Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

«Αλληλεγγύη στην Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία», από το Λονδίνο



Προχθές το βράδυ (2 Ιουνίου 2014) πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση της καμπάνιας «Αλληλεγγύη στην Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία», στο Λονδίνο.
Πάνω από 150 άτομα παρακολούθησαν τη συνάντηση με ομιλητές τον Richard Brenner (Αλληλεγγύη στην Αντιφασιστική Αντίσταση στην Ουκρανία), την Lindsey German (Counterfire), τον Boris Kagarlitsky (Ίδρυμα για τις μελέτες της παγκοσμιοποίησης και των κοινωνικών κινημάτων), τον Άντριου Μάρεϊ (Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας), τον Alan Woods (Διεθνής Μαρξιστική Τάση) και τον Σεργκέι Kirichuk (Μπορότμπα), συζητώντας την απειλή του φασισμού στην Ουκρανία, το ρόλο του ιμπεριαλισμού στη σημερινή κατάσταση και την ανάγκη για μια καμπάνια για τη υποστήριξη της αντιφασιστικής αντίστασης στην Ουκρανία για να υπάρξει αντίβαρο στα ψέματα και στις στρεβλώσεις από τα Δυτικά ΜΜΕ.

Ο Richard Brenner ξεκίνησε τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι η πραγματικότητα είναι ότι το ουκρανικό σύστημα βρίσκεται σε πόλεμο με το δικο του λαό και επεσήμανε την πρόσφατη σειρά επιθέσεων από τον στρατό και τη λεγόμενη «Εθνική Φρουρά» (που αποτελείται κυρίως από φασιστικές συμμορίες) στις πόλεις Luhansk και Ντόνετσκ, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγεται από το καθεστώς. Μίλησε επίσης για το ποσοστό δύναμης και επιρροής που ασκείται από το φασισμό και την ακροδεξιά στην Ουκρανία (ιδιαίτερα στη Δύση), εξηγώντας ότι παρά το ότι τα ακροδεξιά κόμματα έλαβαν μόνο το 2% των ψήφων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, υπάρχουν συνολικά 7 ακροδεξιοί υπουργοί ακόμα στην κυβέρνηση (5 από το ακροδεξιό κόμμα Svoboda και 2 συνδέονται με την ανοιχτά φασιστική UNA-UNSO).
ukraine-solidarity-london-03-06-2014-2
Lindsey German
Η Lindsey German υπογράμμισε την υποκριτική προκατάληψη των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονται κάθε φορά στα διαδηλωτές στην Ανατολή ως «φιλορωσικές» και όχι απλώς «αντικυβερνητικές». Έθεσε επίσης την επέκταση του ΝΑΤΟ σε όλες σχεδόν τις Ανατολικής Ευρώπης κατά την τελευταία περίοδο και εξήγησε ότι οι προγραμματισμένοι ελιγμοί του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύουν μόνο μια απειλή για την Ουκρανία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, επίσης τονίζοντας την ανάγκη να κινητοποιηθούμε για την ερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Newport (South Wales), φέτος το Σεπτέμβριο.
Ο Boris Kagarlitsky (ο οποίος μίλησε στη συνάντηση μέσω Skype) έθεσε το ζήτημα ότι δεν ήταν απλώς μια πολιτιστικό σύγκρουση μεταξύ Ρωσόφωνων και Ουκρανόφωνων (αν και οι πολιτιστικοί παράγοντες είναι παρόντες), αλλά μάλλον μια πολύ βαθύτερη οικονομική και κοινωνική σύγκρουση. Εξήγησε ότι το 60-80% του ΑΕΠ της Ουκρανίας παράγεται στην Ανατολική Ουκρανία και ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του πλούτου έχει ανακατανεμηθεί στους ολιγάρχες και όχι στους φτωχούς της Δυτικής Ουκρανίας, πυροδοτώντας την απέχθεια. Ο Boris τόνισε επίσης το σημείο ότι η ουκρανική κυβέρνηση στηρίζεται στις ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας, προκειμένου να επιβάλει δραστική πολιτική λιτότητας.
ukraine-solidarity-london-03-06-2014-1Ο Andrew Murray εξήγησε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις από φασιστικές κακοποιούς, όπως η βάναυση δολοφονία διαδηλωτών στην Οδησσό, δείχνουν ότι μιλάμε για πραγματικό φασισμό, όχι μόνο το ισοδύναμο του UKIP στη Βρετανία. Προειδοποίησε επίσης ενάντια στην ωραιοποίηση της επέμβασης της ΕΕ, ως εάν “εκεί” είναι ένα καλό πράγμα, ενώ «εδώ» δεν είναι. Τόνισε επίσης ότι η Αριστερά θα πρέπει να είναι ενωμένη και να ασκήσει πίεση στη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει την υποστήριξή του φασισμού στην Ουκρανία.
ukraine-solidarity-london-03-06-2014-3
Alan Woods
Ο Άλαν Γουντς συμφώνησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την ουκρανική αντίσταση είναι “να προβούμε σε αδυσώπητο αγώνα κατά της δικής μας αντιδραστικής κυβέρνησης στη Βρετανία”, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να είναι μέρος ενός διεθνούς κινήματος κατά του κινδύνου της αντίδρασης στην Ουκρανία και αλληλεγγύης με τον εργαζόμενο λαό της. Τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένα προοδευτικό περιεχόμενο στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και εξήγησε ότι αυτή είναι η βασική αιτία της σημερινής κατάστασης του πολέμου, το χάος και την ολιγαρχική λεηλασία. Τόνισε επίσης ότι η αντίσταση στην Ανατολή είναι ουσιαστικά ένα κίνημα βασισμένο στη βιομηχανική εργατική τάξη και ότι οι τρέχουσες επιθέσεις από τις ουκρανικές και επιχορηγούμενες από το κράτος φασιστικές συμμορίες δεν ήταν τίποτα άλλο από μια «Λευκή Τρομοκρατία». Περιέγραψε τις αρχές του Κιέβου ως «μια κυβέρνηση που προσπαθεί να «πείσει» το δικό της λαό με μια «δημοκρατική φιλική διευθέτηση» που περιλαμβάνει βόμβες, πολυβόλα, δολοφονίες και λευκή τρομοκρατία». «Είναι  στοιχειώδες καθήκον του εργατικού κινήματος σε κάθε περίπτωση να σταθεί για την υπεράσπιση των εργαζομένων που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, το βιοτικό επίπεδο, τις θέσεις εργασίας και τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στην καταστολή»… Ο Alan τελείωσε λέγοντας: “Είναι καιρός να σταματήσει η Αριστερά αυτή την άθλια υποχώρηση στην καπιταλιστική οικονομία της αγοράς και να ξεκινήσει μια αντεπίθεση, με βάση τις ιδέες του πραγματικού προλεταριακού διεθνισμού, τον επαναστατικό μαρξισμό, που είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.” “Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι στείρα αν δεν συνδεθεί με την πάλη κατά της ολιγαρχίας, του καπιταλισμού, τους ιδιοκτήτες και τον ιμπεριαλισμό σε όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε.
Ο Σεργκέι Kirichuk (ο οποίος επίσης μίλησε μέσω Skype), εξήγησε ότι η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας δεν αφορά κάποιο γνήσιο «ελεύθερο εμποριο», αλλά τη ληστεία της Ουκρανίας από τον ιμπεριαλισμό, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον πρόσφατο διορισμό του Hunter Μπάιντεν (γιος του Joe Μπάιντεν) στο διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου ιδιωτικού παραγωγού φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Ο Σεργκέι επεσήμανε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας είχε καταρρεύσει και ότι, σε αντάλλαγμα για ένα σχέδιο διάσωσης, το ΔΝΤ απαιτεί λιτότητα και τάξη.
Ο Ντμίτρι Kolesnik, ο συνεκδότης της ουκρανικής ιστοσελίδας της αριστεράς, Liva.com.ua, συμμετείχε επίσης τη συζήτηση μέσω Skype.
Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε η έναρξη της καμπάνιας , οι κύριοι στόχοι της οποίας δημοσιεύονται παρακάτω:
• Είμαστε κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και της υποστήριξης των δυτικών κυβερνήσεων στο ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου.
• Είμαστε αντίθετοι τις προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
• Απαιτούμε οι δολοφόνοι των 42 θυμάτων στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό στις 2 Μαΐου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.
• Είμαστε ενάντια στις επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και την καταστολή των αριστερών οργανώσεων.
• Στηρίζουμε την αντιφασιστική αντίσταση μέσα στην Ουκρανία.




Κόκκινη Ορχήστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου