Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μπαγκλαντές: 120 "παράπλευρες απώλειες" στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

Χιλιάδες εργάτες διαδηλώνουν μετά την καταστροφική πυρκαγιά με 120 νεκρούς σε εργοστάσιο 

Νέα πυρκαγιά σήμερα σε κτίριο με βιοτεχνίες ενδυμάτων

Αναδημοσίευση από 902.gr

Υπό έλεγχο τέθηκε η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην Ντάκα, σε κτίριο που στεγάζει πολλές βιοτεχνίες ενδυμάτων, περίπου 48 ώρες μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων σε εργοστάσιο υφαντουργίας, κοντά στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Η σημερινή πυρκαγιά, που δεν είχε θύματα, ξέσπασε το πρωί στην Ντάκα σε κτίριο δώδεκα ορόφων στο οποίο στεγάζονται τέσσερις βιοτεχνίες ενδυμάτων. «Οι περισσότεροι εργάτες κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος στο διπλανό κτίριο, αφού πρώτα έσπασαν τα κάγκελα», δήλωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας της Ντάκα, αποκαλύπτοντας την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές.

Εν τω μεταξύ χιλιάδες εργάτες στην υφαντουργία και τις βιοτεχνίες ενδυμάτων της χώρας διαδήλωσαν τη Δευτέρα, ζητώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στους χώρους εργασίας τους, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο  από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε αποθήκη του εργοστασίου της «Tazreen Fashion». Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο-φασόν, που δουλεύει για δυτικές φίρμες όπως ο ολλανδικός όμιλος «C&A», ο γαλλικός «Carrefour» και ο σουηδικός «Ikea» παγιδεύτηκαν στις φλόγες. Τα 110 θύματα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, πέθαναν από ασφυξία ή δηλητηρίαση ή πηδώντας στο κενό στην προσπάθειά τους να σωθούν.
«Οι εργάτες πολλών εργοστασίων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Θέλουν οι ιδιοκτήτες της "Tazreen" να τιμωρηθούν παραδειγματικά», τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ντάκα Χαμπιμούρ Ραχμάν.

Χαρακτηριστικές για το γεγονός ότι και αυτή η πολύνεκρη τραγωδία αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους είναι οι επισημάνσεις του διευθυντή της Πυροσβεστικής, Μοχάμεντ Μαχμπούμπ: Η πλειοψηφία των θυμάτων εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό του εργοστασίου, στους επάνω ορόφους, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην αποθήκη του ισογείου και το κτίριο δεν είχε καμία έξοδο κινδύνου.

«Το κτίριο είχε τρία κλιμακοστάσια, εκ των οποίων όλα οδηγούσαν εσωτερικά στο ισόγειο», σημειώνει ο Μ.Μαχμπούμπ, «έτσι οι εργάτες δεν μπορούσαν να βγουν έξω όταν η φωτιά αγκάλιασε το κτίριο. Αν υπήρχε τουλάχιστον μία έξοδος κινδύνου στο εξωτερικό του εργοστασίου, οι απώλειες θα ήταν πολύ μικρότερες».

Για να γίνουν αντιληπτά τα καπιταλιστικά κέρδη και συμφέροντα που κρύβονται πίσω και από αυτό το έγκλημα, αναφέρουμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, όπως τα σημειώνει το «Associated Press»: Το Μπαγκλαντές έχει περίπου 4.000 εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ενώ η χώρα (δηλαδή οι βιομήχανοι) κερδίζει περίπου 20 δισ. δολάρια από την εξαγωγή προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, κυρίως προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και για λογαριασμό εταιρειών όπως οι «Wal-Mart», «JC Penney», «H&M», «Marks&Spencer», «Carrefour and Tesco».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου