Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η καρικατούρα του ΕΟΠΥΥ, όχημα για την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας



Κυβέρνηση και Τρόικα, επιστρατεύουν ένα πλήθος συμβούλων και ¨σοφών¨ από τον χώρο της υγείας, τους ίδιους δηλαδή που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ σε μία νύχτα, με τις ευλογίες της task force, να υπογράψουν την πλήρη υπαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η καρικατούρα του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ (με έλλειμμα 1,6-1,7 δις και χρέος 3,6 δις) εξ’ αρχής δεν μπορούσε να κρύψει  το βαθύ αντιδραστικό του χαρακτήρα που σφαγιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους σηματοδοτώντας τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από τις κοινωνικές παροχές. Η σύνδεση των παροχών Υγείας με την ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, σε συνθήκες ανεργίας, μείωσης των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών, κρατικής υποχρηματοδότησης, οδηγεί στη δραστική περικοπή των δημόσιων παροχών και τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό των ανασφάλιστων.

Στη διαβούλευση για «δημιουργία ενιαίου φορέα υπεύθυνου για τη λειτουργία των μονάδων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα λειτουργεί υπό έναν προϋπολογισμό και ενιαία διοίκηση» φαίνεται να επικρατεί το σενάριο κατάργησης του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών. Με τη μετατροπή του από πάροχο σε αγοραστή υγείας και την υπαγωγή των πρώην πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ στις Περιφέρειες, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, το κράτος αποσύρεται ακόμα περισσότερο από την υποχρέωση να προσφέρει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης. Την ίδια στιγμή οι κλινικάρχες και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος από την ¨πίττα¨ της υγείας ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ με σκανδαλώδεις συμβάσεις τους χαρίζει εκατομμύρια..


ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ-ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ

Η εισαγωγή κλειστών-σφαιρικών προϋπολογισμών (ενδεχομένως ανά Περιφερειακή Ενότητα) εισάγει στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επιχειρηματικά κριτήρια, επιδιώκοντας να καλύψει το πρόβλημα της κρατικής υποχρηματοδότησης με έσοδα από την πώληση υπηρεσιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ). Ταυτόχρονα αφήνει εκτεθειμένους ασθενείς και υγειονομικούς που θα καλούνται να πληρώνουν τις υπερβάσεις από την τσέπη τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ που ενώ υπέγραφε σκανδαλώδεις συμβάσεις με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, ζήτησε με τη μορφή claw back πίσω τα χρήματα από τους απλήρωτους συμβεβλημένους γιατρούς!!

Ταυτόχρονα, η «αξιολόγηση» αξιοποιώντας την «κινητικότητα-διαθεσιμότητα» θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο σημαντικού αριθμού μονάδων, σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μνημονίων και της τρόικας. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από την προβλεπόμενη 24ωρη λειτουργία των δομών που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με το υφιστάμενο προσωπικό..

 Η τάση αποχώρησης του κράτους ενισχύεται επιπλέον, με την προσπάθεια σύνδεσής της χρηματοδότησης με την τοπική αυτοδιοίκηση και το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη λεγόμενη «επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ». Η «επανεξέταση» αυτή, πέραν του κουτσουρεμένου κρατικού προϋπολογισμού (15% της συνολικής δημόσιας δαπάνης Υγείας), αναζητά πηγές χρηματοδότησης από τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ, το ΕΣΠΑ, την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό αλλά και τις αγροτικές επιδοτήσεις!!!

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ..

Στα πλαίσια των σφιχτών κλειστών προϋπολογισμών, οι ασθενείς θα δικαιούνται μία πετσοκομμένη «βασική δέσμη υπηρεσιών υγείας» με στοιχειώδη πακέτα παροχών με ανώτατο όριο (πλαφόν) της «ηλεκτρονικής κάρτας υγείας» και μετά από έγκριση του «Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Κλινικού Ελέγχου» που προφανώς θα ελέγχει με κριτήριο τα νούμερα και όχι τις υγειονομικές ανάγκες. Το πλαφόν αυτό θα εξαρτάται κάθε φορά από τους κουτσουρεμένους κλειστούς προϋπολογισμούς και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις παροχές για τους αρρώστους που, όποτε χρειάζεται θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη..

ΑΠ’ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ..

Με τη μεταφορά μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ και το πρόσχημα της «αξιολόγησης», η κυβέρνηση βάζει σε διαθεσιμότητα-απόλυση όλο Υγειονομικό προσωπικό. Οι 9.979 εργαζόμενοι, από τους οποίους 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικοί και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι, είναι πλέον ξεκρέμαστοι, μαζί και οι δομές όπου εργάζονται σήμερα, σε συνέχεια των εργαζόμενων της ΕΡΤ, των ΟΤΑ, των Πανεπιστημίων κτλ..

Παράλληλα, σηματοδοτείται πλήρης αλλαγή στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων καθώς η 24ωρη λειτουργία θα σημάνει την εισαγωγή κυκλικού ωραρίου, με βραδινή εργασία και εργασία σε σαββατοκύριακα και αργίες. Η αποζημίωση για τους οικογενειακούς γιατρούς/γιατρούς αναφοράς, θα συνδεθεί με τον αριθμό των ασθενών και τα χαρακτηριστικά τους (πχ χρόνιοι πάσχοντες, ηλικία, κατ’ οίκον επίσκεψη, άγονες περιοχές) ενώ οι γιατροί λοιπών ειδικοτήτων θα αποζημιώνονται με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση σε συνάρτηση με τον όγκο των παραγόμενων υπηρεσιών και τον κλειστό σφαιρικό προϋπολογισμό. Αυτό θα σημάνει την πλήρη απαξίωση των εργαζόμενων υγειονομικών που θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους επισφάλειας και ελαστικής εργασίας, με εξευτελιστικές αμοιβές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κλειστών προϋπολογισμών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να δοθεί η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των δημόσιων ΚΥ, με προοπτική την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Η πολυδιάσπαση των κατηγοριών των ιατρών στο ΕΣΥ θα κάνει ευκολότερη την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή δικαιωμάτων και μισθών μελλοντικά και θα σημάνει πλήρη ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των νοσοκομείων και ΚΥ συνολικά, αφού στο «σενάριο» περιλαμβάνεται η καθιέρωση ιδιωτικών αμοιβών και για ιατρικές πράξεις που θα γίνονται εντός νοσοκομείων-ΚΥ (βλέπε απογευματινά χειρουργεία) μεταβιβάζοντας στους ασθενείς την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενους.


  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ, ΚΟΝΤΟΥ, TASK FORCE ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΕΙΣΤΗ
  • ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ (ΚΡΑΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ), ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΠΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου