Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι, το ΑΠΘ και οι "αγανακτισμένοι" εθελοντές






Η απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ έχει ξεπεράσει τις 50 μέρες και οι πρόθυμοι καλοθελητές-εθελοντές καθόλου δεν ενδιαφέρονται να πιέσουν το υπουργείο και την πρυτανεία ωστε να λυθεί το πρόβλημα. Ας μην ανεχτούμε την αδιάφορη ρητορική τους.







Πριν από λίγες ημέρες έληξαν οι συμβάσεις 51 εργαζομένων στο Τεχνικό Συνεργείο του ΑΠΘ και αν σε αυτούς προστεθούν οι 304 συναδέλφοί τους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 15 Νοέμβρη,  υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα.


Οι εργαζόμενοι που απεργούν εδώ και περίπου 2 μήνες ενώ έχουν καταλάβει και το κτίριο διοίκησης, αντιτίθενται στην εφαρμογή διατάξεων του μνημονίου στις εργασιακές τους σχέσεις, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η στάση που κρατούν απέναντι στην κινητοποίηση των εργαζομένων οι πρυτανικές αρχές. Εν ολίγοις, αντιπροτείνουν την υπογραφή νέας σύμβασης που θα ξεκινά από τον κατώτερο όριο των 586 ευρώ (σύμφωνα με τα μέτρα που πέρασαν τον Φεβρουάριο) προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, απειλούν ότι δεν πρόκειται να βρεθεί καμία "λύση" στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.



Αγώνας μέχρι την τελική νίκη




Απέναντι στις εξευτελιστικές προτάσεις των πρυτανικών αρχών οι εργαζόμενοι απαντούν πως με 500 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν, "γράφουν" στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις ανακοινώσεις-παραινέσεις της πρυτανείας για κατανόηση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει...η χώρα και της δυσχερής κατάστασης στην οποία οδηγείται το ΑΠΘ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε και στην προ ολίγων ημερών συνέλευσή τους, με την συνέχιση της απεργίας και της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα εργαζόμενος στο τεχνικό συνεργείο μόλις έλαβε την καταγγελία της σύμβασής του, "Πρέπει κάποιοι να πουν όχι στο Μνημόνιο. Είμαστε ένα γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στην λαίλαπα του Μνημονίου" ενώ αναφορικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών για το οποίο εκφράζεται αρνητικά μερίδα καθηγητών στο πανεπιστήμιο ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "αυτοί που καθαρίζουν το πανεπιστήμιο είναι αυτοί που συμμετέχουν στην απεργία και ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας".



Οι "αγανακτισμένοι" επιστρέφουν


Μέσα σε αυτό το κλίμα, γίνεται το παρακάτω κάλεσμα στο facebook:

"Καθαρίζουμε τον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠΘ, καταρχάς γύρω από την Ιατρική Σχολή αλλά και όπου αλλού προλάβουμε, και μεταφέρουμε τα απορρίματα σε κάδους του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσβλέποντας σε ένα αξιοπρεπή χώρο δουλειάς και σπουδών. Η δράση είναι εθελοντική, απευθύνεται καταρχάς σε μέλη ΔΕΠ, προσωπικό, φοιτητές και απόφοιτους του ΑΠΘ αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο πολίτη επιθυμεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Ο χώρος συνάντησης είναι έξω από τα εργαστήρια Φαρμακολογίας-Ανατομίας (κτίριο 16Β, είσοδος κυλικείου Ιατρικής)."

Προφανώς δεν ενδιαφέρει καθόλου τους συντάκτες του παραπάνω καλέσματος η  κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, οι διαγραφές φοιτητών, η κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας, τα δίδακτρα που έρχονται, οι εργασιακές σχέσεις στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση, αλλά τους ενδιαφέρει και πολύ από ό,τι φαίνεται η καθαριότητα στις...τουαλέτες. Πάρτε τα σκουπόξυλα και ξεκινήστε δουλειά λοιπόν! Ξεφτίλες!





ΥΓ: Πληροφορίες αντλήθηκαν από άρθρο στο alterthess




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου