Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

"Όχι μεν αλλά..." από το ΝΑΡ: εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων σχετικά με τις προτάσεις για εκλογική συνεργασία ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (12/4/2012) το ΝΑΡ (από τη σελίδα του ΝΑΡ). Παρά την άρνηση (με ανοικτά κατά τη γνώμη μας τα ενδεχόμενα, βάσει των διατυπώσεων που την ακολουθούν) εκλογικής συνεργασίας, η κατάληξη της ανακοίνωσης επικυρώνει (μια αρνητική κατά τη γνώμη μας εξέλιξη) ως μίνιμουμ προαπαιτούμενο μιας μετωπικής συνεργασίας (ή και προέκτασης της ήδη υπάρχουσας - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), την έξοδο από το ευρώ. 
Για τις εκλογές, για τις συμμαχίες και την στάση των δυνάμεων της αριστεράς, θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες με αναλυτικό σημείωμα.

kokkinostupos

Με την άλλη αριστερά και αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής
ενάντια στην χούντα ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου
 
 
1.   Το ΝΑΡ θεωρεί ότι η συζήτηση που άνοιξε για την δυνατότητα πολιτικής-εκλογικής συμπόρευσης ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ) ήταν συνολικά θετική. Διότι έθεσε, με ανοικτό τρόπο, στην κοινή συζήτηση και δοκιμασία ορισμένα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης στην αριστερά και στην κοινωνία. Αποκάλυψε σημαντικές συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις. Συνολικά ο διάλογος ανάμεσα στα δύο αυτά ρεύματα γίνεται σήμερα από πολύ καλύτερες θέσεις.
 
2. To ΝΑΡ, θεωρεί θετικό γεγονός την υιοθέτηση από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ) της θέσης για αποχώρηση από την ευρωζώνη. Δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης σε ένα κομβικό πολιτικό ζήτημα.

Είναι σημαντικό βήμα, που σχετίζεται με το αποφασιστικό δυνάμωμα των αντι-ευρώ και αντι-ΕΕ αντιλήψεων σε πλατιά τμήματα της κοινωνίας. Αλλά και με τις προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και είχαν συμπυκνωθεί σε κοινή συμβολή αγωνιστών του ΜΑΑ και δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας κατά του ευρώ και της ΕΕ και στη συσπείρωση γύρω από τη θέση για αποδέσμευση από τον ιμπεριαλιστικό αυτό μηχανισμό. Αποτελεί μια ακόμα ένδειξη, ότι τα πράγματα αλλάζουν μέσα στον κόσμο της αριστεράς, παρά την ακινησία των ηγεσιών και εν προκειμένω την δογματική υποστήριξη της ΕΕ και της ευρωζώνης από το ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα που υπάρχει, η αντικαπιταλιστική αριστερά να υποστηρίζει με αυτοπεποίθηση και ουσιαστικό τρόπο τις θέσεις της και το αναγκαίο πρόγραμμα για την κοινωνία.
 
3. Η αλλαγή θέσης του ΜΑΑ για την ευρωζώνη, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, κλυδωνισμούς και αποχωρήσεις, με ολωσδιόλου αντίθετες τοποθετήσεις για την ΕΕ. Μας δημιουργεί επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό, η εκ των υστέρων αλλαγή της θέσης για ‘’αποχώρηση από ευρωζώνη και ΕΕ με σοσιαλιστική προοπτική’’, η οποία είχε ήδη δημοσιευτεί και μας είχε κοινοποιηθεί, σε ‘’αποχώρηση από την ευρωζώνη με σοσιαλιστική προοπτική’’ και μάλιστα αφού είχε ολοκληρωθεί η σχετική συλλογική διαδικασία του ΜΜΑ. Όλα αυτά, φανερώνουν τις μεγάλες αντιφάσεις και ταλαντεύσεις τμημάτων αυτού του χώρου και αναδεικνύουν διεργασίες που είναι ακόμη σε εξέλιξη και υπό διαμόρφωση. Δημιουργούν ελπίδες αλλά και ερωτήματα για τη δυνατότητα προβολής με συνεκτικό τρόπο μιας αντι-ΕΕ τοποθέτησης, χωρίς παλινωδίες, αμφισημίες, διπλές αναγνώσεις.
 
4. Στο ερώτημα μιας συνολικής πολιτικής –ή/και εκλογικής συνεργασίας- η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε με σαφή τρόπο, και με αρχές, όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Δύο ήταν οι βασικές πλευρές αυτής της τοποθέτησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις οποίες το ΝΑΡ στήριξε και στηρίζει, όπως εκφράστηκαν στο γράμμα του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τους τρείς συντρόφους του ΜΑΑ, στις 7/4/12.
Πριν από όλα - και σωστά- τέθηκε η ανάγκη για ένα αντικαπιταλιστικό, αντι-ΕΕ πρόγραμμα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότεινε την συμπόρευση εκείνων των δυνάμεων, που στο ένα ή στον άλλο βαθμό, με τον δικό τους τρόπο εννοείται, προσεγγίζουν ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και την ανάγκη για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, μαζί με κρίσιμες πολιτικές οριοθετήσεις. Αυτές αφορούν την ανάγκη εξόδου από ευρώ και ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους, τις εθνικοποιήσεις, αυξήσεις μισθών και άλλα άμεσα αντικαπιταλιστικά μέτρα κατά του κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων και άλλα. Τα σημεία αυτά ασφαλώς και δεν συνιστούν το σύνολο του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά αφετηρίες πολιτικής συνεργασίας με ευρύτερες δυνάμεις της αριστεράς.
 
Το δεύτερο κομβικό ζήτημα που υποστηρίξαμε ως ΝΑΡ και έθεσε δημόσια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν η ανάγκη συμβολής στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας άλλης αριστεράς. Υποστηρίξαμε πως η πορεία αυτή πρέπει να εντάσσεται με σαφήνεια στην προσπάθεια ανατροπής των συσχετισμών και αλλαγής της κατάστασης στην Αριστερά. Αυτό ανταποκρίνεται στους πόθους του κόσμου της αριστεράς, που θα έβλεπε με καχυποψία κάθε εγχείρημα συνεργασίας που δεν πείθει ουσιαστικά ότι υπερβαίνει τον ορίζοντα ευκαιριακών συμπράξεων ή αξιοποιείται ως μοχλός άσκησης πίεσης ή διόρθωσης της πολιτικής άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και αυτό ανεξάρτητα από τις προθέσεις, των όσων συμμετέχουν σε αυτό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο γράμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ‘’Η οικοδόμηση μιας ισχυρής μετωπικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς προϋποθέτει ρήξη με την αυτάρκεια και τους μοναχικούς δρόμους, αλλά και ρήξη με κάθε ευκαιριακή σύμπραξη που δεν οδηγεί παρά σε ήττες, απογοητεύσεις και νέες διασπάσεις.’’
 
Ως ΝΑΡ, τονίσαμε ιδιαίτερα αυτή την πλευρά, διότι υπήρχε σαν δεδομένο η ρητά διατυπωμένη επιδίωξη να «διατηρηθεί το ΜΑΑ» από κοινού με δυνάμεις οι οποίες στρατεύονται σαφώς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημιουργία ενός «συνεχούς», ΣΥΡΙΖΑ, ΜΑΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημιουργεί εύλογες πολιτικές δυσπιστίες σε ένα ευρύτερο δυναμικό σε σχέση με την σταθερότητα και τη φερεγγυότητα της επιδίωξης για μια άλλη αριστερά ή της πιθανότητας η επίδραση «σε μετεκλογικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ», να πισωγυρίσει σε μια μάχη συσχετισμών εντός-εκτός του συγκεκριμένου σχηματισμού, προοπτική στην οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει άμεσα ή έμμεσα να εμπλακεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
5. Στην πολιτική πρόσκληση συμπόρευσης που απεύθυνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δόθηκε απάντηση με την επιστολή των τριών μελών του ΜΑΑ. Την τελευταία, την θεωρούμε θετική για τις δυνατότητες συνεργασίας με δυνάμεις και αγωνιστές αυτού του ρεύματος. Αντικειμενικά όμως δεν μπορεί να αποτελέσει συλλογική πολιτική δέσμευση για το ΜΑΑ ή τμήμα του. Αυτή η τοποθέτηση, αδυνατεί αντικειμενικά, λόγω των αντιθετικών πολιτικών σχεδιασμών που υπάρχουν στο ΜΑΑ, να είναι σαφής ως προς το ποιούς εκπροσωπεί και σε ποια βάση αποδέχεται ή προτείνει ‘’εκλογική συνεργασία’’. Θεωρούμε, επομένως, ότι το όποιο ενωτικό εγχείρημα δεν πρέπει να είναι ευάλωτο σε πρακτικές προσωπικών τοποθετήσεων, χειρισμών και δημόσιων θέσεων κατά περίπτωση και χωρίς δεσμεύσεις. Έχει αποδειχτεί, άλλωστε, πόσο επιζήμιες είναι τέτοιες πρακτικές για το λαϊκό κίνημα και την αριστερά.
 
 Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς χρόνου για την στοιχειώδη ανάπτυξη της προγραμματικής συζήτησης, σε σημαντικά ζητήματα, όπως η σχέση της εξόδου από την ΟΝΕ με τη στάση απέναντι στην ΕΕ και η σύνδεση της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ με ένα συνολικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και ένα άλλο «επαναστατικό σχέδιο για την κοινωνία». Σε συνδυασμό και με τις αντιφάσεις και ανεπάρκειες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί και του ΝΑΡ, δεν επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου μιας εκλογικής συμπόρευσης. Η εκτίμηση μας είναι ότι μια εκλογική συνεργασία με τέτοια προβλήματα και αμφισημίες σε κρίσιμα θέματα θα τραυμάτιζε την ίδια τη συμπόρευση και την προοπτική της, και τα συμπράττοντα μέρη.
6. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για την όσο γίνεται ευρύτερη συνεργασία και σε εκλογικό επίπεδο, με τις προϋποθέσεις που δημόσια έχει καταθέσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη συμμετοχή αγωνιστών του κινήματος και της Αριστεράς, που θα υπογραμμίζουν τον ενωτικό, ανατρεπτικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συνεργασίας.
 
7. Τιμούμε, παρά τις διαφωνίες μας, τις πολιτικές τοποθετήσεις άλλων οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το ζήτημα της εκτίμησης των διεργασιών στο ΜΑΑ. Κατά τη γνώμη μας, οι στέρεες και σαφείς δημόσιες θέσεις, αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για τα αναγκαία άλματα. Οι κατακτήσεις που υπάρχουν είναι ήδη σημαντικές και χρήσιμες για την επόμενη μέρα. Θα μπορούσαν να ήταν σημαντικότερες. Υπάρχουν τα πολιτικά όρια του ΜΑΑ ως σύνολο, που δεν μπορούν να προσπεραστούν εύκολα. Υπήρξε και υπάρχει σε δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποτίμηση του ζητήματος της ΕΕ, στο όνομα ενός γενικόλογου ‘’αντικαπιταλισμού’’. Υπάρχει υποτίμηση της ανάγκης να διευρύνεται το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς όχι μόνο με αγωνιστές, αλλά και με ρεύματα που διαφοροποιούνται από τον κορμό της κοινοβουλευτικής αριστεράς και της ανάγκης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να έχει μια ενεργητική τακτική στην κατεύθυνση αυτή. Υπήρξε και υπάρχει σε άλλες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ταλάντευση ανάμεσα στην ξεκάθαρη κοινή τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για’’ έξω από το ευρώ και την ΕΕ, με αντικαπιταλιστική διεθνιστική λογική’’ και στο αίτημα για ‘’αποχώρηση από την ευρωζώνη’’. Υπάρχει ακόμα υποτίμηση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν στέρεη βάση της πολιτικής της και της πολιτικής των συμμαχιών. Αυτές οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν συντροφικά και δημόσια, με αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του πολιτικού της σχεδίου, χωρίς προσφυγή στον γνωστό τακτικισμό και τον διαγκωνισμό μεταξύ οργανώσεων, που φθείρει τις συλλογικές προσπάθειες.
 
8. Το ΝΑΡ θα συμβάλει στις προσπάθειες ανώτερης πολιτικής συνάντησης του αντικαπιταλιστικού, αντι-ΕΕ και ανατρεπτικού δυναμικού και κοινής δράσης της αριστεράς, με κριτήριο την συμβολή σε ένα αναγκαίο πολιτικό πρόγραμμα ανατροπής. Το κάνουμε, έντιμα, δημόσια, με τοποθετήσεις αρχών, συλλογικά διαμορφωμένες μέσα και από το Πανελλαδικό Σώμα της οργάνωσης μας. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, στην μάχη των εκλογών, αλλά κυρίως και μετά από αυτές. Σε αυτό το δρόμο καλούμε και τους συντρόφους από το ΜΑΑ που στηρίζουν την θέση για αποχώρηση από την ευρωζώνη και βλέπουν την ανάγκη μιας άλλης αριστεράς, να συμβάλλουν με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο.

Νέο Αριστερό Ρεύμα, Αθήνα, 11/4/2012

35 σχόλια:

  1. Ε αν είναι αυτό άρνηση, εγώ είμαι ο Ιησούς Χριστός και δε με βλέπω καλά σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί και πρέπει βάσει του προγράμματός της να απευθυνθεί και σε κομμάτι του ΜΑΑ για εκλογική συνεργασία.

    Στην περίοδο που διανύουμε η Αριστερά χρειάζεται να αποφύγευ 2 λογικές:

    1. Τη λογική της υποταγής στον αντίπαλο, η οποία είναι μια δεξιά αντίληψη που την έχουμε πληρώσει πολλάκις στο παρελθόν και

    2. Την λογική του αριστερίστικου περιθωρίου, που οι συναγωνιστές που την έχουν, νομίζουν πως με μια "υπερεπαναστατική" φρασεολογία καθαρίζουν με την ανάγκη άσκησης εργατικής πολιτικής!

    Εργατική πολιτική σημαινει τόσο δουλειά στη βάση για συμβολή στην ανάπτυξη λαϊκών και εργατικών θεσμών/εμβρύων της αυριανής εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας, όσο και δουλειά στην κορυφή για ένταξη των δυνάμεων που σπάνε απο τον ρεφορμισμό, στο επαναστατικό στρατόπεδο.

    Οποιος υποτιμά ένα από τα δυο, είναι ανίκανος να συμβάλλει ουσιαστικά στη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων.

    Συνεπως, η ανακοίνωση του ΝΑΡ είναι μετρημένη, εκτιμώ πως θα μπορούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πιέσει το κομμάτι του ΜΑΑ για περαιτέρω σύγκλιση και εκλγική συνεργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά πολλών επαίνων για το πως κάποιοι ακόμη το συζητάτε (οι έπαινοι είναι για την ατελείωτη υπομονή σας, αν δεν ήταν τραγική θα είχε χιούμορ), έχω να σου πω τα εξής:

      Μιλάς για εργατική τάξη κ αγώνες. Ποιον αγώνα έχει πάρει "πάνω της" η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τ τελευταία 2 χρόνια; Για να μη παρεξηγηθώ εννοώ έχει παίξει κάποιον ρόλο έστω και τριτοδεύτερο σε κάποιον εργατικό αγώνα; Έχει βοηθήσει στη πραγματικότητα; Άσε τις ανακοινώσεις και τα κείμενα του Μαυροειδή στη blogoσφαιρά, στο δια ταύτα που; Σ' ένα χώρο έχει καίει τα καύσιμα του παρελθόντος και τα έκανε αστα-βράστα (δες σχετικά εδω http://kokkinigonia.blogspot.com/2012/02/blog-post_2252.html)

      Δεύτερον, ας αφήσουμε στην άκρη τη πλάκα. Ο "συντονισμός" σωματείων δεν πολυυπάρχει πλέον. Απο τη μιά ποτέ δεν ήταν συντονισμός στα σοβαρά, απο την άλλη έκαψε και το χαρτι του από τα κάτω συντονισμου των πρωτοβάθμιων σωματείων. Ακούει ο κόσμος πρωτοβάθμια κ σκέφτεται ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που πάνε (κριτικά) ΓΣΕΕ. Καταφερε να γίνει η "χαρά" του καθεστωτικού Κνίτη με τη στάση του απέναντι στην Αυτόνομη Παρέμβαση και τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων. Καταπληκτική υπηρεσία προς το κίνημα, μπράβο.

      Τρίτον, εδώ ερχόμαστε στα "ωραία". Όχι μόνο έχει μαζέψει τον κάθε απίθανο βαστάζο της ΠΑΣΚΕ (βλ.ΣΕΚ) αλλά προχωράει σε ακόμη μεγαλύτερες "ενότητες". Η επιλογή της ΚΟΕ και του Αλαβάνου δεν είναι κάποια τυχαία. Μικρο συριζα στη γελοιογραφία του είναι το ΜΑΑ, ας μη γελιόμαστε. Η τηλεπερσόνα που προέδρευε στον ΣΥΝ και κάποιοι σταλινοχοτζικοί που στις πλατείες ντύνονται ελληνική σημαία. Ωραία η αριστερή ενότητα, παίδες... Με αυτά και μ' αυτά φτάσαμε στις εκλογές μπροστά στη κάλπη, χωρίς δεκάρα στη τσέπη, με κομμένα τα πάντα από απολαβές, μισθούς, επιδόματα, άδειες κ τολμάς ακόμη να μιλάς για από "τα κάτω" κ "από τα πάνω";

      Λες ότι έσπασε από τον ρεφορμισμό η ΚΟΕ κ ο Αλαβάνος και μπαίνουν στο επαναστατικό στρατόπεδο (sic). Σε ποιο σημείο του πατριωτικού παροξυσμού της η ΚΟΕ βρέθηκε έστω κοντά σε κάτι που λέγεται ταξική εργατική πολιτική; Ποιο σημείο του αστού δημοκράτη Αλαβάνου σε έκανε να τον κατατάξεις στους επαναστάτες; Ποιο είναι το εξεγερτικό του μήνυμα και πρακτική δηλαδή; Δουλευόμαστε;



      Παιδιά μαζευτείτε λιγάκι εκτίθεστε.

      Διαγραφή
    2. Άσε τώρα ρε. Εμεις δλδ που ειμαστε ανταρσυα έχουμε γεματες τις τσέπες! Κλάψε λίγο ακόμα. Κάνε κανα κόμμα επαναστατικο εσυ τοτε να ερθουμε μαζι σου

      Διαγραφή
    3. Αυτό σημαίνει ανάχωμα φίλε στη πολιτική: άνθρωποι με ΑΔΕΙΕΣ τσέπες να στηρίζουν κόμματα κ συνεργασίες ακίνδυνες για το σύστημα γιατί τα θεωρούν επαναστατικά. Για την ώρα βλέπω το σύστημα να επελαύνει με όλο του το βάρος πάνω στα συμφέροντα μας. Εσύ δεν το βλέπεις;

      Διαγραφή
  3. Συμπληρωματικά ως προς τον πρόλογο στην συγκεκριμένη ανάρτηση και επειδή θεωρούμε ότι η ανακοίνωση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο την παρουσιάζουν μερικοί, εκείνο που δεν ξέρουμε είναι αν η άρνηση “μπλοκάρει” μεν την εκλογική συνεργασία αλλά επιταχύνει την πολιτική συνεργασία με τις ευρύτερες δυνάμεις του ΣΥΝ-Σύριζα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετατοπίσεις του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά η Αργύρη δεν έλεγε στο ΜΕΓΚΑ ότι οι εκλογές είναι αναγκαίο κακό? Τώρα κάνουν και συμμαχίες? Ωραία… μας δουλεύουν αυτοί ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απάντηση του ΝΑΡ, σε τελευταία ανάλυση, επιβεβαιώνει αυτό που ξορκίζει: την συμφωνία και τον ενεργό ρόλο σε ένα ρεφορμιστικό συνεχές ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΑ - ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δορυφοριοποίηση γύρω από την αναγεννημένη αριστερή σοσιαλδημοκρατία στην ενεργό συμμετοχή. Και απ' τα αλώνια στα σαλόνια!!!

    Και για να μην ξεχνιόμαστε. Για να γίνουν τώρα όλες αυτές οι απαραίτητες συγκλίσεις έχει προυπάρξει η συνύπαρξη στελεχών ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΜΑ - Αριστερό Ρεύμα ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις χάιλατ μετωπικές πρόβες (που βαφτίζονταν/βαφτίζονται κοινή δράση στο κίνημα). Με αντίστροφη χρονολογική σειρά: 1) Κίνηση κατά του ΕΥΡΩ και της ΕΕ, 2) πρωτοβουλία για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους - ΕΛΕ (με επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), 3) Πρωτοβουλία αριστερών οικονομολόγων (Βατικιώτης, Καζάκης, Λαπαβίτσας, Σακοράφα, Παπασπύρου κλπ).

    Το συνεχές σε συνέχειες...

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι -δυστυχώς για τον χώρο της πάλαι ποτέ "άκρας" αριστεράς..

      Διαγραφή
  6. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΩΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    ΤΟ ΝΑΡ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ.
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ.
    1)ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ ΜΕ ΑΝΤΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ.
    2)ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.
    3)ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ .
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΛΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΛΑΤΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΠΙΣΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ .
    ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ .
    ΑΝ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙΣ ΝΑ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.

    ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗ .
    ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ.

    ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΡ Η ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Η ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΕ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα ψηφίσω ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αν κατεβαίνεις υποψήφιος πες μου περιφέρεια να στο ρίξω μονοκούκι δαγκωτό!

      Διαγραφή
    2. 1)ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ ΜΕ ΑΝΤΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ.
      Μπορείς να μου εξηγήσεις τι ακριβός σημαίνει αυτό; Τι είναι η αντικαπιταλιστική αποδέσμευση; ποιος θα έχει την εξουσία; Θα γίνουμε μια αντικαπιταλιστική νησίδα σε στύλ Αλβανίας του Χότζα ή θα παραμείνει η εξουσία στους αστούς (έστω και με μια αριστερού τύπου κυβέρνηση) οπότε θα έχουμε καπιταλισμό με δραχμή δλδ τα ίδια και χειρότερα;;; Πραγματικά το βρίσκω τελείως αόριστο και ασαφές. ο καθένας με αυτό μπορεί να καταλάβει ότι θέλει...

      Διαγραφή
  7. Είμαι ο πρώτος ανώνυμος και θα συμφωνήσω με τον Αρη τον Καζάνη!!

    Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν θέσει ένα μεταβατικό πολιτικό πρόγραμμα ως καρδιά του Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής.

    Παλεύουμε επίσης όσο μπορούμε και για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και για τη διαμόρφωση λαϊκών εργατικών θεσμών/εμβρύων της αυριανής εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας.

    Υπό αυτή τη λογική και την πράξη, στο μέτωπο που προτείνουμε έχει θέση και το ΜΑΑ και όποια άλλη δυναμη αποδέχεται τη λογική και το περιεχόμενό του!!!!

    Οποιος είναι είτε σεχταριστής είτε ανεμοδούρας δεν πρόκειται να κάμει τίποτα...

    Και για το σχόλιο του αβάντι μαέστρο που "απάντησε" σε αυτά που έγραψα, μάλλον ο συναγωνιστής δεν τα ξξξέρει καλά: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει πρωταγωνιστικά στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών με πολλές πετυχημένες απεργίες βάσης, στο κίνημα της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), στους ΟΤΑ, στα ΜΜΕ, στις συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ), κλπ κλπ!

    Ε, αβάντι, αν παρακολουθούσες την επικαιρότητα, θα τα ήξερες αυτά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ φίλε Άρη, σε παρακαλώ κάτσε ένα λεπτό ή και παραπάνω, και σκέψου αυτά που έγραψες.
    Ποιους με ποιους προσπαθεί να συνενώσει το ΝΑΡ σήμερα; Προς τι ο ρόλος της συγκολλητικής ουσίας, που απευθύνεται;
    Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι εννοείς -καλοπροαίρετα- τους εργαζόμενους, αυτής της χώρας. Ποια είναι τα πεδία ταξικής πάλης που μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια τύπου ταξική ενότητα; Εγώ λέω πως είναι οι κοινότητες αγώνα στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές. Για να συννενοούμαστε, μπορείς να βάλεις ότι όνομα θέλεις σε αυτές τις κοινότητες αγώνα: σωματείο, ανοιχτή συνέλευση, επιτροπή αγώνα, σοβιέτ.. ή ότι άλλο σ' αρέσει κι αγαπάς.

    Τι πρεσβεύει σήμερα μέσα σε αυτές τις κοινότητες αγώνα -όπου και αν εμφανίζονται οι δυνάμεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
    Καταρχήν δεν είναι ενωμένες καν στο βασικό επίδικο. Είναι αυτές οι κοινότητες αγώνα ο χώρος της ταξικής ενότητας; 5 οργανώσεις στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5 διαφορετικές απαντήσεις. Δεύτερον, σχεδιασμός "ότι αρπάξουμε" στο εργατικό κίνημα.. και με τη γσεε κ κριτική στις ηγεσίες, και με τον συν και κριτική στον ευρωπαισμό του, και με το ΚΚΕ όταν χρειάζεται να τρέξουμε στη γραμμή νομιμότητας του συστήματος (βλ.20/10 κ 12/2) και κριτική στον "σοσιαλισμό της δευτέρας παρουσίας" ενώ την ίδια στιγμή γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την δυνατότητα επαναστατικής ανατροπής και κομμουνιστικου μετασχηματισμού της κοινωνίας στο σήμερα.

    Τι μένει λοιπόν; Ένας μέσος όρος το "κεντρικό πολιτικό σκηνικό" όπου εκεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μοιάσει στο μεγάλο της αδερφάκι τον ΣΥΡΙΖΑ. Να "εμπνεύσει" και να "ενώσει" διάφορες περσόνες που κυκλοφορούν γύρω-τριγύρω, όχι την εργατική τάξη φίλε μου. Να ενώσει τον Λαπαβίτσα με τον Αναγνωστάκη (καλή ώρα), τον Δελαστικ με τον Αλαβάνο (καλή ώρα δις) και διάφορες άλλες εμπνευσμένες ενότητες...Φυσικά με μικρή επιτυχία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει παλαιότερα και καλύτερα. Τα γενόσημα στη πολιτική δεν έχουν μέλλον. Δες τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σου και αναλογίσου: αυτός ο αστικός οδοστρωτήρας πρόκειται να σταματήσει με αυτή τη τακτική;

    Σε ποιους τελικά απευθύνεται το "μεταβατικό" πρόγραμμα που έγραψες (δεν χρειαζόταν το γνωρίζουμε); Ποιος θα το υλοποιήσει; Η αριστερή μη-κυβέρνηση αυτών των προσωπικοτήτων; Αν είναι δυνατόν, τώρα στα γεράματα, φίλε Άρη να ανακαλύπτουμε τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό...

    Στα γράφω όλ' αυτά στο όνομα της παλιάς μας φιλίας και συντροφικότητας, αρνούμενος να δεχτώ πως το εργατόπαιδο που γνώρισα να υπερασπίζεται με σθένος την ανεξαρτησία και την επαναθεμελίωση σε νέες βάσεις της αριστεράς, με τσαμπουκά και ταξικό μίσος, έφτασε στο σημείο να αιτιολογεί αστικά και μικροαστικά παζάρια, τόσο μακριά απ' τον δρόμο και τη ταξική μάχη.

    Άρη οργανώσεις συγκολλητικής ουσίας έχουμε αρκετές, μία μάλιστα το έχει βάλει και στο όνομά της, την λένε ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση και δεν χρειαζόμαστε δεύτερη. Θυμάσαι;

    Ο φίλος σου
    Χρήστος Μανούκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. υγ. Όσο για σένα Ανώνυμε, πρέπει να πω ότι ίσως να μην έχεις έλλειψη ενημέρωσης, αλλά πηγής στην ενημέρωση σου. Μη μου αραδιάζεις όπου έχει μέλη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μου λες για "πρωταγωνιστικό ρόλο" χωρίς να ξέρεις βασικά πράγματα.

    Είναι αλήθεια ότι στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι δυνάμεις της παίζουν ρόλο. Όπως επίσης πως στην Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών στήριξαν τον υποψήφιο του ΣΥΝ για πρόεδρο. Δεν περιμένω να ξαφνιαστεί κανείς πιά, πως τόσο ελαφρά τη καρδία ψηφίζει το ΝΑΡ για πρόεδρο και μάλιστα σε ομοσπονδία. Είναι και αυτό στα πλαίσια της ενότητας που προβάλλει. Για να δεις μερικά αποτελέσματα αυτής της τακτικής, πρέπει να μάθεις ότι ο κ.Βαρνάβας ( το στέλεχος του ΣΥΝ που εκλέχτηκε τελικά πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ) έπαιξε και παίζει "πρωταγωνιστικό ρόλο" στο να κλείσει ένας πολύ σημαντικός αγώνας στον κλάδο. Η κατάληψη του Νοσοκομείου του Κιλκίς που το "νέο" στοιχείο που προσέθετε στις επισχέσεις (και όχι απεργίες) των γιατρών που κατακλύζουν τον κλάδο, ήταν η κατάληψη των διοικητικών μηχανισμών, η προσπάθεια για "αυτοδιοικηση" του νοσοκομείου όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την ονόμασαν που διηρκησε περίπου ένα μήνα. Η ΟΕΝΓΕ όχι μόνο απέρριψε το παράδειγμα της συνέλευσης των 400 εργαζομένων του Κιλκίς, αλλά ο ίδιος ο αριστερός στο μπλα-μπλα Βαρνάβας πήγε στο Κιλκίς καλεσμένος από τους μεγαλογιατρούς του νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να κλείσει τον αγώνα μια ώρα αρχίτερα. Πραγματικά, άξιος ο μισθός του και πρωταγωνιστικός ο ρόλος του. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα και στον Κόκκινο Τύπο που μας φιλοξενεί, ή αν θες συγκεντρωτικά εδώ: http://kokkinigonia.blogspot.com/search/label/%CE%9D%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF%20%CE%9A%CE%B9%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CF%82

    Για τους δασκάλους που λες, πραγματικά εδω και 3 χρόνια αντεργατικού οδοστρωτήρα περιμένω πως κ πως πότε θα κλείσουν τα σχολεία με απεργία διαρκείας. Ή εστω με απεργία εβδομαδιαία. Παρόλο που τα ποσοστά των Παρεμβάσεων ανεβαίνουν δε το βλέπω. Δύσκολα τα πράγματα χωρίς κοινότητες αγώνα φίλε ανώνυμε δλδ στον συγκεκριμένο χώρο συνελεύσεις και αγώνες γενικότερα, δηλαδή απεργίες στην εκπαίδευση. Θα μπορούσε να πει κανείςπως η πιο σημαντική εργατική συσπείρωση που έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πως πάει καλά; ,Οτι όταν ανακαλύπτεις σύμμαχες δυνάμεις ακόμη και στη ΔΑΚΕ της ΑΔΕΔΥ (βλ. ανακοίνωση "Πρωτ.Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης" Φεβρουάριος 2011 απεργία ΑΔΕΔΥ), και όταν πχ οι Χαλυβουργοί με 6 μήνες απεργία έχουν μπει προστάρηδες σ' έναν άνισο ταξικό αγώνα, δύσκολα λες στους δασκάλους, που έχουν χτυπηθεί σε βαθμό σοκαριστικό, και δεν κουνιέται φύλλο, ότι "καλά πάμε". Μάλλον, ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες αν το πιστεύεις αυτό.

    Δύσκολα ενημερώνομαι για τις ειδήσεις στον πλανήτη σου, αλήθεια είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ .
    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΤΑΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ.
    1) ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΝΗΣΟΥΝ
    2) ΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΝ
    ΜΕΝΕΙ ΠΛΕΩΝ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΗΛΑΔΗ.
    ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΑΞΗ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΖΙΚΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ . ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΕΒΑΖΕ Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
    Ο ΠΗΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΨΗΛΑ
    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ .
    ΔΗΛΑΔΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
    ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΙΣΝΗΣ ΚΟΜΟΥΝΑΣ ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ .
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ.
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.
    ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Η ΤΆΞΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
    ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ .
    ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΖΕΙ Η ΤΑΞΗ ΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑΞΙΚΗ ΠΕΥΡΑ.
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    ΟΔΗΓΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΘΗΚΗ ΡΙΞΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ.
    ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ .
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΡΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΣΥΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.
    ΕΦΟΣΟΝ Η ΤΑΞΗ ΜΠΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ.
    ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ .
    ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ .
    ΟΤΑΝ Η ΤΑΞΗ ΓΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
    ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΜΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΜΑΤΟΣ.
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΣΩΜΜΑΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΑΞΗ ΝΑ ΣΕ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
    ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΜΟΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. avanti χρήστο, είμαι ο παραπάνω ανώνυμος:

    1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ορισμένα από τα προβλήματα που λές, όμως η αιτία για αυτά ΔΕΝ είναι αυτή που λές εσύ! Γιατί;;

    Διότι ΚΑΘΕ μέτωπο που οικοδομείται ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ και να οικοδομείται θα έχει αυτά τα προβλήματα, η ρίζα των οποίων βρίσκεται ΚΑΙ στον υποκειμενισμό που δέρνει και την Αριστερά και την αναρχία, και την δική σου αντίληψη...

    2. Πέρα από τον υποκειμενισμό ο οποίος είναι η κατάρα για τον επαναστάτη γιατί του θολώνει το μυαλό και δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του, υπάρχει και η διαδορά των αντιλήψεων: ΘΕΜΙΤΗ, ΘΕΜΙΤΟΤΑΤΗ!! Εγώ παλεύω ως μέλος του ΝΑΡ για πολυκομματική εργατική εξουσία/δημοκρατία και όχι για να κάνει κουμάντο μια άποψη καταστέλλοντας ΟΛΕΣ τις άλλες, όπως παλεύει το ΚΚΕ, ή/και κομμάτια της αναρχοαυτονομίας που πολλές φορές είναι πιο γραφειοκρατες και μισάνθρωποι από πολλούς ΚΚΕδες.

    3. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανεβαίνουν συνεχώς στο εργατολαϊκό μας κίνημα και αυτό είναι θετικό! Με ρώτησες σε ποιούς αγώνες έχουν συμμετάσχει και εν πολλοίς πρωταγωνιστικά και ΣΕ ΑΥΤΟ σου απάντησα!

    Το γιατί δεν νικούν οι αγώνες, αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εμείς, παλεύουμε για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με τις δυνάμεις που έχουμε! Για να δεις όμως τον μεγάλο υποκειμενισμό που σε διακατέχει και σένα, εσύ χρήστο ως αντίληψη ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΗΓΕΜΟΝΕΥΣΕΣ και ΠΟΙΟΙ αγώνες νίκησαν με βάση την αντίληψή σου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ότι μια πολιτική αντίληψη πιθανώς να μην έχει δοκιμαστεί στο κίνημα δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι είναι λανθασμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν λέω αυτό!

    Ομως η αντίληψη του Χρήστου δεν είναι καινουργια!

    Υπάρχει εδώ και χρόνια. Και δεν αναφέρομαι στον συνδικαλισμό βάσης και στον αποφασιστικό ρόλο των ΓΣ που είναι και δική μου/μας (της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αντίληψη και σε αυτό συμφωνούμε με την αντίληψη του Χρήστου.

    Αναφέρομαι, στον ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟ της αντίληψης του Χρήστου, ο οποίος δεν βλέπει πως και τα ταξικά σωματεία στα οποία παρεμβαίνει με σημαντικότατο ρόλο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα: Ελλειψη μαζικότητας, χαμηλότατος δείκτης συνδικαλιστικής κάλυψης και οργάνωσης του κλάδου, χαμηλή συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και στις ΓΣ.

    Αυτό, δεν μπορεί να το παραβλέπει ο Χρήστος και να φορτώνει ευθύνες στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίες δεν της αναλογούν!

    Οπως επίσης είναι ανοιχτό ένα άλλο μεγάλο θέμα: Η σχεση κόμματος (κομμάτων), μετώπου και τάξης:

    ΠΟΙΑ είναι η αυτοτέλεια και η σύνδεση ενός συνδικάτου με μια πολιτική αντίληψη; Η αντίληψη του αναρχοσυνδικαλισμού που σωστά απορρίπτει στα λόγια το καπέλωμα του συνδικαλισμού από ένα κόμμα, στην πράξη ΠΩΣ λειτουργεί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα ίδια χαρακτήριστικά (έλλειψη μαζικότητας, έλλειψη συμμετοχής στη ΓΣ κλπ) αντιμετωπίζουν φυσικά και τα σωματεία στα οποία έχει δύναμη η αναρχοσυνδικαλιστική αντίληψη: ΣΒΕΟΔ, Μάγειροι κλπ πράγμα που δείχνει πως το πρόβλημα είναι πο΄λυ πιο σύνθετο από μια απλή καταγγελία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα (μήπως βγάλουμε καμιά άκρη)

    1) Εξ όσων γνωρίζω, το ΝΑΡ έχει όντως κάνει ενδελεχή μελέτη γύρω από το ζήτημα της οργάνωσης της τάξης στα σωματεία (σε σχέση πάντα με την πρωτοπόρα ανάλυση για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό, άσχετα αν αυτή μάλλον κάπου...ξεχάστηκε στην πορεία) και έχει καταλήξει από τα πολύ παλιά χρόνια στο Νέο Εργατικό Κίνημα. Σε σχέση με αυτό, έχουν γραφεί σωρεία κειμένων και αναλύσεων, ενώ από μόνο του αυτό το ζήτημα έχει αποτελέσει το μοναδικό θέμα ολόκληρων συνδιασκέψεων πανελλαδικής εμβέλειας.

    2) Φυσικά, δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η λογική του Νέου εργατικού κινήματος (σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό) ποτέ δεν υπηρετήθηκε στην πράξη από το σύνολο της οργάνωσης. Μάλλον το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Επαναστατικοί στη θεωρία λοιπόν, αλλά στην πράξη ο καθένας κάνει κατά το δοκούν (στοιχείο άλλωστε που ακολουθεί το ΝΑΡ σε όλη την μέχρι τώρα πορεία του, προς τέρψιν των ομαδοποιήσεων και εξυπηρέτηση των συσχετισμών που υπάρχουν στο εσωτερικό του και έχουν πολλάκις λειτουργήσει αντιπαραθετικά ως προς τις αποφάσεις ολομελειακών διαδικασιών της οργάνωσης).

    3) "Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανεβαίνουν συνεχώς στο εργατικό κίνημα..." - Με ποια γραμμή άραγε;; Εκτός κι αν θες να μας πείσεις ότι η γραμμή των διαφόρων οργανωμένων συνιστωσών της δεν έρχεται σε αντιπαράθεση η μια με την άλλη. Για παράδειγμα, τι κοινό έχει η αντίληψη (έστω στο επίπεδο του λόγου) του ΝΑΡ με αυτήν όλων των υπολοίπων (με προεξάρχουσα αυτή του ΣΕΚ ας πούμε). Μάλλον κοροϊδευόμαστε και ως προς αυτό το σημείο...

    4) Είναι το λιγότερο αστείο να ακούγεται ότι στο ΝΑΡ δεν καταστέλλονται οι διαφορετικές απόψεις. Ίσως να είσαι καινούριος στην οργάνωση και να μην γνωρίζεις καλά πώς λειτουργεί το πράγμα...Πολλά τέτοια παραδείγματα θα μπορούσα να παραθέσω, χάριν συντομίας όμως θα αρκεστώ στο ζήτημα συμμετοχής του ΝΑΡ στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μεθοδεύσεις επί μεθοδεύσεων, αποφάσεις από τα "πάνω", λάσπη και σε προσωπικό επίπεδο, για να φτάσουμε στο....τετελεσμένο της απόφασης της ηγεσίας.

    5) Το τρίπτυχο "οργάνωση-μέτωπο-κίνημα", με την πάροδο των χρόνων μας λες ότι μετατράπηκε σε "κόμμα-μέτωπο-τάξη". Ίσως βέβαια αυτό θα μπορούσε να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο σε "κόμμα και μέτωπο γύρω από το κόμμα" κατά τα πρότυπα των παλαιοκομμουνιστικών φορέων και αναλύσεων..

    6) Τελικά το θέμα μας δεν είναι μόνο η ανακολουθία λόγων και έργων του ΝΑΡ. Επί του προκειμένου, το θέμα μας είναι κατά ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αρχικά παρουσιάστηκε σαν η "άλλη αριστερά", στην συνέχεια έγινε ο "σύγχρονος επαναστατικός-κομμουνιστκός φορέας", για να καταλήξει σε ένα μέτωπο ρεφορμιστών όπου χωράνε φυσικά και το ΜΑΑ και γιατί όχι και το ΡΙΖΑ θα πρόσθετα εγώ. Καμία σχέση δηλαδή με τα μέτωπα τα οποία συγκροτούσε το ΝΑΡ τόσα χρόνια

    Τα υπόλοιπα είναι να 'χαμε να λέγαμε.....

    Ο ανώνυμος 11:49

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια απάντση στον παραπάνω ανώνυμο:

    1. Είμαι στο ΝΑΡ 20 χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά την εσωκομματική κατάσταση. Η παθογένεια του ΝΑΡ (πολύ λιγότερη και αυτό είναι το ελπιδοφόρο από την αντίστοιχη του ΚΚΕ ή άλλων οργανώσεων) είναι γνωστή. Η απόφαση όμως για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάρθηκε στο πανελλαδικό σώμα του Νοέμβρη του 2008 με συντριπτική πλειοψηφία και ανοιχτά/δημοκρατικά.

    2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι συμμαχία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ούτε κόμμα, ούτε εκλογικό μέτωπο.

    3. Είμουν και είμαι υπερμαχος της διεύρυνσης βάσει αρχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με το ΜΑΑ και με το ΡΙΖΑ. Ανοιχτά και τίμια. Δεν είμαι ανθρωποφοβικός και εκτιμώ πως η συγκλονιστική εποχή που ζούμε ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΙ συνειδήσεις και ρεφορμιστικές δυνάμεις προς τα αριστερά. Βάσει αρχών λοιπόν, λέω ΝΑΙ στη διεύρυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με τέτιες δυνάμεις.

    4. Για το κόμμα, ήταν λάθος του ΝΑΡ και συνέπεια της λαθεμένης αντίληψής του που τόσα χρόνια δεν έβαλε σαφή στόχο για την αποφασιστική συμβολή του στην ίδρυση νέου κομμουνιστικού κόμματος. Οχι κόμματος νέου τύπου, όχι με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Αλλά νέου κομμουνιστικού κόμματος.

    5. Εχω την γνώμη πως το μέγιστο λάθος για έναν επαναστάτη είναι, σε τέτιες εποχές ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ανοιχτεί σε ένα μέτωπο με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εντός του οποίου θα συμμαχεί ΚΑΙ με πρώην ρεφορμιστές. Οπως επίσης λάθος είναι και η υποταγή στις ρεφορμιστικές αυταπάτες (πχ το ευρώ είναι ουδέτερο νόμισμα κλπ).

    Τέλος, ναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες αντιλήψεις σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα (πχ σε ορισμένα ζητήματα του εργατικού). Υπάρχει όμως και ενότητα αντίληψης σε άλλα επίσης κρίσιμα ζητήματα (πχ αντίληψη μεταβατικού προγράμματος, περιεχόμενο τέτιου προγράμματος, σσυντονισμός του μαχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1) Συμφωνούμε απόλυτα ότι η απόφαση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν προϊόν πανελλαδικού σώματος της οργάνωσης. Άλλωστε, θα το θυμάσαι κι εσύ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποτίθετο ότι θα ήταν εκείνος ο φορέας που θα εγκόλπωνε το δυναμικό του Δεκέμβρη (αλλά ας αφήσουμε καλύτερα κατά μέρους την στάση του ΝΑΡ απέναντι στον Δεκέμβρη...). Από την στιγμή δε που ήσουν μέλος του ΝΑΡ τότε, δεν γίνεται να ξέχασες τις μεθοδεύσεις για να φτάσουμε στην απόφαση του πανελλαδικού σώματος. Δεν γίνεται να αποσιωπάς και όσα ακολούθησαν στο εσωτερικό της οργάνωσης, μετά το πανελλαδικό σώμα.

    2) Συμφωνούμε απόλυτα επίσης ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι συμμαχία (που άλλοτε φαίνεται σαν μέτωπο και άλλοτε σαν κόμμα). Κατ' εμέ πρόκειται για ένα μέτωπο ρεφορμιστών, το οποίο έχει βαφτιστεί "συμμαχία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς".

    3) Tα ίδια κι εδώ..Δεν τίθεται θέμα ανθρωποφοβικού ή μη, αλλά από την στιγμή που λες ότι είσαι επί 20 χρόνια μέλος του ΝΑΡ, θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζεις πώς συγκροτούσε μέτωπα όλα τα προηγούμενα χρόνια και για ποιο λόγο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση. Μπορεί βέβαια το "οργάνωση-μέτωπο-κίνημα" να το έχει πάρει και να το έχει σηκώσει...

    4) Κι εκεί που έλεγα ότι το πήρε και το σήκωσε, εμφανίζεται και πάλι μπροστά μας! Η πολιτική αντίληψη που εκφράζεις, είναι υπαρκτή στο ΝΑΡ εδώ και τόσα χρόνια και επί χρόνια μειοψηφούσε. Δεν γνωρίζω πώς είναι οι συσχετισμοί τώρα, ουδόλως με απασχολεί όμως, μιας και το ίδιο το ΝΑΡ έχει επιλέξει να στρατευτεί (και μέσω της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία.

    5) Ποιοι είναι οι επαναστάτες και οι πρώην ρεφορμιστές (που έγιναν επαναστάτες;) στους οποίους αναφέρεσαι, στο θέμα μας; Ρεφορμιστική αυταπάτη είναι επίσης και η αριστερή κυβέρνηση που από όσο έχω παρακολουθήσει, εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη εντός του ΝΑΡ.

    Το γεγονός ότι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες αντιλήψεις, φαίνεται εξάλλου και από τις αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις που εξέδωσαν 3 οργανωμένες συνιστώσες της για το ζήτημα της κοινής εκλογικής καθόδου με το ΜΑΑ. Παρεμπιπτόντως εδώ, το ΣΕΚ πώς και δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση; Είναι προφανές τόσο από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν όσο και από την κατάσταση στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα θα λάβει άλλο χαρακτήρα μετά τις εκλογές. Το αν θα ακολουθήσει την πορεία του πολιτικού συστήματος, μένει να το δούμε...

    Ο παραλήπτης της απάντησης από τον προηγούμενο ανώνυμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπάρχουν διαφορές πχ για το εργατικό μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως υπάρχει και μια κοινή προγραμματική βάση: Οι αγώνες στα χέρια των ΓΣ των σωματείων και των επιτροπών αγώνα. Οχι, στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

    Ενα το κρατούμενο.

    2. "Οργάνωση -μέτωπο-κίνημα". Εδώ ένας ανώνυμος συναγωνιστής μέμφεται το ΝΑΡ γιατί αυτό το τ΄ριπτυχο το αντικατέστησε με το "κόμμα-μέτωπο-τάξη". Καταρχήν ο συγκεκριμένος συναγωνιστής, μάλλον δυιλίζει τον κώνωπα...

    Κόμμα χρειαζόμαστε: Κομμουνιστικό Κόμμα! Οχι το μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης όμως! Ούτε με οργανωτικό αρχή τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό!

    Αυτή είναι η ουσιαστική συζήτηση θαρρώ! Σωστά κάνει το ΝΑΡ και θέτει σε αυτή τη βάση την θεωρητική προγραμματική του ατζέντα.

    Το μέτωπο από την άλλη, είναι μέτωπο κοινωνικών ΚΑΙ πολιτικών δυνάμεων. Με στόχο την αντικαπιταλισιτκή ανατροπή και την εργατική εξουσία/δημοκρατία. Που είναι το μεμπτό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν έχεις δίκιο σε βασικά ζητήματα θαρρώ:

    1. Μεθοδεύσεις εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξαν εντός του ΝΑΡ σε σχέση με την συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ενα σοβαρό τμήμα και του στελεχικού του δυναμικού και της βάσης του, αντιλλήφθηκε έγκαιρα την ανάγκη ενωσης του ΜΕΡΑ με το ΕΝΑΝΤΙΑ και αυτό έπραξε με την κατάθεση της εισήγησης στο πανελλαδικό σώμα του Νοεμβρη του 2088. Εκεί με 88% πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε το τελικό κείμενο/απόφαση και το ΝΑΡ συνέβαλε στη δημιουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Κατ εμέ, η συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπρεπε να γίνει αρκετά χρόνια πριν.

    2. Σεβαστή η γνώμη που λεέι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ "ρεφορμιστική συμμαχία", όμως δεν αντέχει αυτή η θέση σε σοβαρή κριτική: ΠΟΙΑ είναι τα επιχειρήματα αυτής της αντίληψης;;;

    Δεν έχω ακούσει κάτι σοβαρό ως τώρα.

    Να δεχτώ την κατηγορία για τις αντικρουόμενες αντιλήψεις οι οποίες είναι φυσιολογικότατες ειδικά με τον υποκειμενισμό που δέρνει την Αριστερά (και φυσικά την αναρχία αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας).

    Αυτές θα λυθούν μόνο με την περαιτέρω ζύμωση στη ζωή και την πράξη, μόνο με την περαιτέρω συγκρότηση μιας μάχιμης και εφ όλης της ύλης προγραμματικής/πολιτικής αντίληψης εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα πείθει έμπρακτα πως αποτελεί μια επαναστατική μαζική αντίληψη σδτο σήμερα. Και φυσικά με την περαιτέρω δημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    3. Οι δυνάμεις του ΜΑΑ που αποδέχονται το μεταβατικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν κάνει ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ μετατοπίσεις στη λογική και την αντίληψή τους. Απελευθερώνονται επίσης αγωνιστές από το ΚΚΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο και τμήματα του Ριζα. Σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να απευθυνθεί για περαιτέρω σύσφιξη των πολιτκών δεσμών, με βάθαιμα του δικού της προγραμματικού λόγου και της δημοκρατίας στο εσωτερικό της.

    Σε κοινωνικό επίπεδο το επαναστατικό υποκείμενο είναι η εργατική τάξη. Σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που διαλύονται.

    4. Ο χαρακτηρισμός "αριστερή σοσιαλδημοκρατία" είναι πέρα για πέρα λαθεμένος. Δεν στέκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι ωραίο να επικαλούμαστε ποσοστά όταν δε αυτά φαίνεται ότι αναφέρονται σε μια ισχυρή πλειοψηφία.Δυστυχώς όμως η ταξική πάλη δεν διεξάγεται με...ποσοστά επί ενός ελαχίστου δείγματος!

    Ξεχνάς ότι καμία ένωση ΜΕΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ δεν πραγματοποιήθηκε. Ξεχνάς ότι το ΜΕΡΑ διαλύθηκε με το "έτσι θέλω" σε ένα αλήστου μνήμης μάζεμα...

    Δεν κατηγόρησα κανέναν. Μια διαπίστωση έκανα για τις αντικρουόμενες αντιλήψεις εντός ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιας και το έθεσες όμως, αν είναι η εργατική τάξη να περιμένει την ζύμωση ΝΑΡ,ΑΡΑΝ,ΑΡΑΣ,ΣΕΚ, για την απελευθέρωσή της......υπάρχει και το ΚΚΕ που το κάνει καλύτερα! Άσε που (ας μη γελιόμαστε) καμία ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή (δεξιά) επέκτασή της δεν μπορεί να θεωρηθεί φορέας επαναστατικής αλλαγής, ακόμα και μετά από επεμβάσεις στην μορφή (αιρετοί-ανακλητοί αντιπρόσωποι για παράδειγμα).

    Δεν έχει και πολύ νόημα όπως φαίνεται η συνέχιση της αντιπαράθεσης. Το ΝΑΡ έχει επιλέξει τον δρόμο του καιρό τώρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ενδεχομένως νέο μετωπο που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δεν είναι παρά το όχημα προς αυτήν την κατεύθυνση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν παραθέτεις συναγωνιστή μου, κανένα επιχειρημα για να τεκμηριώσεις την αντίληψη περί "αριστερής σοσιαλδημοκρατικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ"......

    Ούτε φυσικά αποτελεί επιχείρρημα η άποψη περί "ελαχίστου δείγματος" ΄΄οταν αναφέρεσαι στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΝΑΡ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Για τις αποφάσεις αυτών συζητάμε σε τούτο το έρθρο και ΟΧΙ ΤΙ κάνει γενικά η εργατική τάξη έτσι;;

    Επί αυτών λοιπόν περιμενω μια σοβαρή αντιπαράθεση και δεν τη βλέπω, παρά μόνο καταγγελίες χωρίς τεκμηρίωσης...

    Τέλος, τα περί "δεξιάς στροφής του ΝΑΡ", πάλι είναι χωρίς τεκμηρίωση... Πάλι μιλάς συναγωνιστή με αυτοαναφορικότητα και ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟ του στυλ: "Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αριστερή σοσιαλδημοκρατία, και αφού είναι τετια, αποδυκνύει τη δεξιά στροφή του ΝΑΡ", ή ανάποδα: "η δεξιά στροφή του ΝΑΡ αποδυκνύεται από τη συγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία επιβεβαιώνει με τη σειρά της τη δεξιά στροφή του ΝΑΡ"...

    Κανένα σοβαρό επιχείρημα, παρά μόνο καταγγελίες.....

    2. Το ΜΕΡΑ δεν διαλύθηκε με το έτσι θέλω. Διότι ποτέ το ΜΕΡΑ (με ευθύνη φυσικά του ΝΑΡ) δεν συγκροτήθηκε ως κάτι άλλο πέρα από εκλογικό πουκάμισο. Δεν είχε καμμία εσωτερική αυτοτελή διαδικασία περα από το κεντρικό συντονιστικό του.

    Και αν δεν απατώμαι, ούτε το κομμάτι του ΝΑΡ που έφυγε διαφωνώντας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλεψε ποτέ ή έβαλε ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατικής συγκρότησης του ΜΕΡΑ....

    Κάτι, που το παλεύουμε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία λέω με σαφήνεια, πως έχει πολύ δρόμο ακόμα να περπατήσει για να συγκροτηθεί ουσιαστικά ως εργατοδημοκρατική συμμαχία. Και φυσικά εδώ έχει πάλι την κύρια ευθύνη το ΝΑΡ ως η μεγαλύτερη μακράν συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    3. Το ΝΑΡ είναι αυτό που πρέπει να πρωτοστατήσει ΚΑΙ στη διεύρυνση βάσει αρχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με δυνάμεις που σπάνε από τον ρεφορμισμό, ΚΑΙ στην ουσιαστική εργατοδημοκρατική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι ακόμα ζητούμενο.

    4. ΤΟ ΤΙ περιμένει η εργατική τάξη, άστο καλύτερα! Ούτε εσύ το ξέρεις ούτε και γω, ούτε κανείς. Μην φέρνεις τέτια επιχειρήματα γιατ΄΄ι είναι ασόβαρα. Η εργατική τάξη δεν περιμένει σύμφωνα με τη λογική σου, ούτε τον αναρχοσυνδικαλισμό, ή τον συνδικαλισμό βάσης να τη σώσει....

    Αυτό που ξέρω και λέω εγώ, είναι πως για να μετστραπεί η εργατική τάξη από ταξη για τους άλλους σε τάξη για τον εαυτό της, χρειάζεται η ίδια να μαθει να ασκεί εργατική πολιτική:

    - Μέσα από τα δικά της όργανα (δημοκρατικές ΓΣ σωματείων και εεπιτροπές αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές) μαζί με τα λαϊκά στρώματα (αυτοαπασχολούμενοι κλπ). Τα όργανα αυτά είναι απο τη φύση τους πολυκομματικά και πρέπει να αποφασίζουν με ψηφοφορίες όταν δεν υπάρχει σύμπνοια. Τα όργανα αυτά φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τα έμβνρυα της αυριανής εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας.

    - με νέα κομματα (και κομμουνιστικό κόμμα). Το νέο κομμουνιστικό κόμμα ειδικότερα, ΔΕΝ θα είναι το κόμμα νέου τύπου του Λενιν διότι αυτό έχει χρεοκοπήσει ιστορικά. Παρήγαγε περισσότερα προβλήματα από ότι έλυσε (γραφειοκρατία λόγω οργανωτικής αντίληψης του δ.σ., μονοκομματισμός, ευνουχισμός της κομματικής και όχι μόνο βάσης κλπ).

    - Με μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με στόχο την εργατική εξουσία/δημοκρατία. Το Μέτωπο αυτό θα πρέπει το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κατανοήσουν που ΔΕΝ τρο έχουν κατανοήσει ΑΚΟΜΑ, πως φιλοδοξεί να πάρει ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εμπρός για αριστερές κυβερνήσεις λοιπόν!Φοβερό επιχείρημα!Μετά από αυτό, τι άλλο να συζητήσουμε....

    Συμμαχία με τα μικροαστικά στρώματα μας λες. Η εργατική τάξη που βυθίζεται στο περιθώριο δεν φαίνεται να μας πολυαπασχολεί όμως.Φυσικά δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί και η παρέμβαση εκεί.Κατά τα άλλα όμως, η εργατική τάξη θα μετατραπεί σε τάξη για τον εαυτό της.Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε....

    Μην περιμένεις να απαντήσω επί της ουσίας στα λεγόμενά σου, όταν συνεχίζεις στο ίδιο μοτίβο. Σου μιλάω για το Νέο Εργατικό Κίνημα που έχει ψηφίσει η οργάνωση στην οποία είσαι μέλος (άλλωστε έδειξες πόσο σέβεσαι τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών της οργάνωσης σου!) και εσύ μου μιλάς για...Αντικαπιταλιστική Δημοκρατική Ανατροπή που καταψηφίστηκε (συγγνώμη που δεν έχω πρόχειρα ποσοστά να παραθέσω)!

    Κατά τα λοιπά, μπορείς πλέον ανενόχλητος να συνεχίσεις μαζί με την ομάδα σου και να αολοκληρώσεις την δεξιά στροφή του ΝΑΡ, τώρα που έχεις ξεμπλέξει με αναρχικούς όπως εγώ! Συμφωνία στο μερικό, στο μίνιμουμ και για τον καπιταλισμό κουβέντα. Δεν βαριέσαι, θα πάρουμε την κυβέρνηση να...διαχειριστούμε κι εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε και συναγωνιστή μου, απαντάς άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα....

    Δεν παραθέτεις όυτε ένα (1) σοβαρό επιχείρημα. Κρατάς -και παρερμηνέυεις- ό,τι θές...

    1. Δεν ξέρω εσένα, αλλά εμένα και το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας ενδιαφέρει και μάλιστα πολύ, στο να συμβάλλουμε στην χειραφέτηση της εργατικής τάξης!

    2. Μας ενδιαφέρει επίσης -ενώ εσένα καθόλου- να συμβάλλουμε και στη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα που προλεταριοποιούνται, με ηγεμονία των εργατικών ιδεών. Εσένα δεν σε ενδιαφέρει καθόλου το μεγάλο αυτό κομμάτι του λαού.

    3. Δεν απαντάς επί της ουσίας γιατί ΔΕΝ μπορείς να απαντήσεις επί της ουσίας!

    4. Ημαρτον θεέ μου με την άγνοια σου, ειδικά στο σημείο όπου μπλέκεις το νέο εργατικό κίνημα (η οποία είναι η αντίληψη του ΝΑΡ για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος) με την αντικαπιταλιστική δημοκρατική ανατροπή η οποία είναι επί της ουσίας η ΤΑΚΤΙΚΗ του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αφορά ΓΕΝΙΚΑ την περίοδο που διανύουμε!

    Συγκρίνεις 2 αντιλήψεις/κομμάτι της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ θέσης του ΝΑΡ, οι οποίες αναφέρονται σε διαφορετικά πεδία αλληλοσυμπληρούμενα!!!!

    Ασε δε, που ΔΕΝ θυμάσαι και καλά. Η αντικαπιταλιστική δημοκρατική ανατροπή (συνολική τακτική στο ξαναλέω) ήταν η καρδιά του κειμένου συμβολής της μειοψηφίας (Τζιαντζής, Τσίτκανος, Μαρκου, Παπακωνσταντινου κλπ) στο 2ο Συνέδριο του ΝΑΡ η οποία όμως δεν τεθηκε ποτέ σε ψηφοφορία, για αυτό και δεν θυμάσαι ποσοστά, αφού αυτά ΔΕΝ υπήρξαν ποτές (μάλλον θυμάσαι ό,τι θες).

    Τελος, πετάς έναν ακόμα αφορισμό αναπόδεικτο: Λες πως μπορούμε εμείς οι....δεξιοί να ολοκληρώσουμε την ανάλογη στροφή του ΝΑΡ. Πάλι με αφορισμό, χωρίς ΚΑΝΕΝΑστοιχείο, ούτε επιχείρημα...

    Αντιθέτως, το ΝΑΡ με όλες του τις ανεπάρκειες πρωτοστατεί σε εργατικούς αγώνες, στις γειτονιές, συνομιλεί με άλλες αριστερές δυνάμεις για το μέτωπο ρήξης και ανατροπής, ανεβαίνει η επιρροή του και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προσπαθεί να μιλήσει για την εργατική εξουσία/δημοκρατία της εποχής μας και συ όλα αυτά τα....ονομάζεις δεξιά (sic!!!) στροφή..

    Αλλά συναγωνιστή μου, ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα: Κάντα εσύ και η αντίληψή σου ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! Εμ, δεν το βλέπω να τα κάνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι λές βρε φίλε, που δεν μιλά το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον καπιταλισμό!!!

    Βρε συ διαβάζεις ποτέ σου το ΠΡΙΝ;

    Παρακολουθείς τη δουλειά του ΝΑΡ σε γειτονιές, κλάδους και της ΝΚΑ στη νεολαία έστω και λίγο; Μάλλον καθόλου γιατί αλλιώς δεν θα έγραφες τα ανιστόρητα που γράφεις. (αναφέρομαι στον ανώνυμο των 04:03).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Ανώνυμος 10:03

    Δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι δεν παραθέτω κανένα επιχείρημα. Εν αντιθέσει με σένα για παράδειγμα, που παρέθεσες το επιχείρημα για αριστερή (sic!) κυβέρνηση. Μόνο και μόνο από αυτό, κρίνεσαι "αναξιόπιστος".....Δεν βρισκόμαστε σε προεπαναστατική περίοδο (όπως ίσως να νομίζεις), οπότε το αίτημα για αριστερή κυβέρνηση, εκτός του ότι είναι αποπροσανατολιστικό και εκτός πραγματικότητας, είναι και βαθιά ρεφορμιστικό. Άσε που ο σύντροφός σου ο Μαυροειδής, δεν φαινεται να πολυσυμφωνεί με αυτό...http://aristeroblog.gr/node/680

    1. Μόνο το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενδιαφέρονται για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης. Το ακούσαμε κι αυτό!

    2. Γάτα είσαι!

    3. Δεν απαντάω επί της ουσίας γιατί είσαι εκτός τόπου και χρόνου

    4. Είναι να αναρωτιέσαι ώρες ώρες...Τι απέγινε εκείνος ο κακομοίρης ο διαλεκτικός υλισμός; Φτάσαμε στο σημείο να επικαλούμαστε και θεούς βλέπω...
    " Η τακτική που αφορά γενικά την περίοδο που διανύουμε....."-Γενικά ή τώρα; Η τακτική χαράζεται συγκυριακά δηλαδή; Όσο πάει γίνεται και καλύτερο!

    Αν το Ν.Ε.Κ και η Α.Δ.Α είναι πεδία αλληλοσυμπληρούμενα, τότε πραγματικά έχει χαθεί η μπάλα!

    Τελικά επειδή δεν γνωρίζω και καλά, θες να μου πεις αν η μειοψηφία που λες έχει γίνει πλειοψηφία; Από τα λεγόμενά σου αυτό προκύπτει...

    Φυλαγες το καλύτερο για το τέλος! Το ΝΑΡ, λέει ο συναγωνιστής, πρωτοστατεί σε εργατικούς αγώνες....Αλοίμονο! Όποιον και να ρωτήσεις το ίδιο θα σου πει...Μην ξεχάσεις να σκεπαστείς καλά το βράδυ!

    Έχεις κολλήσει με την αντίληψή μου. Ε πες μου και μένα ποια είναι η αντίληψή μου τελικά! Ή μήπως η απάντηση βρίσκεται στα προηγούμενά σχόλιά σου περί αναρχικών και λοιπά κουραφέξαλα; Χαιρετίσματα.....

    @ Ανώνυμος 10:53

    Η διατύπωσή μου για τον καπιταλισμό αναφερόταν στο σχόλιο του προηγούμενου περί αριστερής κυβέρνησης. Μην απομονώνεις κουβέντες. Διάβασε πρώτα τι έχει ειπωθεί παραπάνω και τα ξαναλέμε. Τι είναι το ΠΡΙΝ; Το ευαγγέλιο; Δεν πολυδιαβάζω ΠΡΙΝ πάντως, σε αυτό έχεις δίκιο. Για όλα τα υπόλοιπα δες τον παραπάνω διάλογο με τον συμπαθέστατο συναγωνιστή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάλι τα ίδια ανώνυμε!

    Δεν καταλαβαίνεις γρυ!

    1. Δεν μιλησα ΓΕΝΙΚΑ για αριστερή κυβέρνηση. Μιλώ για το αυτονόητο: Η εργατική τάξη με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα έχουν την εξουσία μέσω των ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ εργαολαϊκών θεσμών και το Μέτωπο κοινωνικών και πολιτκών δυνάμεων διεκδικεί την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το πιο πιθανό -χωρίς να αποκλείονται άλλοι πιο "ειρηνικοί" δρόμοι-, είναια αυτό να γίνει με επαναστατική ανατροπή. Η κυβέρνηση του μετώπου έρχεται ν ασυμβάλλει περαιτέρω στην ισχυροποίηση της εργατολαϊκής εξουσίας καί των εργατολαϊκών κατακτήσεων, εφαρμόζοντας το ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Λέμε ΝΑΙ στην κυβέρνηση υπό αυτούς τους όρους. Αυτό είναι που πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


    Αν εσύ τη λογική αυτή την βλέπεις "δεξιά", είναι δικαίωμά σου, όπως δικαίωμά μου είναι να σου πω -και να έχω δίκιο- πως με τη λογική σου ΔΕΝ υπάρχει καμμία περίπτωση να νικήσει η εργατική τάξη.

    2. Σου είπα εγώ βρε μπουμπούνα πως μόνο το ΝΑΡ ενδιαφέρεται για την εργατική τάξη; Γιατί διαστρέφεις τα λεγόμενά μου για να υπηρετήσεις σώνει και καλά την αντίληψή σου; Να, γιατί σου λέω πως δεν έχεις κανένα επιχέιρημα παρά μόνο κραυγές! Σαφώς και η αντίληψή σου είναι κομμάτι του εργατολαϊκού κινήματος, όπως κομμάτι του κινήματος είναι η αντίληψη του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ των άλλων αριστερών, αναρχικών κλπ.

    Απλά, η αντίληψη σου θαρρώ πως είναι λαθεμένη στα κομβικά της σημεία!!!

    3. Σαφώς το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουν πρωταγωνιστικά σε αρκετούς κλάδους. Θεωρώ πως πραγματικά δεν την παλεύεις όταν μου λές τα ανεκδιήγητα σου!! ΑΛλο πράγμα συναγωνιστή μου να διαφωνείς με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλο πράγμα να προσπαθείς ως μαγική εικόνα να εξαφανίσεις στα λεγόμενά σου την δράση τους! Κάτι τέτια, σόρρυ κιόλας τα έκανε το γραφειοκρατικό κομμάτι του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος, και βλέπω ότι προσπαθείς να μοιάσεις σε αυτό, έστω και από την ανάποδη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είσαι εκτός φίλε μου...Δεν πρόκειται να σου ξαναπαντήσω ό,τι κι αν πεις. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν καταλαβαίνεις...

    Τελικά τι είμαι συναγωνιστής ή μπουμπούνας; Αναρχικός ή γραφειοκράτης; Εχεις βάλει όλες τις γραμμές στο μπλέντερ "αγαπητέ" και αυτό το αποκαλείς...πολιτική ανάλυση.

    Καλή συνέχεια στην οργάνωσή σου και για όλα τα υπόλοιπα πίστεψέ με, σύντομα θα έχουμε εξελίξεις και εκεί θα δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκος. Μέχρι τότε, θα σου συνιστούσα να είσαι πιο εγκρατής, γιατί εκτίθεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ρε εσείς εδώ γίνεται μεγάλο γλέντι. Εσείς έχετε σαλτάρει. Ο κόσμος χάνεται κι ο ένας ονειρεύεται Κυβέρνηση κι ο άλλος συμμαχία εργατικής τάξης-μικρομεσαίων. Όλα τα χουμε ακούσει, αλλά να δούμε και πορεία μαγαζάτορες-πωλήτριες-αγρότες-εργάτες γης παρεούλα; Ορισμένοι από εσάς αν έχουν δουλέψει μια μέρα το κόβω. Τι παίρνετε; Ο φιλαράκος Καζάνης το έθεσε το θέμα με ποδοσφαιρικούς όρους, μόνο που δεν κατάλαβε ότι το παιχνίδι δεν παίζεται, για την όλη Αριστερά έχει Χαθεί ήδη. Το μόνο που της απέμεινε είναι καμιά προσπάθεια για Κυβερνησούλα(που λέει και κάποιος πυροβολημένος πιο πάνω), καμιά "σοβαρή αντιπολίτευση", κοκ. Γι αυτό και μόνο τον λόγο θα σας ψηφίσω, μπας και δυναμώσετε λίγο και διαλυθείτε αμέσως μετά στην μοιρασιά. Το κακό και για εσάς και για μένα είναι ότι έχουμε τον ίδιο στόχο. Την ΓΥΑΡΟ. Εμείς οι "αδιάβαστοι" από ανημποριά και σεις οι "διαβασμένοι" από Μαλακία στο κρανίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ανώνυμε των 5:53: δεν έχω βάλει τπτ στο μπλεντερ...

    Δεν έχεις επιχειρήματα και για αυτό σε λέω μπουμπούνα! Και φυσικά είσαι συναγωνιστής μου!

    Επίσης, κάποιος μπορεί να είναι ΚΑΙ αναρχικός ΚΑΙ γραφειοκρατης! Οπως μπορεί να είναι ΚΑΙ κομμουνιστής ΚΑΙ γραφειοκράτης! Τα έχουμε δει αυτά πολλές φορές στην ιστορία!

    ανώνυμε των 6:25: Δεν έχεις δίκιο. Και θα φανεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή