Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Aνοιχτή πρόταση για κλιμάκωση: Mε κέντρο την ΕΡΤ και τους διοικητικούς των ΑΕΙ

Aνοιχτή πρόταση για κλιμάκωση: Mε κέντρο την ΕΡΤ και τους διοικητικούς των ΑΕΙ

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επισυνάπτουμε το ψήφισμα – κάλεσμα που προέκυψε:

«Δεκάδες συνδικαλιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΕΚΠΑ και της ΠΟΣΠΕΡΤ για σύσκεψη σωματείων, την Παρασκευή 8 Νοέμβρη στα Προπύλαια, για τον αγωνιστικό συντονισμό της δράσης των εργαζόμενων.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν συνδικαλιστές από τους “διαθέσιμους” σχολικούς φύλακες, το Κανάλι 1, το σωματείο εργαζόμενων στην VODAFON, το Συνδικάτο Εργαζομένων Αεροδρομίου, την ΠΟΕΠΤΥΜ, την ΕΠΗΕΑ, την ΕΤΕΡ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, το Σύλλογο Μουσικών, τους συλλόγους εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγ. Σάββας, Γεννηματάς και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, συντάκτες από το ertopen, τη Δ΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, την ΟΙΕΛΕ, την Γ΄ και την Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας, τον σύλλογο εργαζόμενων στο Δήμο Βριλησσίων, το σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», καθώς και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, από το ΦΣ Βιολογικού Παν. Αθήνας, το ΦΣ Φιλοσοφικής Παν. Αθήνας, το δίκτυο συνδικαλιστών Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης και άλλοι.

Κυρίαρχο θέμα στην πλούσια συζήτηση που εξελίχθηκε, ήταν η εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, και η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει με τα δικαστήρια την απεργία διαρκείας των εργαζόμενων στα ΑΕΙ.
Από όλους τους ομιλητές αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του απεργιακού μετώπου στο πλευρό των αγωνιζόμενων κλάδων, αφού η εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, τα δικαστήρια και οι “ξαφνικές” απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων στο δημόσιο, χαρακτηρίστηκαν σαν ενέργειες που συναντάς σε δικτατορικά καθεστώτα.

Παράλληλα έγινε διεξοδική συζήτηση για τους τρόπους στήριξης της ΕΡΤ και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ μια που αναδείχθηκε η σημασία της αλληλεγγύης στις μάχες που συνεχίζουν τη σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές.

Καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών και η ανάγκη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Όχι μόνο δεν συντονίζουν και δεν στηρίζουν τους αγώνες, αλλά ανέστειλαν ακόμη και την απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Νοέμβρη. Όμως ενάντια σε αυτήν τη στάση των ηγεσιών, χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας εκείνη την ημέρα δίνοντας τον τόνο της απεργίας και της ανάγκης για συνέχιση και κλιμάκωση στην προοπτική ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά και της πολιτικής της.

Στο τέλος της σύσκεψης εκφράστηκε ομόθυμα η διάθεση για:

•    Στήριξη της περιφρούρησης των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή. Καλούμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να οργανώσουν την καθημερινή και σε 24ωρη βάση, παρουσία των εργαζόμενων στην ΕΡΤ στο πλευρό των αγωνιζόμενων συναδέλφων της ραδιοτηλεόρασης.   Ζητάμε από όλα τα σωματεία να ενισχύσουν την λειτουργία της ΕΡΤ με διαρκή  ενημέρωση των δράσεων και της ζωής των συνδικάτων, για να μπορούν να προβάλλονται.

•    Καλούμε τα δημοσιογραφικά σωματεία και τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια, σε όλα τα ΜΜΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως είχαν κάνει και τον Ιούνιο, για να στηρίξουν τον αγώνα της ΕΡΤ.

•    Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις από τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, για να συζητήσουν οι εργαζόμενοι για την ανάγκη συντονισμένης κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζει η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των ΑΕΙ με την παρουσία τους θα ενισχύσουν αυτές τις δράσεις και θα μεταφέρουν το μήνυμα του δικού τους αγώνα.

•    Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να προχωρήσουμε την Πέμπτη 14 Νοέμβρη στην πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης, με όποιο τρόπο μπορέσει το κάθε σωματείο, και απεργιακής συγκέντρωσης την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την προκήρυξη γενικής πανεργατικής απεργίας την ίδια μέρα.

•    Συμμετοχή όλων στην πορεία του Πολυτεχνείου που στην επέτειο των 40 χρόνων του,  βρίσκει τα μηνύματα του για «ΨΩΜΙ -  ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κυριολεκτικά πιο επίκαιρα από ποτέ.

•    Καλούμε σε νέα σύσκεψη συντονισμού την Πέμπτη 14 Νοέμβρη στις 6μμ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις επόμενες πρωτοβουλίες μας καθώς και την ανάγκη απλώματος αυτού του συντονισμού ακόμη και πανελλαδικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου