Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Έξω από τα δόντια τα είπε ο Τσίπρας… «Παλιά Στο Τέξας» Για Τη Σωτηρία Του Ευρώ


Μετά το Brookings ήρθε το Τέξας και οι όρκοι πίστης στον μονόδρομο του ευρώ και της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, ο Τσίπρας υπόσχεται επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα μισθών και συντάξεων και ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει το λάβαρο της επανάστασης καταθέτοντας πρόταση μομφής στη Βουλή, για την οποία ο Δραγασάκης αναφέρει πως αποτελεί πράξη ύψιστης δημοκρατικής ευθύνης. 

Φήμες αναφέρουν πως στην ομιλία του κατά την σχετική ψηφοφορία, ο Λαφαζάνης αναμένεται να συγκινήσει το πανελλήνιο δηλώνοντας πως παρά τη διαφωνία του με την πρόταση δυσπιστίας, ο ίδιος παραμένει πιστός στρατιώτης στο όραμα της μεγάλης παράταξης της αριστεράς που θα κάνει την ανατροπή στην Ελλάδα και θα δώσει ηχηρό μήνυμα στις αγορές και στο Δ' Ράιχ. Παράλληλα, αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις από την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ολιγωρίες που παρατηρούνται στην πορεία προς την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.


kokkinostupos


Για το τι έγινε στο Τέξας αντιγράφουμε από το mao.gr (οι υπογραμμίσεις δικές μας):



Ομιλία σε συνέδριο που διοργάνωσε από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;»  έδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την πρωτεύουσα τους Τέξας, Όστιν. Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν οι οικονομολόγοι Τζέιμς Γκάλμπρέιθ και Γιάννης Βαρουφάκης.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα είχε θέμα τις «εναλλακτικές λύσεις για την Ελλάδα».
Οι υπόλοιποι ομιλητές του συνεδρίου ήταν αρκετά επικριτικοί νωρίτερα απέναντι στην ευρωζώνη μιλώντας  για «αποτυχημένο πείραμα»,  «ήπειρο που σαπίζει» και που απλά περιμένει την επόμενη φούσκα να σκάσει.  Ακόμα ομιλητές εξέφρασαν την απορία τους πως μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε μια χώρα που η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 27%.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την υπεράσπιση της ευρωζώνης κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει ποτέ από την ευρωζώνη εθελοντικά παρά το γεγονός που παραδέχτηκε ότι ίσως η ευρωζώνη να ήταν λάθος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνθήκες και χάρτες της ζώνης του ευρώ υπήρξαν εσφαλμένοι και χρειάζονται θεμελιώδεις αλλαγές. Αρνήθηκε ωστόσο να μπει στη συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ενταχθεί σε πρώτη φάση, καθώς υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να αφεθεί για τους ιστορικούς!
«Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες», υποστήριξε. Κατόπιν τούτου, σημείωσε ότι «μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα , όπως διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη», είπε.
Μάλιστα υποστήριξε  ότι μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση, θα ήταν μία «καταστροφή» για την Ευρώπη. «Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καν σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί, ή εάν αποχωρεί εθελοντικά ή αποβάλλεται.
Και ενώ το ζήτημα της εισόδου της ευρώ παραπέμπεται στις καλένδες της ιστορίας ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο μνημόνιο.
Είναι ενδιαφέρον πως η λογική του Τσίπρα για την ανάγκη παραμονής στο ευρώ έχει τόσα κοινά στοιχεία με τα επιχειρήματα του μνημονιακού στρατοπέδου για την παραμονή στο Μνημόνιο. Παραφράζοντας ελάχιστα τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να πει π.χ ο Α. Σαμαράς:
«Σήμερα το Μνημόνιο υπάρχει. Έχουμε μια δανειακή σύμβαση και έναν κοινό στόχο. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Κατόπιν τούτου μια έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα φαινόμενα bank run, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων,  αδυναμία δανεισμού και χρηματοδότησης της οικονομίας και των δημοσίων επενδύσεων. Αδυναμία εισαγωγών. Για τον λόγο αυτό και μόνο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από το Μνημόνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου