Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της εταιρείας «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ»


Παραθέτουμε χωρίς δικό μας σχολιασμό την ανακοίνωση της Τυποεκδοτικής,σχετικά με την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99.


Η εταιρεία «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» ανακοινώνει ότι την 27.01.2012 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4013/2011. Η εταιρεία υποχρεώθηκε στην υποβολή υπαγωγής στο άρθρο 99, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που έχει υποστεί από μεγάλα επισφαλή χρέη πελατών της.
Η «Τυποεκδοτική» ιδρύθηκε το 1977, με κύριο σκοπό την έκδοση και εκτύπωση της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Στην πορεία, προκειμένου να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα, αναλάμβανε «φασόν» εκτυπωτικές εργασίες από τρίτους. Με τις πλημμύρες του 1994, και για να μην υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής στη Ν. Ιωνία, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο Κρυονέρι Αττικής. Η μετεγκατάστασή της, εξαιτίας και των περιορισμένων χρηματικών κεφαλαίων που διέθετε, συνοδεύτηκε από δανεισμό με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας της και με ανάληψη εκτυπωτικών εργασιών τρίτων, σε μαζικότερη κλίμακα από πριν.
Η κλαδική κρίση, που πλήττει εδώ και μια εξαετία τουλάχιστον τις εκδόσεις και τα έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παράλληλα με τη γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και παγκόσμια, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της εταιρείας. Ο οξύς ανταγωνισμός εντάθηκε. Τα μονοπώλια του κλάδου πρωταγωνίστησαν στην κατακόρυφη πτώση των τιμών, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο των αντεργατικών ρυθμίσεων που νομοθέτησαν οι αστικές κυβερνήσεις.
Η «Τυποεκδοτική» έχασε μεγάλο μέρος των εργασιών της. Σε αυτό συντέλεσε καθοριστικά και η γενικότερη πολιτική επίθεση που έχει δεχτεί από διάφορες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ιδιότητας του κύριου μετόχου της.
Την περίοδο αυτή, η εταιρεία επιβαρύνθηκε με ζημίες μεγάλου ύψους από τη μη είσπραξη απαιτήσεων που είχε από μεγάλους πελάτες της. Μόνο για το διάστημα 2009 έως και 2011 τα επισφαλή χρέη πελατών της ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό αυτών των χρεών υπερβαίνουν τα 17 εκατ. ευρώ που αποτελούν το συντριπτικό μέρος των απαιτήσεων που έχει η εταιρεία. Την ίδια στιγμή, οι άμεσες υποχρεώσεις της «Τυποεκδοτικής» σε τρίτους, που λήγουν εντός του 2012, ανέρχονται σε 16,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κάθετη μείωση των εργασιών της και τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που της δημιούργησε η διόγκωση των επισφαλειών από τα χρέη πελατών της, υποχρεώθηκε να λάβει μια σειρά μέτρα που όμως δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν την κατάσταση.
Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 είναι ένα έσχατο βήμα άμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες που κάνει για την εξυγίανσή της και εν τέλει τη διάσωσή της. Η υπαγωγή της στη διαδικασία αυτή θα της επιτρέψει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της (Τράπεζες και Προμηθευτές) σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανοποιήσεως των απαιτήσεών τους και να μπορέσει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταστρώσει.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της.
Με το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης η «Τυποεκδοτική» θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη βάσιμη απειλή να βρεθεί προσεχώς στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων της.

Πηγή: Ριζοσπάστης

10 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο φίλε ανώνυμε.Υπάρχουν πάντως αρκετά σημεία της ανακοίνωσης που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς.Τα σχόλια θα μείνουν ανοικτά (όπως σε κάθε ανάρτησή μας άλλωστε) για συζήτηση πάνω στο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μοναχα σχολιο ( αν και οντως μπορει καποιος να κανει πολυ περισσότερα )...Σε καποιο σημειο της ανακοίνσης αναφέρεται "λόγω της ιδιότητας του κύριου μετοχου της"..Ποιοι είναι οι υπόλοιποι μέτοχοι( εχει δημοσιοποιηθεί;); Για ποιο λόγο η επιχείρηση ενος κομμουνιστικού κόμματος χρηματοδοτείται και απο άλλους μετόχους πλην των μελών του κόμματος(ειδικά σε μια επιχειρηση που είναι στο κλάδο των ΜΜΕ - κατα πολλούς 4η εξουσία );και εν τέλει τι δουλεια έχει αραγε ενα κομμουνιστικό κόμμα να δημιουργει καπιταλιστική επιχειρηση με δραση εκτος των αναγκών του κόμματος και με χρηματοδότηση τρίτων;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το 2010 το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κατείχε 11.389.472 μετοχές (ποσοστό 99,40%), ο κ. Ιορδάνης Α. Μενεμενόγλου, επικεφαλής της επιχείρησης επί σειρά ετών, ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει, 22.916 μετοχές (ποσοστό 0,20%), ο κ. Στέφανος Λουκάς, διευθυντής του «Ριζοσπάστη» 22.916 μετοχές (ποσοστό 0,20%) και ο κ. Χρ. Καράτσαλος 22.916 μετοχές (ποσοστό επίσης 0,20%). Σύνολο 11.458.220 μετοχές.

    Όλοι είναι μέλη του ΚΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάλι,μου γεννιούνται οι εξής απορίες:

    i)Το άρθρο 99,είναι ή δεν είναι νόμος για την προστασία των εργοδοτών;
    ii)Αν τελικά είναι,το κατά τα άλλα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ Κ.Ε τι δουλειά έχει με τα συμφέροντα των καπιταλιστών;
    iii)Ας μας πει κάποιος από την Τυποεκδοτική (που συνέταξε αυτή την παραπλανητική ανακοίνωση),τι θα γίνει με τους εργαζόμενους εκεί;Θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους ή θα ικανοποιηθούν οι πιστωτές της;
    iv)Να σταματήσει επιτέλους το δούλεμα.Όπως άλλωστε λέει και ο συμπαθής σε μένα Μπογιόπουλος,"Eίναι ο καπιταλισμός ηλίθιοι..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεννημένος το...βρώμικο '89!28 Ιανουαρίου 2012 στις 10:44 μ.μ.

    Κνιτάκια στις τρύπες σας!Από Δευτέρα πάλι,αφού πάρετε γραμμή από το κόμμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ''Η υπαγωγή της στη διαδικασία αυτή θα της επιτρέψει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της (Τράπεζες και Προμηθευτές) σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανοποιήσεως των απαιτήσεών τους και να μπορέσει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταστρώσει.''
    μ'αρεσει οταν το ΚΚΕ τα βρισκει με τις τραπεζες ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το αντικκε σας ενωνη υπαλλυλοι της πρεσβιας τα περνεται χοντρα απο τους αμερικανους βρωμιαριδες τροσκιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι δεν έχεις καταλάβει ότι ο Κόκκινος Τύπος δεν είναι blog που αναφέρεται στον τροτσκισμό,είναι μικρής σημασίας.Πήγαινε στην Α' δημοτικού να μάθεις τα βασικά της ορθογραφίας.Πόνεσαν τα μάτια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή