Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Την πρόθεσή της να απολύσει 30 εργαζομένους ανακοίνωσε η εργοδοσία της «Schneider - Electric» στα Οινόφυτα



Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε 30 απολύσεις από τους 100 εργάτες παραγωγής στο εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ανακοίνωσε στο σωματείο εργαζομένων η διοίκηση της εταιρείας "Schneider - Electric" κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης Schneider - Electric» σημειώνει:


«Όπως όλοι ήδη γνωρίζετε η διοίκηση της εταιρείας μας ανακοίνωσε στο ΔΣ του σωματείου ότι για να είναι το εργοστάσιο "βιώσιμο" πρέπει 30 συνάδελφοί μας από την παραγωγή να απολυθούν σε συνέχεια των απολύσεων των 80 συμβασιούχων.

Μέσα σε 4 μήνες ξεχάσαμε τα μεγάλα λόγια: ότι είμαστε τυχεροί και ασφαλείς που δουλεύουμε σε μια πολυεθνική με τζίρο 23 δισ., που όχι μόνο δεν έχει οικονομικά προβλήματα, αλλά εξαγοράζει και συνεχώς εταιρείες, που έχει στόχο το 2014 να βγάζει μόνο από τα κεντρικά 145.000ευρώ τη μέρα, που είμαστε "Great place to Work". Ξεχάσαμε και τα ευχαριστήρια σε όλους τους εργαζόμενους ότι χάρη σε μας η εταιρεία ανεβάζει τους τζίρους και είχε μόνο το 2013 τοπικά στην Ελλάδα κέρδη περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Η ξαφνική αυτή απαίτηση της διοίκησης της εταιρείας δείχνει ξεκάθαρα και ξεγυμνώνει το χαρακτήρα της και προβάλλει ωμά μπροστά μας την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι όσο κρατούν αυτοί τα κλειδιά της οικονομίας, εμείς θα ζούμε με το άγχος πότε θα απολυθούμε και πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Πόσο μάλλον πλέον που με οδηγό την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις έχουν στα χέρια τους και όλο το νομικό οπλοστάσιο να μας χτυπούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία απόφαση για 45 απολύσεις στη Χαλυβουργία που έχει σημάνει την απελευθέρωση των απολύσεων από ένα "θεσμό" που φτιάχτηκε και με τις ευλογίες της ΓΣΕΕ. Αυτή η αναγκαία για αυτούς διατήρηση των κερδών δημιουργεί συνθήκες αμείλικτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες που παράγουν μετασχηματιστές παγκοσμίως, όπως είπε άλλωστε και ο πρόεδρος. Οι συνέπειες αυτού του ανταγωνισμού όμως πέφτουν στις δικές μας πλάτες με αναδουλειά, πίεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, απολύσεις και από την άλλη εντατικοποίηση, όταν έρθει η όποια δουλειά.

Απαντάμε με καθαρή τη συνείδησή μας ότι έχουμε βάλει πλάτη τόσα χρόνια με τη δουλειά μας, τον ιδρώτα μας και την υγεία μας να βγουν απίστευτα κέρδη από το εργοστάσιο αυτό! Φτάνει πια, δεν μπορούμε να την πληρώνουμε μόνο εμείς.

Συνάδελφοι, να το έχουμε ξεκάθαρο, ότι οι προτάσεις "σωτηρίας" από την πλευρά μας το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι να ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξη της εργοδοσίας. Αν δεχτούμε έτσι απλά, πόσο μάλλον αν το προτείνουμε κιόλας, άδεια άνευ αποδοχών ή και εκ περιτροπής εργασία στο όνομα να βάλουμε πλάτη ξεκινάμε μια κατηφόρα που δεν θα έχει τέλος. Η εμπειρία μας από άλλους χώρους ακόμη και του κλάδου μας δείχνει ακριβώς αυτό.

Κλείνουμε τα αυτιά μας σε αυτούς που μας λένε να δώσουμε το 25% του μισθού μας, σε αυτούς που μας λένε ότι αν πάμε κόντρα στην εταιρεία, εμείς θα φταίμε αν γίνουν απολύσεις. Απολύσεις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι εργάτες. Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι ιδιοκτήτες τους και όχι οι εργάτες!

Ο μόνος δρόμος είναι να είμαστε μια γροθιά και αποφασισμένοι. Να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε να μην απολυθεί κανείς και να μην γίνει καμία αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις.

Ο δρόμος αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος, αλλά είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που έχουμε. Θα προσπαθήσουν να μας διασπάσουν και δυστυχώς θα βρουν και καλοθελητές. Δυστυχώς επίσης, η γενικότερη κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν είναι και η καλύτερη με τεράστιες ευθύνες βέβαια της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών και αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο σε όποιες διεκδικήσεις μας. Παρά τις δυσκολίες όμως είναι μονόδρομος να υπερασπιστούμε τις δουλειές και τα δικαιώματά μας.

Έχει σημασία να είμαστε ανυποχώρητοι! Να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας.

Να μείνουμε όλοι μαζί και ενωμένοι.

Η πρόταση της ΔΣΕ προς τη Γενική συνέλευση:

Στην απαίτηση της διοίκησης απαντάμε:

► Καμιά απόλυση.

► Καμιά αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις.

Αποφασίζουμε επίσης σε περίπτωση ακόμη και μιας απόλυσης:

►Άμεση αγωνιστική απάντηση την επόμενη μέρα με 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση
διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας στα κεντρικά γραφεία.

►Νέα γενική συνέλευση την επόμενη μέρα της στάσης εργασίας με σκοπό την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

► Δελτίο τύπου σε εφημερίδες και κανάλια.

► Συντονισμός με άλλα σωματεία».


902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου