Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Δήλωση του Π. Σωτήρη για τη δίωξη της συνδικαλιστικής του δράσης

Δήλωση του Παναγιώτη Σωτήρη

Πληροφορήθηκα ότι έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητά από την ΠΟΣΔΕΠ τα στοιχεία μέλους της με το «όνομα ή επώνυμο ‘Σωτήρης’ το οποίο εισέβαλε στην αίθουσα της Συγκλήτου την 30-10-2014».

Δεν χρειάζεται να με αναζητούν. Στις 30-10-2014 βρέθηκα στην αίθουσα της Συγκλήτου, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και του εκπροσώπου της Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων. Προφανώς και δεν «εισέβαλα». Άλλωστε, πώς θα μπορούσα να «εισβάλω» σε χώρο που είχε πόρτες ανοιχτές και πλήρη δυνατότητα πρόσβασης;

Βρέθηκα εκεί για να απευθυνθώ με την ιδιότητα του συνδικαλιστικού εκπροσώπου του
κλάδου στον κ. Πρύτανη του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Συγκλήτου κάνοντας έκκληση να διαλέξουν το δρόμο του διαλόγου με τους φοιτητές για να μπορέσει να μπει τέλος στην κρίση που αντιμετώπιζε το ΕΚΠΑ, κάνοντας σαφές ότι ο αυταρχισμός δεν ταιριάζει σε πανεπιστημιακούς δασκάλους και δη σε μέλη Πρυτανικών Αρχών.

Έπραξα δηλαδή αυτό που όριζε η συνδικαλιστική και η ακαδημαϊκή μου ευθύνη και η υπεράσπιση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου απέναντι σε αυτό που από πολλές πλευρές καταγγέλθηκε ως αυταρχική εκτροπή του τότε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και σημερινού βουλευτή της ΝΔ κ. Φορτσάκη.

Στάθηκα στο πλευρό του δικαιώματος των φοιτητών να αντιμετωπιστούν ως ισότιμο τμήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και υπερασπίστηκα την ανάγκη να έχουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό στις συλλογικές διεκδικήσεις και όχι ένα αυταρχικό και περικυκλωμένο από τις δυνάμεις καταστολής εκπαιδευτήριο.

Τις ίδιες θέσεις υπερασπίζομαι και σήμερα και τις ίδιες θα επαναλάβω όσες φορές κι αν με καλέσουν στην Κρατική Ασφάλεια. Ούτε με πτοούν, ούτε με φοβίζουν τέτοιες πρακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές.

Το θέμα, όμως, δεν είναι ατομικό. Σήμερα, που έχει αλλάξει η κυβέρνηση, που συνάδελφος με ιστορία στο πανεπιστημιακό κίνημα είναι Υπουργός Παιδείας και που συνάδελφοι Πανεπιστημιακοί προΐστανται των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, δικαστικές και αστυνομικές αρχές απεργάζονται την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εντός των πανεπιστημίων. Αυτό είναι κάτι που μάλλον συνιστά από μόνο του σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου