Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Καλπο-μαγειρέματα στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Οικοδόμων Ιωαννίνων

Το Σάββατο 23 Νοέμβρη ολοκληρώθηκαν οι 6ήμερες εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Συνδικάτο καθώς και την εκλογή αντιπροσώπων για το ΕΚΙ και την Ομοσπονδία οικοδόμων.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των οικοδόμων, από το κατασκευαστικό κεφάλαιο, την κυβέρνησή τους και την Τρόικα. Σε μια περίοδο όπου η ανεργία θερίζει στον κλάδο και το 90% των εργαζομένων βρίσκονται στην ανεργία ή την υποαπασχόληση χωρίς και την στοιχειώδη ασφάλιση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, που σε λίγο θα είναι αδύνατον να μπουν σε οποιοδήποτε ταμείο ανεργίας.

Η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των οικοδόμων εκφράζεται, κυρίως, με την
κατάργηση της ΣΣΕ και την μείωση σε ποσοστό πάνω από 50% του μισθού και του μεροκάματου, συμπεριλαμβανομένου του ενσήμου, καθώς και με την αύξηση στα χρόνια για σύνταξη από τα 58 στα 60. Μεγάλο κομμάτι των οικοδόμων έχει περιπέσει στη φτώχεια, την ανέχεια, τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση.

Απέναντι σε αυτά η ομοσπονδία οικοδόμων βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, στην οποία οδήγησε το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ανίκανη να διεκδικήσει οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα και να συσπειρώσει τον κλάδο απέναντι στους κατασκευαστές και το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Χωρίς καν διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αυξήσεων στα μεροκάματα πείνας. Άφησε τον κλάδο ανυπεράσπιστο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη διάλυση.

Θα περίμενε κάποιος μέσα σε συνθήκες τεράστιας ανεργίας και χωρίς καμιά αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή των εναπομεινάντων οικοδόμων. Αντί για αυτό η πλειοψηφία της Διοίκησης η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, φρόντισε και μάζεψε μέλη του ΠΑΜΕ και του πολιτικού φορέα που το στηρίζει, ανθρώπους πουείναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ, που είναι μέλη και ψηφίζουν σε άλλα σωματεία και συλλόγους, και τους έφερε και ψήφισαν σε μια προσπάθεια παραγωγής αντιπροσώπων για το ΕΚΙ. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή στις εκλογές, αντί να μειωθεί υπερδιπλασιάστηκε.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογικές διαδικασίες ήταν εντελώς χαλαρές, σε σχέση με τις υποχρεώσεις του μέλους, δηλαδή ενώ χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας και του βιβλιαρίου υγείας, σ’ αυτές τις εκλογές το βιβλιάριο υγείας δεν ήταν απαραίτητο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ψήφιζαν και χωρίς ταυτότητα.

Μάλιστα στην κάλπη βρέθηκε ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο. Αυτό σημαίνει απλά ότι φάκελος βγήκε έξω από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο της ίδιας της ψηφοφορίας. Η εφορευτική επιτροπή που ελεγχόταν απόλυτα από το ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με το κράτος (δηλ. τους δικαστικούς αντιπροσώπους), αποσιώπησαν πλήρως το γεγονός.

Όσο αφορά τα ίδια τα αποτελέσματα υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ως προς την γνησιότητά τους. Ως Πρωτοβουλία Οικοδόμων θεωρούμε ότι οι ψήφοι της Πρωτοβουλίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι υπήρξε αλλοίωση του αποτελέσματος και μέσα στις ίδιες τις κάλπες με στόχο να μην εκλέξει η Πρωτοβουλία Οικοδόμων αντιπρόσωπο για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου.

Η συγκεκριμένη ψηφοφορία έγινε αντικείμενο συνδιαλλαγής του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, ώστε το ΠΑΜΕ να συναινέσει στην πραξικοπηματική αποβολή των συνταξιούχων απο τη δύναμη του Εργατικού Κέντρου γεγονός που αποδείχτηκε την επόμενη μέρα στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Γιαννίνων.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον διεξήχθησαν οι εκλογές στο Συνδικάτο. Η πλειοψηφία της Διοίκησης, δηλαδή το ΠΑΜΕ, έχει ακέραια την ευθύνη για τον παραπέρα εκφυλισμό των διαδικασιών του Εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Μετέρχονται πρακτικές που καταγγέλλουν όταν συμβαίνουν από άλλες δυνάμεις, κινούνται όμως στα ίδια πρότυπα εκεί που είναι πλειοψηφία.

Η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το ελάχιστο, το οποίο, σε ένα βαθμό – στο βαθμό που δεν κινδυνεύει - εγγυάται η αστική δημοκρατία. Εφόσον η πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε αυτό να εγγυηθεί, είναι πλήρως αφερέγγυα, προσβάλλει δε και την εργατική δημοκρατία στο όνομα της οποίας ενεργεί.

Όλα αυτά γίνονται για πρόσκαιρα παραταξιακά οφέλη στη διαδικασία παραγωγής αντιπροσώπων. Ο δρόμος αυτός είναι πολύ ολισθηρός και στο τέλος θα ευνοήσει τις δυνάμεις του αστισμού. Ο μεγάλος χαμένος είναι και θα είναι ακόμα περισσότερο, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η έλλειψη ανοιχτών μετώπων πάλης, η έλλειψη πάλης γενικότερα για τα οξυμένα προβλήματα των οικοδόμων, για την ΣΣΕ, το μεροκάματο, το ωράριο εργασίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κλπ., ο διαχωρισμός από το υπόλοιπο κίνημα, η αντιδημοκρατική αντιμετώπιση της άλλης άποψης από μέρους της πλειοψηφίας, η χρόνια σύνδεση των Συνδικάτων με το κράτος και τους Οργανισμούς του (ΟΑΕΔ - ΙΚΑ), η μετατροπή του για χρόνια σε παράρτημα του ΟΑΕΔ, η έλλειψη συνολικής ταξικής δράσης και προσανατολισμού, σε συνδυασμό με την απαράδεκτη εκλογική διαδικασία για την οποία ευθύνεται η πλειοψηφία της Διοίκησης, οδήγησαν και θα οδηγήσουν ακόμα περισσότερο σε εκφυλισμό, σε μαρασμό, σε αδράνεια, το άλλοτε μεγαλύτερο Συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα στην πόλη. Την ευθύνη γι’ αυτό, πέραν της γενικότερης αστικής επίδρασης και επιρροής, φέρουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που ηγούνται του Συνδικάτου.

Εμείς, ως Πρωτοβουλία Οικοδόμων παρόλη τη λάσπη που φάγαμε σε όλη αυτή τη διαδικασία και την προσπάθεια ταύτισης με οργανώσεις είμαστε και θα παραμείνουμε μια εργατική συλλογικότητα που δρα στο Συνδικάτο Οικοδόμων με στόχο:
την ανάδειξη των εργατικών προβλημάτων, την ενότητα των εργατών οικοδόμων στη βάση των προβλημάτων ενάντια στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και γενικότερα στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από ειδικότητα, φυλή και πολιτικές πεποιθήσεις
να πάρει το συνδικάτο αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από Γενικές συνελεύσεις, σε συντονισμό με τους άλλους αγωνιζόμενους εργάτες. Για την εκδίωξη των γραφειοκρατικών και συμβιβασμένων απεργοσπαστικών ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των διασπαστών της εργατικής δράσης. Για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου -ΕΕ - ΔΝΤ σήμερα, για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του εργατικού κινήματος.

Οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα και στα Συνδικάτα έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους. Πιστοί όμως στις διακηρύξεις, «δεν θα φυγομαχήσουμε» από καμία μάχη, μικρότερη ή μεγαλύτερη, αρκεί να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο δράσης του κινήματος και των συμφερόντων των οικοδόμων.

3 σχόλια:

  1. "Η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε το ελάχιστο, το οποίο, σε ένα βαθμό – στο βαθμό που δεν κινδυνεύει - εγγυάται η αστική δημοκρατία. Εφόσον η πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε αυτό να εγγυηθεί, είναι πλήρως αφερέγγυα, προσβάλλει δε και την εργατική δημοκρατία στο όνομα της οποίας ενεργεί."

    Άρα σώστε την αστική δημοκρατία για να τρώμε απ' τα ψίχουλα που πέφτουν απ' το τραπέζι των αστών. Έξοχα γι' αυτούς που αυτοαποκαλούνται "ταξικές δυνάμεις". Τί είπαμε είστε; Πρωτοβουλία του Σαμαρά στους οικοδόμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έλεγα πως δεν γνωρίζεις ανάγνωση αλλά από τη στιγμή που γνωρίζεις γραφή, θα ήταν παράλογο να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Ειλικρινά, από αυτή τη διατύπωση εσύ καταλαβαίνεις πως θέλουν να σώσουν την αστική δημοκρατία; Ειλικρινά, ΑΥΤΟ κατάλαβες;;;

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή