Σε πεδίο κατασταλτικών ασκήσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετατράπηκε ολόκληρη σχεδόν η πόλη της Πάτρας σε μια πρωτοφανή επιχείρηση διάλυσης και καταδίωξης της πορείας για την 40η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εκπαιδεύει σε πραγματικές συνθήκες τις δυνάμεις καταστολής για την αντιμετώπιση πλήθους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η έκρηξη μιας νέας κοινωνικής θύελλας απειλεί την κυβέρνηση και το κράτος στο οποίο βρίσκεται επικεφαλής.
Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή αστυνομική καταστολή, την επιχείρηση τρομοκράτησης που έστησε η τοπική ΕΛ.ΑΣ. ενεργώντας προφανώς στη βάση κυβερνητικών εντολών. Καταγγέλλουμε την ίδια την κυβέρνηση και τους φονιάδες μπάτσους της.
Δηλώνουμε κατ’ αρχήν ότι στους δρόμους Αγίας Σοφίας και Ηρώων Πολυτεχνείου καταδιώχθηκε, ξυλοκοπήθηκε και αποκλείστηκε επί ώρα η πορεία για τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς – όχι «ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου που πραγματοποιούσαν επεισόδια», όπως έγραψε η τοπική δεξιά φυλλάδα Πελοπόννησος για να βγάλει «λάδι» την κρατική καταστολή. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αποκρύψουμε την παρουσία αναρχικών ανάμεσα στους διαδηλωτές -δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι το ταχυδακτυλουργικό τρικ να βαφτίζεται ολόκληρη η πορεία του Πολυτεχνείου «ομάδες αντεξουσιαστών». Ούτως ή άλλως εμείς δεν καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται όπως θα περίμεναν οι επαρχιώτες θαυμαστές του Πρετεντέρη: καταδικάζουμε τη βία που προέρχεται από το αστικό κράτος ενάντια στους αποκλεισμένους, τους εκμεταλλευμένους και τους καταπιεσμένους, ενάντια στο μαζικό κίνημα, ενάντια στην πορεία για τα 40 χρόνια του Πολυτεχνείου στην πόλη της Πάτρας.
Θεωρούμε αναγκαία μια σχετική αναλυτική περιγραφή των γεγονότων για να απαντήσουμε στα πληρωμένα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης και των καπιταλιστών που προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τη διαδήλωση και να παραποιήσουν τα γεγονότα.
Κλίμα Τρομοκρατίας
Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν από νωρίς μηνύματα φόβου για την άγρια καταστολή την οποία θα δεχθεί η πορεία και την αποφασιστικότητα του κρατικού μηχανισμού να χτυπήσει. Είχε προηγηθεί η προκλητική παρουσία της Ασφάλειας στα γραφεία των νΚΑ/ΝΑΡ και φυσικά η εμφάνιση μιας σταθμευμένης αύρας νερού μπροστά στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.
Το πρωί της Κυριακής 17 Νοέμβρη προσήχθησαν για εξακρίβωση στοιχείων 3 αριστεροί φοιτητές καθώς πήγαιναν στο χώρο του Παραρτήματος όπου διεξάγεται ο τριήμερος εορτασμός από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις και οργανώσεις και σχήματα της αριστεράς. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας πραγματοποιήθηκε μαζική εξακρίβωση στοιχείων στο μπλοκ της Λαϊκής Συνέλευσης Άνω Πόλης καθώς τα μέλη της πήγαιναν συντεταγμένα στο χώρο της συγκέντρωσης για τη διαδήλωση.
Μια από τις μαζικές διαδηλώσεις Πολυτεχνείου στην Πάτρα
Κόντρα στο κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας μπροστά στο Παράρτημα συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών κάθε ηλικίας. Περίπου 8.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης από το Παράρτημα στο μνημείο του δολοφονημένου από μπράβο της Δεξιάς αριστερού καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη. Με αφορμή κάποιες πέτρες εναντίον των ΜΑΤ έγινε διαρκής χρήση χημικών από την αρχή σχεδόν της διαδήλωσης. Η πρακτική της ρίψης δακρυγόνων από εκτοξευτήρα με ευθείες βολές ακολουθήθηκε από τα ΜΑΤ και από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα ανάμεσα στους διαδηλωτές.
Η καταδίωξη
Όταν η μεγαλειώδης διαδήλωση είχε ολοκληρωθεί και πριν διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος, οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν άγρια επίθεση και καταδίωξαν την πορεία που κατευθύνθηκε -εκτός κέντρου της πόλης- στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Εκεί ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος αναζητούσε ασφαλή τρόπο για να επιστρέψει στο κέντρο δέχθηκε νέα απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Αφού πρώτα με θεαματικό τρόπο πέρασε πομπή μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπροστά από την πλατεία, εμφανίστηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που απέκλεισαν και τους τρεις κεντρικούς δρόμους από τους οποίους θα μπορούσε να φύγει ο συγκεντρωμένος κόσμος. Στη συνέχεια απρόκλητα και απροειδοποίητα εξαπέλυσαν άγρια επίθεση με γκλομπ και χημικά καταδιώκοντας τη διαδήλωση μέσα στα στενά.
Η διαδήλωση συνέχισε μέχρι την πλατεία στο στάδιο της Παναχαϊκής όπου παρέμεινε για λίγο. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεδομένου ότι η επίθεση της αστυνομίας έγινε ενώ η διαδρομή της πορείας είχε ολοκληρωθεί, το μόνο πανό που βρίσκοταν επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν αυτό του ΕΕΚ-Τροτσκιστές. Η αστυνομία είχε κλείσει εκ νέου κάθε δρόμο επιστροφής στο κέντρο και η πορεία αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στα προάστια, στην περιοχή της Αγυιάς. Η πορεία βγήκε στην παραλιακή οδό -της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου- για να επιστρέψει στο κέντρο της πόλης. Εκεί λίγο μετά αποκλείστηκε, με πλάτη τη θάλασσα, από δυνάμεις των ΜΑΤ και μηχανές ΔΙΑΣ.
Η ομηρία
Η αστυνομία απαγόρευσε στη διαδήλωση να επιστρέψει ξανά στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με «εντολές». «Ή διαλύετε το παρεάκι σας και φεύγετε πέντε-πέντε ή αρχίζει το μπατίνι», ήταν η απάντηση των αξιωματικών υπευθύνων της επιχείρησης σε δικηγόρους που κατήγγειλαν ως αντισυνταγματική την απαγόρευση της πορείας.
Η ομηρία της διαδήλωσης επί μία (1) περίπου ώρα στην παραλιακή ζώνη ήταν μια πρωτοφανής επιχείρηση τρομοκρατίας. Πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά περίπου 300 διαδηλωτές από μια μεγαλειώδη διαδήλωση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ καταλήγουν να απειλούνται ότι θα χτυπηθούν και θα συλληφθούν άπαντες, αν δεν διαλυθούν ησύχως στο όνομα της «αποφυγής επεισοδίων».
Στο δρόμο σπάει η τρομοκρατία
Η αταλάντευτη ωστόσο στάση των διαδηλωτών, παρά τις πιέσεις να γίνει δεκτή η πρόταση της αστυνομίας και να διαλυθούμε, σε συνδυασμό με την πολιτική πίεση που προκάλεσε η άμεση δημοσιοποίηση της ομηρίας των διαδηλωτών, κυρίως μέσω της ΕΡΑ Πάτρας, οδήγησε στην υποχώρηση της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν με πορεία στην πλατεία Όλγας, στο κέντρο της πόλης, με παλμό και συνθήματα, όπου είχαν συγκεντρωθεί ήδη αλληλέγγυοι για να υποστηρίξουν την αποκλεισμένη διαδήλωση.
40 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 η άθλια ανυπόληπτη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αφού εκκένωσε το κατειλημμένο από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αποφάσισε την άτυπη απαγόρευση της διαδήλωσης του Πολυτεχνείου στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η εκκένωση της Κατάληψης Παραρτήματος που προηγήθηκε τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου (ταυτόχρονα με άλλες δύο καταλήψεις) δίνουν τον τόνο της κρατικής καταστολής στην πόλη. Eίναι μέρος της αναπτυσσόμενης αντεπαναστατική τους στρατηγικής.
Xτυπάνε καταλήψεις, πρωτοπόρες αντιστεκόμενες δυνάμεις της κοινωνίας και τώρα την διαδήλωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου γιατί θέλουν να τσακίσουν όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα και να περάσουν και νέα μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας που απαιτεί η τρόικα των διεθνών δανειστών. H απάντηση πρέπει να είναι ενιαία, μαζική και αποφασιστική.
Kάτω η κρατική καταστολή
Kάτω η κυβέρνηση Σαμαρά-Bενιζέλου
Όλη η εξουσία στους εργάτες
Πάτρα 18/11/2013
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου