν και άλλοι π.χ ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

    Αλλά ας δούμε και την ουσία της ανακοίνωσης του ριζοσπάστη. Αποτελεί πρώτα απ' όλα ύβρη προς την ίδια την αγωνιστική ιστορία του κόμματος. Καλό θα είναι αγαπητοί σύντροφοι να μην ξεχνάμε πως κατά τον Μαρξ οι άνθρωποι διαμορφώνουν την ιστορία τους αλλά σε δοσμένο από το παρελθόν περιβάλλον. Συνεπώς η μελέτη του παρελθόντος - και πόσο μάλλον του παρελθόντος του πλειοψηφικότερου κόμματος της εργατικής τάξης - αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αλλαγή της πραγματικότητας (και αν χρειάζεται ακόμα και του ίδιου του κόμματος).

    Στην ουσία λοιπόν:

    1. Ριζοσπάστης: " Στα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στο ΕΑΜ, ενώ πέρασε για λίγο και από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας."

    Η πραγματικότητα: ο Χρόνης Μίσσιος "δεν πέρασε για λίγο" από τον ΔΣΕ αλλά εξαιτίας της δράσης του σε αυτόν πέρασε απ' όλους του τόμους εξορίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60. Βασινήστηκε και εξορίστηκε και δεν έκανε βόλτα...

    2. Ριζοσπάστης: "Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών..."

    Η πραγματικότητα: κατά το διάστημα 1962 - 1967 πρωτοστατεί με τη δράση του στη δημοκρατική νεολαία Λαμπράκη (μέτωπο στο οποίο παίζει ηγεμονικό ρόλο το ΚΚΕ) και στη Δημιουργία του ΠΑΜ, του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου, της αντιστασιακής οργάνωσης που ιδρύθηκε το Μάιο του 1967 ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑ.

    3. Ριζοσπάστης: "...αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης"

    Η πραγματικότητα: "οι μελλοντικές επαναστάσεις δεν θα γίνουν για τους ανθρώπους αλλά από τους ανθρώπους" (απόσπασμα από το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου, "Χαμογέλα ρε τι σου ζητάνε"). Στην πραγματικότητα η φράση αυτή αποδεικνύει πως οι μελλοντικές επαναστάσεις οφείλουν να είναι γνήσιο αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και όχι στο όνομα της ταξικής πάλης από τις κάθε λογής σταλινικές γραφειοκρατίες.

    Χαρακτηριστικό γνώρισμα των κομμουνιστών είναι η αναζήτηση και η αποκάλυψη της πραγματικότητας και όχι η τυφλή κομματική προπαγάνδα ακόμα και κόντρα στην πραγματικότητα. Αυτό τον ρόλο τον παίζουν ιστορικά άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γραφειοκράτες κομματολάγνοι σταλινικοί δεν ξέρετε τι λέτε...Ανέκαθεν υιοθετούσατε τη λογική "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας" κάτι που έκανε και ο φασισμός.Καλά θα κάνετε να αλλάξετε στάση γιατί συνέχεια η ιστορία θα σας προσπερνάει.Κάθε αγωνιστή που δεν ανήκει στο κουκου-ε τον ανακηρύσσετε στην καλύτερη ρεφορμιστή και στην χειρότερη πράκτορα.Συνέλθετε.Συνέλθετε. ΧΡΟΝΗ καλο ταξιδι συντροφε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Χρόνης Μίσσιος και το Χρόνιο Μίσος του ΚΚΕ και παραφράζοντας μια φράση από τα βιβλία του Χρόνη λέω στους συντάκτες του Ριζοσπάστη :"Ξεκόλλα ρε τι σου ζητάνε?"Νομίζω ότι στην Κεντρική γαϊδάρα χρειάζεται λίγο αγάπη τρυφερότητα και σεξ..Αυτό θα πρότεινε και ο Χρόνης άλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι απαραδεκτος ο Μισσιος που δεν ηταν στο μαντρι τις φιλοσοφιας σας , ισως να μην ηταν κουμουνιστης σαν εσας στις καρεκλες χρονια αλλα ηταν Ελληνας και αγωνιστης και φυσικα ποιο αριστερος απο ολους τους αγωνιστες σας στην βουλη. Να ειναι καλα εκει που ειναι και σας εχει γραμμενους στα @@ του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι αυτός που έλεγε το :"ευτυχώς που δεν νικήσαμε";
    Μια ζωή αγανακτισμένος μ αυτούς που τον μπλέξανε και δεν τον άφησαν να ζήσει ήσυχα.
    Εκφραζε την αντιφατικότητα μιας ολόκληρης γενιάς που πέρασαν τη ζωή τους κυνηγημένοι χωρίς να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει γύρω τους. Νόμιζαν ότι πολεμούσαν τη γραφειοκρατία, ενώ στη πραγματικότητα προωθούσαν την παλινόρθωση του καπιταλισμού και τον σοσιαλδημοκρατικό εκφυλισμό. Ο σημερινός αφοπλισμός του λαού είναι και δικό του έργο. Ας λέμε τα πράγματα με τ όνομά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε το μυαλό σου και μια λίρα που ήταν έργο του Μίσσιου ο αφοπλισμός του λαού.Το ότι μερικοί δεν ντρέπεστε να ξεστομίσετε τις μεγαλύτερες απρέπειες για τον οποιονδήποτε σύντροφο που δεν συμφωνείτε δείχνει το ποιόν σας.Γραφειοκρατία....σαν να λέμε ΚΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τί έγινε κόκκινοι τύποι; Μετά πολλούς μήνες που "αγκαλιάζατε" το κκε ανακαλύπτετε το φως το αληθινό;Η μπόχα του κκε αυτή ήταν,είναι και θα είναι. Το είχατε ξεχάσει όμως και γλείφατε τόσο καιρό. Πεθαίνει κανένας άνθρωπος και μας το θυμίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Φίλτατε" ανώνυμε, δύο τινά συμβαίνουν:

      Είτε είσαι αντικομμουνιστής ή απλά αντιλαμβάνεσαι πολύ διαφορετικά την πολιτική κριτική.

      Είναι πολύ εύκολο να "θυμηθείς" την κριτική που έχουμε ασκήσει στο ΚΚΕ, πατώντας πάνω στην ομώνυμη ετικέτα.

      Περαστικά και καλή συνέχεια

      Διαγραφή
    2. Πρώην πασόκος νυν συριζαίος είναι κόκκινε τύπε

      Διαγραφή
  10. Κόκκινοι τύποι δεν είμαι καθόλου αντικομμουνιστής.Εσείς νομίζετε ότι κομμουνιστής είναι αυτός που κάνει πολιτική κριτική και αναλύσεις των 5 ατόμων.Μέχρι χθες μας πρήζατε με τη συνέπεια του κκε.Αυτή είναι η περιβόητη συνέπεια του κκε και αυτή είναι η δική σας αντίληψη για τον κομμουνισμό. Συζητήσεις και λόγια των 5 άντε 6 ατόμων και μετά λίγα αντικαταθλιπτικά, τσιγαράκι και αλκοόλ γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως θα θέλαμε.Ναφθαλίνη μυρίζετε.Αφήστε τον κομμουνισμό γιατί τον έχετε μαγαρίσει.Και εσείς και το κώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεκριμένα επιχειρήματα.

    Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να έχει μια χρησιμότητα ο διάλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μία πολύ καλή κριτική κατά τη γνώμη μου για την πρωτοπορία του κουκου-ε.

    http://eagainst.com/articles/communist-party-greece/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @manidio
    εισαι τραγικος.δεν χρειαζεται κατι αλλο.

    @κοκκινο τυπο
    κατα την γνωμη μου,ναι,ο χρονης μισσιος,προσεφερε.και στον αγωνα μεσω εαμ και αργοτερα.γιατι ομως να υπαρχει μεριδα(μεγαλη) της αριστερας που να κριτικαρει τα λογια και τα εργα του αργοτερα;
    προφανως,τραβανε καποιοι το θεμα απο τα μαλλια.
    οι συντευξεις του τα (αρκετα)τελευταια χρονια μονο για ταξικη παλη δεν μιλουσαν,ενω τετοια απαξιωση προς το κκε(γενικα στο κομμουνιστικο χωρο) ε,ενταξει,επιπεδα κυρκου.
    απλα ο θανατος ενος αγωνιστη δεν χρειαζεται να γινεται πατημα για να πεταει τον βοθρο του(και τον αυτισμο του) ο καθε ενας.
    κραταμε τα καλα,βλεπουμε και τα ασχημα και συνεχιζουμε.
    fuente ovejuna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "αποχαιρετιστήριο" σημείωμα του Ριζοσπάστη για το θάνατο του Χρ. Μίσσιου, είναι ατυχέστατο.

      Όχι μόνο επειδή ψευδώς αναφέρει πως ο Μίσσιος "μπαινόβγαινε" στο ΔΣΕ

      Ούτε μόνο επειδή ο θάνατός του χρησιμοποιείται για την επιθυμητή, παντού και πάντα, επίθεση στην ανανεωτική αριστερά (παρόλο που ο λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο σε ένα τέτοιο σημείωμα 5 γραμμών ακόμη αναζητείται...)

      Αλλά κυρίαρχα επειδή αποτελεί προσβολή στην αγωνιστική πορεία του ίδιου του κόμματος και ύβρη απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς και βασανισμένους αγωνιστές του

      Τα παραπάνω είναι φυσικά εν γνώσει του ανώνυμου αρθρογράφου κάτι που ενισχύει την αθλιότητα (πολιτικά και ηθικά) του εν λόγω δημοσιεύματος

      Διαγραφή
  14. Η ιδεολογία του Μίσσιου, τα τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην τελευταί συνέντευξή του, ήταν μικροαστική-αναρχική. Όλες αυτές οι δηλώσεις του κατά του συγκεντρωτισμού, η επιμονή του να μη μνημονεύει καν τις κοινωνικές τάξεις, η απέχθειά του για την τεχνολογία και, κυρίως, το μίσος του για τις πόλεις και η εξύμνηση των μικρών κοινοτήτων του μεσαίωνα και η νοσταλγία για την κοινωνία του χωριού είναι ένας ολοκάθαρος προυντονισμός. Σ' αυτά προστίθεται και η καθαρά αναρχική αποστροφή για κάθε μορφής εξουσία.
    Φυσικά, ο τελευταίος που θα είχε δικαίωμα να μιλάει κατά του Μίσσιου είναι ο Ριζοσπάστης και το ΚΚΕ, το οποίο έχει το ίδιο μίσος για την τεχνολογία, τις μεγάλες επιχειρήσεις και γενικά είναι τέτοιοι και τόσο "αντικαπιταλιστές" όσο ήταν και ο Μίσσιος, δηλαδή, αντικαπιταλιστές από τη μεριά της μικροαστικής τάξης και όχι της εργατικής. Γι' αυτό, εξάλλου, το ΚΚΕ είναι και κατά της ΕΕ. Όπως ο Μίσσιος ήταν υπέρ του χωριού και κατά της πόλης, έτσι και το ΚΚΕ είναι υπέρ των χωριστών ευρωπαϊκών κρατών και κατά της ένωσής τους σε ένα ενιαίο κράτος.
    Και το ΚΚΕ και ο Μίσσιος είναι κατά της εξέλιξης του καπιταλισμού και όχι κατά του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δηλαδη γιατι θα πρεπε το ΚΚΕ να αφιερωσει περισσοτερο χωρο σε καποιον που καποτε περασε απο τις γραμμες του, τα "βροντηξε" για δικους του λογους, και ακολουθησε αντιΚΚΕ πορεια κανοντας "κριτικη" εκ του ασφαλους η εκ του πονηρου?Μηπως καποιοι βρηκατε ενα ακομη "λογο" για αν βγαλετε την αντιΚΚΕ χολη σας?Ε με την υγεια σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπράβο Tassos, το βρήκες!

    Κέρδισες ένα κέρινο ομοίωμα του Μπρέζνιεφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εσυ μια φουσκωτη Δαμανακη κατ'ευθειαν απο τις Βρυξελες!
      ο Tassos σου κανει μια ορθη και καλα δομημενη ερωτηση και απαντας με τις γνωστες πΣΥΡΙΖεικες ηλιθιοτητες!
      Δυστυχως ο κακομοιρης ο Μισσιος δεν προλαβε να δει το ονειρο του να πραγματοποιειται... η ανανεωτικη αριστερα να μετονομαζεται ΠΑΣΟΚ!!!
      Αντε ξεφτιλισμενοι!

      Χ.Κ

      Διαγραφή
  17. ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Η ΝΔ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΤΟ 98% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.ΚΑΙ ΛΕΩ ΑΔΕΛΦΟ ΚΟΜΜΑ ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΙΣΗ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΟΤΙ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ.ΧΕ ΧΕ ΧΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΚΑΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΡΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΙΑΣ ΦΑΚΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διάβασε Χρόνη Μίσσιο να συγκλονιστείς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή