Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

νΚΑ Πάτρας: Για την ανακατάληψη του Παραρτήματος

Ανήμερα της μαύρης επετείου της δικτατορίας του Μεταξά, οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τον δήμο, επέλεξαν ξημερώματα, σε μια άδεια Πάτρα, να εκκενώσουν κοινωνικούς χώρους αντίστασης και αλληλεγγύης, την κατάληψη Παραρτήματος, το Μαραγκοπούλειο και την κατάληψη των ΤΕΙ. Η συγκυβέρνηση – ΕΕ -ΔΝΤ προσπαθεί με την τακτική του σοκ και δέους, να τρομοκρατήσει και να καταστείλει κάθε φωνή που αντιστέκεται. Ένα βαθιά μελετημένο σχέδιο καταστολής, υλοποιείται δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας. 

Η ουσιαστική στόχευση ήταν προφανώς το Παράρτημα, κέντρο κοινωνικών και ταξικών αγώνων για τα προηγούμενα 40 χρόνια. Η εξέγερση το Πολυτεχνείο το ’73, η  δολοφονία του Τεμπονέρα, το φοιτητικό κίνημα το 06-07, ο Δεκέμβρης του ’08 και πολλά ακόμα κινήματα, είχαν στην Πάτρα ως κοινό παρανομαστή πέρα από την μαζική αντίσταση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική, ένα χώρο: το Παράρτημα.  Χώρος ο οποίος αποτέλεσε κέντρο ζύμωσης και αντίστασης της νεολαίας και των εργαζομένων. Ο χώρος αυτός αποτελούσε άλλη μια «εστία ανομίας» σύμφωνα με τα πρότυπα της αστικής πολιτικής. Χώρος ο οποίος στην λογική του σοκ και δέος έπρεπε να τσακιστεί. Τσακίστηκε στοχεύοντας στους μετανάστες που έβρισκαν καταφύγιο από τις επιχειρήσεις σκούπα, στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας και στις ριζοσπαστικές μορφές δράσης που αναπτύσσονταν εκεί.

Το κείμενο αυτό προσπαθεί να συμβάλλει στην προσπάθεια του κινήματος της Πάτρας να ανακαταλάβει το Παράρτημα. Η ανακατάληψη του Παραρτήματος, δεν θα αποτελέσει μια εύκολη υπόθεση η υπόθεση «μίας ζαριάς». Η αυταρχική θωράκιση του κράτους, και η αντιδραστική μετάλλαξη του συστήματος δεν δείχνει καμία ανοχή στις «ανορθογραφίες» ενάντια στην αστική πολιτική,  και τις τσακίζει. Αυτό φαίνεται από την άγρια καταστολή του κινήματος, την όξυνση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, και την επιβολή της πολιτικής του κεφαλαίου με όρους τρομοκρατίας. Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον για να κρατηθεί ένας κατειλημμένος χώρος ενεργός, πρέπει να γίνει υπόθεση όλη της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Δυστυχώς εκτιμούμε ότι η κατάληψη του Παραρτήματος, είχε χάσει την κοινωνική γείωση που είχε στην 40χρονη πορεία του, ιδιαίτερα μετά τον Δεκέμβρη του ’08, όπου η κατάληψη του παραρτήματος χαρακτηριζόταν από εσωστρέφεια. 

Οπότε πρέπει να επανανοηματοδοτηθούν οι όροι που πρέπει να επαναλειτουργήσει το Παράρτημα.Για εμάς το Παράρτημα οφείλει να λειτουργήσει ως ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, που ταυτόχρονα θα προβάλλει και ένα πολιτισμικό αντι-πρόταγμα στην κοινωνία της Πάτρας. θα αποτελέσει μια εστία διεκδικητικής αλληλεγγύης, συνενώνοντας όλες τις δομές αλληλεγγύης που είχε αναπτύξει το κίνημα το τελευταίο διάστημα. ΘΑ αποτελέσει τον συνδετικό ιστό όλων των ρυακιών αντιστάσεων, μετατρέποντας τα σε χείμαρρο ανατροπής.. Να αποτελέσει ένα ανεξάρτητο κέντρο εργατικής πολιτικής και μαχητικού αγώνα, μακριά από τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και τα εργατικά μέτωπα – κομματικό ιμάντα του ΠΑΜΕ. Ο εργατικός πολιτισμός θα ανθίσει μέσα σε αυτό τον χώρο, μαζί με το στοιχείο του νεολαιίστικου κινήματος, και έτσι θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο πολιτικού – πολιτισμικού αντι-προτάγματος, απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα που μας επιβάλλει το σύστημα. Δεν θα είναι ένας χώρος συνεύρεσης των αυτόκλητων πρωτοποριών της Πάτρας, αλλά ένας χώρος πραγματικής ζύμωσης και πολιτικοποίησης του κινήματος, ένας χώρος που θα συμβάλλει στην προώθηση της υπόθεσης του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, του αγώνα. 


Ως νΚΑ – ΝΑΡ καλούμε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις κινήματος, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, φορείς σε ενότητα στη δράση, προκειμένου να ανακαταλάβουμε το παράρτημα στο 3 ήμερο του Πολυτεχνείου, αρχής γενομένης απο την 15η Νοέμβρη. Η επιτυχία της ανακατάληψης του Παραρτήματος εξαρτάται κυρίαρχα από τους μαζικούς όρους του κινήματος και όχι από τις πρωτοπορίες του. Το 3ήμερο του Πολυτεχνείου, μπορεί να αποτελέσει την ημερομηνία κόμβο για την ανακατάληψη του Παραρτήματος, καθώς συνεισφέρει στην μαζικότητα, στην επικαιροποίηση του τριπτύχου Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, και στο εναρκτήριο λάκτισμα για νέους νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Ενάντια στην λογική της ανακατάληψης – πυροτέχνημα, πάμε να συμβάλλουμε στην αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης, για την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου