Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ο Μάνος Χατζιδάκις και η δική μας Αριστερά



* Σχόλιο του συντρόφου και φίλου, Σπύρου Χαϊκάλη, στο facebook.


Επειδή σήμερα λόγω δουλειάς δεν θα μπορώ να είμαι στον σύλλογο αρχαιολόγων, δύο ιστορίες και ένα σχόλιο για τον Χατζιδάκι και την Αριστερά:


Ιστορία πρώτη: Όταν γνώρισα τον αγαπημένο σ/φο Σκαμνάκη, η κουβέντα πήγε πολύ γρήγορα από τις εκλογές (2012) στην τέχνη, τον Αγγελόπουλο κλπ. Κάποια στιγμή δειλά του είπα ότι εμένα ο Χατζιδάκις είναι ο αγαπημένος μου συνθέτης, φοβούμενος ότι θα δεχθώ κριτική για αυτό. Αντίθετα, ενθουσιάστηκε και μου εκμυστηρεύτηκε την κάτωθι ιστορία... 


"Όταν η ΚΝΕ, η καλή, έκανε στα πλαίσια στου φεστιβάλ Οδηγητή αφιέρωμα για τον Χατζιδάκι, η καθοδήγηση του ΚΚΕ άσκησε κριτική πως κάνουν αφιέρωμα σε ένα δεξιό ομοφυλόφιλο"....

Ιστορία δεύτερη και πολύ πιο σύντομη: Καθώς διάβαζα, άκουσα φευγαλέα στο "Κόκκινο" για τον "Χατζιδάκι της ΕΠΟΝ"...

Ευτυχώς από ό,τι καταλαβαίνω η δική μας Αριστερά είναι απέναντι και στα δύο. Στο μεν πρώτο του οριακού σκοταδισμού, στο δε άλλο που αισθάνεται την ανάγκη να επιβεβαιώσει ότι κάπου έχει βρεθεί με τον Χατζιδάκι για να δικαιολογήσει (σε ποιον;) ότι τον αισθάνεται δικό της κομμάτι.


Ο Χατζιδάκις είναι δικό μας κομμάτι, όχι γιατί απλά ήταν στην ΕΠΟΝ, αλλά γιατί ήταν μια ειδική πρωτοπορία που αντικειμενικά βοηθά (ανεξαρτήτως προθέσεων) στην υπόθεση της απελευθέρωσης. 


Γιατί συγκινείται από τα παιδιά της γαλαρίας που βγαίνουν στο προσκήνιο, γιατί δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος από αγάπη για την ομορφιά, γιατί θα επιστρέψει για να ερωτευτεί, γιατί είναι με τους λαχειοπώλεις του ουρανού.... γιατί και εμείς θέλουμε να χορέψουμε με πάθος το βαλς των δικών μας κερδισμένων ονείρων!!!

1 σχόλιο:

  1. οταν η κνε ‘‘η καλη‘‘ εδερνε τα φρικια να εισαι σιγουρος πως ο Χατζιδακις δεν θα επικροτουσε.

    ο Χατζιδακις ειναι αυτος που ποτε δεν θα επαιρνε θεση στο διπολο Χατζιδακις -Θεοδωρακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή