Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αποκαλύπτοντας την «ενδογαμία»


Του Γιώργου Ζερβουδάκη*

Πληθαίνουν τα μηνύματα για την ύπαρξη νέου σχεδίου συρρίκνωσης των ΑΕΙ, την ίδια ώρα που η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ζητά την αυτοαξιολόγηση των Ιδρυμάτων κι ενώ η αξιολόγηση «βομβαρδίζει» όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρόντος του προέδρου της ΑΔΙΠ κ. Κουφουδάκη, ο τέως υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την «ολοκλήρωση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων και ΤΕΙ» και εκτίμησε ότι «έχουμε καλά πανεπιστήμια, καλούς καθηγητές, καλούς φοιτητές που δεν έχουν να φοβηθούν τον ανταγωνισμό».

Μήπως είναι η στιγμή, κι εμείς να «αξιολογήσουμε» τους αξιολογητές μας και μάλιστα με τα δικά τους κριτήρια;

Αν και η ΑΔΙΠ είναι συλλογικό όργανο, τα ακαδημαϊκά προσόντα του προέδρου της μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικά της ποιότητάς της. Στην ιστοσελίδα της, το βιογραφικό του κ. Κουφουδάκη αναφέρει ότι: «είναι ομότιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, όπου διετέλεσε πρύτανης από το 2002 έως το 2006». Ομως, το συγκεκριμένο Ιδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 με το όνομα Intercollege, κέρδισε τον τίτλο του (ιδιωτικού) πανεπιστημίου μόλις το 2007 ενώ μέχρι τότε λειτουργούσε ως κολέγιο. Συνεπώς, ο κ. Κουφουδάκης διετέλεσε πρύτανης κολεγίου και όχι πανεπιστημίου.

Σήμερα είναι πράγματι ομότιμος πρύτανης ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου που όμως, σύμφωνα με τη λίστα Webometrics, βρίσκεται κάτω από σχεδόν όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και κάτω από 6 ΤΕΙ!

Οι υπόλοιποι ακαδημαϊκοί τίτλοι του προέρχονται από το πανεπιστήμιο Indiana – Purdue Fort Wayne, το οποίο στην κατάταξη της λίστας Webometrics είναι κάτω από 12 ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ απουσιάζει από τη λίστα της Σανγκάης, την ώρα που ΑΠΘ και ΕΚΠΑ βρίσκονται στις θέσεις 301-400.

Στο βιογραφικό, αναφέρεται επίσης ότι «είναι συγγραφέας βιβλίων και περισσοτέρων από 95 άρθρων περιοδικών και κεφαλαίων βιβλίων». Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Web of Science ο κ. Κουφουδάκης έχει 69 εργασίες σε περιοδικά με συνολικά 95 αναφορές. Φαίνεται ότι το έργο του δεν τυγχάνει και ιδιαίτερης αναγνώρισης παρά τις τόσες δεκαετίες ακαδημαϊκής καριέρας, κάτι αναμενόμενο όταν οι 60 από τις 69 εργασίες είναι ανασκοπήσεις βιβλίων άλλων συγγραφέων και μόνο οι 7 χαρακτηρίζονται ως άρθρα, ενώ από τις 69 εργασίες μόλις οι 9 δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά με συντελεστή απήχησης.

Οσο για τον διορισμό του ως προέδρου της ΑΔΙΠ, υπάρχει μια εξήγηση σε e-mail που έστειλε σε συναδέλφους του: «Είχα γνωρίσει τον υπουργό από τον καιρό της διατριβής του στο American University in Washington, D.C, και είχε παρακολουθήσει την καριέρα μου». Και ο νοών, νοείτω…

Η ΑΔΙΠ, στην τελευταία έκθεσή της, υποστηρίζει τη «δυναμική παρέμβαση» μέσω «συγχωνεύσεων και μετακινήσεων ακαδημαϊκών μονάδων» και θεωρεί ότι η μείωση των ΑΕΙ με το Σχέδιο «Αθηνά» «δεν είναι όσο θα έπρεπε τολμηρή». Ομως, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι για υπαρκτά προβλήματα ορισμένων Τμημάτων, όπως η ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα, η γεωγραφική απομόνωση κ.λπ., προτείνει ως λύση την εισαγωγή σύντομων προγραμμάτων σπουδών, ακόμα και μονοετούς διάρκειας. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διασφάλιση της ποιότητας Τμημάτων που έχουν προβλήματα, προτείνοντας όχι λύσεις για τα προβλήματα, αλλά την υποβάθμισή τους σε «επαγγελματικά «σχολεία» ανώτερης εκπαίδευσης»! Πραγματικός «θεματοφύλακας της ποιότητας», όπως τόσο εύστοχα αυτοαναγορεύεται!

Μνημονεύοντας τα αρνητικά φαινόμενα των ΑΕΙ, προθύμως αναπαράγει την προπαγάνδα του υπουργείου, όπως περί του «προβλήματος» των αιωνίων φοιτητών, και εντυπωσιάζει με την αναφορά της στο μέγα πρόβλημα της… ενδογαμίας.

Ακόμα και για προβλήματα που πραγματικά παραλύουν τα Ιδρύματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης και τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει, η ΑΔΙΠ με τις διατυπώσεις της («τήρηση της αναλογίας φοιτητών και μόνιμου διδακτικού προσωπικού» και «καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για την κατανομή της χρηματοδότησης») φροντίζει αν όχι να αβαντάρει, τουλάχιστον να μην ενοχλήσει την κυβέρνηση.

Και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, ανώνυμο στέλεχος της ΑΔΙΠ, ως άλλος «κύκλος του υπουργού», δηλώνει ότι «από Σεπτέμβριο θα αρχίσει η κατάρρευση πολλών ιδρυμάτων… τα ιδρύματα με βάση τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να προχωρήσουν μόνα τους σε περικοπές και συγχωνεύσεις». Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της κατάρρευσης των ιδρυμάτων περιγράφεται ως ένα αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο ώστε το υπεύθυνο για τα προβλήματα υπουργείο να μένει πάντα έξω από το κάδρο. Ομως, έρχεται η ώρα να αξιολογήσουμε και το υπουργείο.

…………………………………………………………………………..

*Επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου