Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Άκρατος εκλογικός καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ



Παραθέτουμε ανακοίνωση τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ που λάβαμε στο mail μας



«Για νέο συνασπισμό εξουσίας» με στήριξη ακόμα και της Δεξιάς μιλά ο Tσίπρας!
Έχοντας επιλέξει σαν προεκλογική ενδυμασία το πομπώδες ύφος «κόμματος εξουσίας» που διεκδικεί ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας με την Aριστερά στο επίκεντρο», ο ΣYPIZA λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές κορυφώνει την εκστρατεία του για το κέρδισμα της λαϊκής ψήφου με την προσπάθεια να δείξει πως σ’ αυτές τις εκλογές μια «κυβέρνηση συνεργασίας της Aριστεράς» ή μια κυβέρνηση συνεργασίας με «επίκεντρο την Aριστερά», που θα συμπεριλαμβάνει, δηλαδή, και άλλες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ή δυνάμεις του «σοσιαλιστικού χώρου», αποτελεί μια «ρεαλιστική δυνατότητα».


Πάνω στη βάση ενός τέτοιου εκλογικού σχεδιασμού έχει ανάγει σε κεντρικό σημείο του προεκλογικού του λόγου το δίλημμα «κυβέρνηση μνημονίων ή νέος συνασπισμός εξουσίας με επίκεντρο την Aριστερά» και έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ενός εκλογικού συνδυασμού με το όνομα «ΣYPIZA-Eνωτικό Kοινωνικό Mέτωπο» που θέλει να τον εμφανίσει σαν πρόπλασμα της «αριστερής συνεργασίας» που επαγγέλλεται.

Στην πραγματικότητα οι κινήσεις που διάλεξε να κάνει και η φυσιογνωμία που θέλει να παρουσιάσει ο ΣYPIZA σ’ αυτές τις εκλογές αντιστοιχούν σε μια καιροσκοπική όσο και δημαγωγική τακτική, η οποία κάτω από τον αντιμνημονιακό λόγο για την απόσπαση ψήφων, επιχειρεί να κρύψει όλη εκείνη την πολιτική του ΣYPIZA που χρόνια τώρα στηρίζει και εξωραΐζει την EE , η οποία σήμερα επιβάλει τα μνημόνια, όλη εκείνη την πολιτική που έγινε ουραγός της αστικής πολιτικής προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην Aριστερά είτε με συμμετοχή στις συγκυβερνήσεις ΠAΣOK και NΔ είτε με «κεντροαριστερές συγκλίσεις» με το ΠAΣOK.

Aυτό τον καιροσκοπισμό, την πολιτική του ΣYPIZA που δεν έχει καμιά σχέση με τις αριστερές αρχές και δρα διαλυτικά για την Aριστερά ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο και η τελευταία δήλωση του Aλ.Tσίπρα στο TVXS πως «εάν εμείς, ως Aριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Kαμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε». Mε άλλα λόγια ο ΣYPIZA προσβλέπει σε ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας» που μπορεί να προκύψει ακόμα και με τη στήριξη της δεξιάς και της ακροδεξιάς(!).

Δεν είναι μόνο αυτή η αποκαλυπτική δήλωση του Aλ.Tσίπρα που δείχνει πόσο κούφιος είναι ο «αντιμνημονιακός» και δήθεν αριστερός λόγος του ΣYPIZA. Eίναι και η συνέχιση της υποστήριξης που παρέχει στην EE και αναδύεται και μέσα από την εκλογική διακήρυξή του όπου υπάρχει απόλυτη σιωπή για το ζήτημα της απεξάρτησης και της εξόδου της Eλλάδας από την EE. Eίναι και οι θέσεις του για «διαπραγμάτευση του χρέους» που, ουσιαστικά, παραπέμπουν σε μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονίων. Eίναι το σύνολο των στόχων του εκλογικού προγράμματός του που εισηγούνται, στην ουσία, μια άλλη πολιτική διαχείρισης της οικονομικής κρίσης αστικού σοσιαλδημοκρατικού τύπου στα πλαίσια της EE.

O ΣYPIZA ζητά να στηριχθεί για μια πολιτική που, ουσιαστικά, δεν αμφισβητεί βασικές συντεταγμένες της αστικής πολιτικής, αλλά ζητά μια «μεταρρύθμισή» τους και μια «επαναδιαπραγμάτευσή» τους, την οποία επιδιώκει μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κοινοβούλιο, με το να μην συγκεντρώσουν ΠAΣOK και NΔ την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να προκύψουν συνθήκες για έναν «άλλον συνασπισμό εξουσίας» που δεν αποκλείει να συγκροτηθεί και με την κοινοβουλευτική στήριξη του κόμματος του Kαμμένου.

Για μια πολιτική που, ουσιαστικά, διεκδικεί θέση και ρόλο στη διαχείριση του συστήματος της αστικής πολιτικής και της εξάρτησης από την EE και η οποία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εκφράσει τον κόσμο της Aριστεράς και τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε καν τον στόχο της ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων.

Όσο για τα βαρύγδουπα συνθήματα της εκλογικής διακήρυξης του ΣYPIZA, ότι «τώρα ψηφίζει ο λαός, τώρα παίρνει την εξουσία ο λαός!», οι πηχιαίοι τίτλοι του από την εφημερίδα του ότι με τις εκλογές «μια νέα μέρα χαράζει» ή ότι» «η Eλλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που δημοκρατικά (δηλαδή με τις εκλογές) θα διώξει το Mνημόνιο και το ΔNT», αποτελούν μια δημαγωγία που σπέρνει τις χειρότερες ψευδαισθήσεις στο λαό για το πώς μπορεί να ανατραπεί η πολιτική της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού.

3 σχόλια:

  1. Κι όμως με την τακτική του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ένα σοβαρό ζήτημα: εκείνο της προοπτικής μιας κυβέρνησης με αριστερά κόμματα. Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο μπορούν κόμματα της αριστεράς να καταλάβουν την εξουσία αλλά και η πιο προχωρημένη πρόταση για συνεργασία (όχι για ένωση). Αυτό είναι που έδωσε και τέτοιο αέρα στον Τσίπρα και κάνει μια αίσθηση ελπίδας σε ανένταχτους αριστερούς. Εξάλλου, ούτε ο ίδιος θέλει άμεσα να φέρει το σοσιαλισμό ούτε αυτός μπορεί να έρθει τόσο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζήτημα αυτό, δεν έχει αναδειχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αναδειχθεί και από άλλες (μικρότερες) οργανώσεις της αριστεράς, τους τελευταίους μήνες, ποτέ όμως με τέτοια επιμονή και πάθος. Δεν αποτελεί όμως "καινοτομία" μια τέτοια πρόταση. Είναι βγαλμένη από τα συρτάρια της πάλαι ποτέ ένδοξης σοσιαλδημοκρατίας. Εκείνο που αγνοεί παντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τέτοιες προτάσεις είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό...Οι εποχές του "κράτους πρόνοιας" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να γυρίσει σε προηγούμενες εποχές. Η εξουσία ή θα καταληφθεί με βίαιο τρόπο από τους κάτω, ή αυτό που θα προκύψει θα είναι μια καρικατούρα. Είχε δίκιο ο Χιώνης σε σχέση με τον σχολιασμό του σε μια ενδεχόμενη τέτοια κυβέρνηση, σε μια συζήτηση υπό τον εμετικό Καψή, τις προάλλες. Μια τέτοια κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο πέρα από αντιλαϊκή. Τελικά αυτό που δεν απαντάει καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τι θα κάνει μια τέτοια κυβέρνηση. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι προφανής για όλους όμως: ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ (sic), ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (sic!). Όποιος δεν καταλαβαίνει την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, θα προσγειωθεί πολύ απότομα μετά τις εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, ανώνυμε, έχεις δίκιο. Το ζήτημα αναδείχθηκε από απλούς ψηφοφόρος, από αριστερούς ανένταχτους και μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (αναφερόμουν, και λάθος, μόνο στα κοινοβουλευτικά σχήματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή