Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Με σφραγισμένο τον ιστορικό χώρο του "Παραρτήματος" οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στην Πάτρα

Είναι η πρώτη φορά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, που το Παράρτημα του Πανεπιστημίου, ο χώρος που στέγασε τον αντιδικτατορικό αγώνα των φοιτητών και των αγωνιστών της Πάτρας, παρέμεινε κλειστός και σφραγισμένος την ημέρα εορτασμού της επετείου.

Ο λαός της Πάτρας δεν θα ξεχάσει τον ξεπεσμό του Δήμου, να σβήσει ιστορικές μνήμες της πόλης, αφήνοντας σφραγισμένο το Παράρτημα (το δικό μας "Πολυτεχνείο"), παρά τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και των εργατικών σωματείων.

Το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η λαομίσητη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα περάσει.

Το σύνθημα "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ακούστηκε ξανά στους δρόμους της Πάτρας και στον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος.

Ακολουθεί φωτογραφικό αφιέρωμα από το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα της Πάτρας.











Ο Πατρινός φοιτητής Γιώργος Σαμούρης, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αθήνα, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Κατάσταση των "176" χαρακτηρισμένων φοιτητών από την Ασφάλεια που εστάλη στους καθηγητές από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου (στρατηγός Αχ. Τάγαρης). Υπάρχουν 3 "διαβαθμίσεις". Η κατάσταση δόθηκε από τον Καθηγητή της Βιολογίας λ. Χριστοδούλου 20 1997. Σελ. 1, site: http://www.afkpatras.gr - Πανεπιστήμιο Πατρών





Διαμαρτυρία του ΔΣ του Συλλόγου Κρητών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών για την ύπαρξη πίνακα με φακελλωμένους φοιτητές (πηγή: Γ. Πουντουράκης)


Προκήρυξη - φέιγ βολάν της δημοκρατκής παράταξης των φοιτητών στις νόθες φοιτητικές εκλογές του 1972.
(Πηγή: Δ. Βεργίδης)


Αποτελέσματα νόθων εκλογών στο σύλλογο φοιτητών του Παν. Πατρών, το Νοέμβρη 1972. Κανένας δημοκράτης φοιτητής του ΑΦΚΠ δεν εκλέγεται (Βεργίδης, Γκότσης, Χαρμάνης, Χαζηράκης, Σφακιανάκης, Καρβουτζή, Κίσσας, Λύρας, Λάζαρης). Προπορεύονται και "εκλέγονται" τα γνωστά παιδιά της χούντας και κάποιοι αφελείς που "υποδείχθηκαν" από αυτούς: ο "αρχηγός" Περρωτής, Παπασταματίου, Παπαθωμάς, Αντζουλάκος, Αντωνόπουλος (που αργότερα διαφοροποιήθηκε) , 5ος είναι ο εντελώς άγνωστος Ι. Δρόσος (δημοκρατικός, ανήκων στη β΄ κατηγορία), ο ακραίος Σχοινάς, Μπονάτσος, Μανιάτης. O Θ. Περρωτής πέθανε πριν 10 περίπου χρόνια. Το ίδιο και ο Αντωνόπουλος. Ο Σχοινάς άγνωστον τι απέγινε. Ο Μανιάτης προσχώρησε αργότερα στο ΠΑΣΟΚ και τα τελευταία χρόνια είναι ανώτατο στέλεχος της ΟΛΜΕ. Ο Δαφίλης, άγνωστον γιατί, δεν "πριμοδοτήθηκε". Ο Κ. Παπαγεωργίου, δημοκράτης φοιτητής του ΑΦΚΠ μπήκε στο ψηφοδέλτιο των χουντικών με υπόδειξη των δημοκρατών φοιτητών για να αντλεί και να μεταδίδει πληροφορίες στο ΑΦΚΠ.
(Πηγή: βιβλίο Δ. Κοσμόπουλου)



Επιστολή του τότε προέδρου του Πανεπιστημίου Στρατηγού Αχ, Τάγαρη προς τους γονείς των φοιτητών... Στάλθηκε κατά τη διάρκεια της αποχής.(Πηγή: Δ. Βεργίδης)- site: http://www.afkpatras.gr - Πανεπιστήμιο Πατρών


Απόσπασμα Έκθεσης της Ασφάλειας για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 73 (Πηγή: δικηγόρος Δ. Γεωργόπουλος) - site: http://www.afkpatras.gr, Πανεπιστήμιο Πατρών


Έκθεση της Ασφάλειας για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 73. Πηγή: δικ. Δ. Γεωργόπουλος, Δ. Βεργίδης)
Πηγή: δικηγόρος Δ. Γεωργόπουλος)- site: http://www.afkpatras.gr, Πανεπιστήμιο Πατρών









Πόρισμα ένορκης προανάκρισης για το ΑΦΚΠ από την Ασφάλεια.(Πηγή: δικ. Δ. Γεωργόπουλος)- site: http://www.afkpatras.gr, Πανεπιστήμιο Πατρών


17 Νοέμβρη 1974: Πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου
Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα http://arcadia.ceid.upatras.gr/afkpatras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου