Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αλήθειες και ψέματα για τον ΕΟΠΥΥ


Η Α.Ρ.Σ.Ι. επιμένει αταλάντευτα στη θέση της Κατάληψης του υπουργείου υγείας (Φλεβάρης 2011) που είχε ψηφιστεί από μαζικότατη πανϊατρική συνέλευση και την οποία είχαν αναγκαστεί να την προσυπογράψουν οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών οργάνων (ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΠΙΣ, ΠΟΣΕΥΠ-ΙΚΑ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) :

  1. ΟΧΙ στον ΕΟΠΥΥ. ΟΧΙ στο σύστημα υγείας της τρόικας και του ΔΝΤ που θάβει τη λαϊκή υγεία. Συλλογική σύμβαση με αξιοπρεπείς αμοιβές – οι όροι της σύμβασης να καθοριστούν από πανϊατρικές συνελεύσεις – και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν χωρίς αποκλεισμούς – δωρεάν περίθαλψη για τους ασφαλισμένους χωρίς καμία συμμετοχή. Την θέση αυτή οι κοινοβουλευτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις – πρώτα και κύρια οι διάφορες «συνιστώσες» της ΝΔ στους γιατρούς – κάνουν πως την ξέχασαν.
  2. Καταγγέλλεται η απαράδεκτη τακτική αυταρχισμού, εκβιασμών και απεργοσπασίας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων υγείας και εργασίας. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως όποιος ισχυρίζεται ότι από «διάλογο κυρίων» με τέτοιες ηγεσίες μπορεί να προκύψει κάτι θετικό, αυτός είναι είτε αφελής είτε ύποπτος. Είναι απαράδεκτη η στάση των ηγεσιών τόσο του ΠΙΣ που ουδέποτε διέκοψε τον «διάλογο» αυτόν, όσο και των ηγεσιών του ΙΣΘ που πραγματοποιεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις προβάλλοντας «αιτήματα» που αποτελούν προσωπικές θέσεις του προέδρου του (συμμετοχή του ασφαλισμένου στην ιατρική αμοιβή από 50% ως … 800% !!! ανάλογα με τα «προσόντα» του γιατρού) όσο και του ΙΣΑ που τελευταία εγκαινίασε την τακτική διαλόγου … «δι’ αλληλογραφίας» με τον κ. Βουδούρη, πράγμα που ο τελευταίος έσπευσε να εκμεταλλευτεί δεόντως επικοινωνιακά.
  3. Το αίτημα της ελεύθερης πρόσβασης στην συνταγογράφηση για όλους –συμβεβλημένους και μη- ήταν σωστό και αναγκαίο. Η τακτική όμως να προβάλλεται σαν το μοναδικό ουσιαστικό αίτημα εξυπηρετεί τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις που θέλουν την πλήρη «οδοντιατρικοποίηση» της ιατρικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή ο ασφαλισμένος να πληρώνει απευθείας τον γιατρό και να πηγαίνει μετά να «κόβει τον λαιμό» του με την απόδειξη κυνηγώντας το ασφαλιστικό του ταμείο, με άλλα λόγια την πλήρη κατάργηση κάθε σύμβασης. Αυτό, εκτός των άλλων, νομοτελειακά θα οδηγήσει (όπως στους οδοντίατρους) στην πλήρη υποδούλωση των νέων γιατρών («έλα βοηθός στο ιατρείο μου με 500 ευρώ και πολύ σου είναι»). Επίσης βοηθά το κράτος να αποσυρθεί πλήρως από τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ζητούν οι μηχανισμοί της ΕΕ και του ΔΝΤ.
  4. Η κατάληξη των «υπόγειων» και φανερών συνδιαλλαγών της κυβέρνησης με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΝΔ φαίνεται πως πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε συμβιβασμό με τους ακόλουθους όρους : α) Η αποζημίωση ανά επίσκεψη θα γίνει 20 ευρώ (μικτά) αντί για 10, όμως με μείωση του αριθμού επισκέψεων ανά μήνα (ο Κουτρουμάνης λέει 100 για να έρθει μία η άλλη, ο Λοβέρδος αφήνει να εννοηθεί πως μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω π.χ. 120 επισκέψεις για να μας … καλμάρει. β) οι γιατροί του ΙΚΑ να έχουν δικαίωμα να βλέπουν κάποιο αριθμό συμβεβλημένων στο ιδιωτικό τους ιατρείο και γ) λίγο και από … Εξαδάκτυλο, δηλαδή νόμιμη έξτρα αμοιβή από τον ασφαλισμένο αρχικά μικρή (π.χ. 5-10 ευρώ ανά επίσκεψη) και μετά βλέπουμε δ) συμφωνία και για τα οφειλόμενα του ΟΠΑΔ με … «κούρεμα» 15-20 %.
  5. Ο συμβιβασμός αυτός εξυπηρετεί δύο επιδιώξεις. Από την μια την πολιτική ηγεσία των υπουργείων υγείας και εργασίας για ευνόητους λόγους και από την άλλη την υποκριτική κουτοπόνηρη τακτική της ΝΔ να το «παίζει» ταυτόχρονα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ουσία φυσικά εξυπηρετείται η πολιτική του συστήματος, της χούντας κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, για δραματική μείωση της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και για πλήρη υποδούλωση στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της ιατρικής εργασίας.
  6. Καταδεικνύεται πανηγυρικά πόσο λανθασμένη και αδιέξοδη είναι η γραμμή των συνδικαλιστών της ΝΔ για «κατά πράξη και περίπτωση». Αυτό οδήγησε στα 10 ευρώ μικτά (6,45 ευρώ καθαρά) του Κουτρουμάνη και του Βουδούρη, στην ξεφτίλα να μαζεύει ο γιατρός χαρτάκια χωρίς να ξέρει αν και πότε θα τα πληρωθεί.
  7. Φαίνονται τα αδιέξοδα και των άλλων κοινοβουλευτικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η ΠΑΣΚ πρακτικά είναι ανύπαρκτη και εξαφανισμένη όλο το προηγούμενο διάστημα. Η ΔΗΜΑΡ στον ΙΣΑ εκφράζει σχεδόν πάντα συντηρητικές θέσεις. Η θέση της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) να μην υπάρχει κανένα αίτημα για τους ιδιώτες γιατρούς, για τα ιατρεία και τα εργαστήρια στις γειτονιές και να παραπέμπονται όλα στην στρατηγική χωρίς κουβέντα για το σήμερα, είναι λογική … «στρίβειν διά της ιδεολογίας». Η πρόσφατη θέση της ΑΕΓ (ΣΥΝ) στον ΠΙΣ που προσχωρεί στην νεοφιλελεύθερη εμμονή του «κτά πράξη και περίπτωση» είναι εξαιρετικά προβληματική.
Ο αγώνας πρέπει τώρα να κλιμακωθεί όσον αφορά το πλαίσιο, την μαζικότητα και τις μορφές πάλης. Να καταγγελθεί η πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ συνολικά, να αποκαλυφθεί στον Ελληνικό λαό η προσπάθεια πλήρους περικοπής της χρηματοδότησης για πρωτοβάθμια περίθαλψη και για απαξίωση της ιατρικής εργασίας. Να καταδειχτεί πως ΕΕ – ΔΝΤ και Υγεία = γενοκτονία. Να προστεθούν στα αιτήματα α) η ενιαιότητα των όρων για όλους τους γιατρούς (παλιούς και νέους, πρώην ΙΚΑ και όχι πρώην ΙΚΑ κλπ) στη συλλογική σύμβαση που επιδιώκουμε και β) η απαίτηση να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ τις ασφαλιστικές εισφορές ΤΣΑΥ των συμβεβλημένων ιατρών. Να προχωρήσουμε άμεσα σε νέες πανιατρικές συνελεύσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, για να πάρουν οι ίδιοι οι γιατροί από τη βάση την υπόθεση στα χέρια τους όπως έκαναν με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Φλεβάρη στην κατάληψη του υπουργείου υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου