Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ανταπόκριση από την απεργία της 18ης Ιούνη 2014 στον κλάδο του βιβλίου


[ανταπόκριση και εικόνες από την απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Ιούνη 2014 στον κλάδο του βιβλίου / από τις απεργιακές περιφρουρήσεις, τη διαδήλωση που ακολούθησε και τη συνάντηση με τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπ. οικονομικών / + σχετικά κείμενα κι αφίσες]


Την Τετάρτη 18 Ιούνη, ημέρα απεργίας στον κλάδο του βιβλίου, ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και από κοινού με αρκετούς συναδέλφους και συναδέλφισσες από άλλα εργατικά σωματεία, από συλλογικότητες εργαζομένων κι ανέργων, από συνελεύσεις γειτονιάς, από φοιτητικούς συλλόγους και διάφορα άλλα εγχειρήματα αγώνα, συνολικά πάνω από 200 άτομα, προχωρήσαμε σε μια σειρά απεργιακών δράσεων.

Από νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 8πμ ξεκινήσαμε με απεργιακές περιφρουρήσεις σε βιβλιοπωλεία κι εκδοτικούς οίκους στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους (Χριστάκης, Τσιγαρίδας, εκδ. Σάκκουλας, Λιβάνης, Πύρινος Κόσμος). Παράλληλα μοιράζονταν κείμενα στους διερχόμενους, ενώ μέσω μικροφωνικής ακούγονταν τραγούδια και τα μηνύματα της απεργίας μας.

syvxa_apergia_180614_a

Στη συνέχεια, κατά τις 11πμ, προχωρήσαμε σε απεργιακό αποκλεισμό του βιβλιοπωλείου Πολιτεία.

syvxa_apergia_180614_b

Παράλληλα με την παρέμβαση αυτή ξεκίνησε και η απεργιακή μας συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Σόλωνος κι Ασκληπιού, από όπου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η απεργιακή μας πορεία. Η τελευταία, κινούμενη μέσω Σόλωνος, Μπενάκη και Σταδίου και με ένα κεντρικό πανό που ανέγραφε «ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ – ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ» έφτασε μετά από λίγη ώρα στο υπ. εργασίας. Η αίτηση που από καιρό είχαμε κάνει για συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου για την ημέρα εκείνη δεν είχε γίνει αποδεκτή.


Ο επόμενος σταθμός της διαδήλωσής μας ήταν έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου κατά τις τελευταίες εβδομάδες δίνεται η μάχη ενάντια στα μηχανάκια-scanners της αναξιοπρέπειας που έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους.

syvxa_apergia_180614_e

Στη συνέχεια, κινούμενοι και πάλι επί της Σταδίου και κρατώντας ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ» φτάσαμε στο υπ. οικονομικών, στο σημείο που είναι συγκεντρωμένες οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες, ως μια ελάχιστή κίνηση στήριξης του αγώνα τους και ως μια προσπάθεια σύνδεσης των αγώνων μας σε διακλαδικό επίπεδο. Κατά τη συνάντησή μας αυτή φωνάξαμε αρκετά συνθήματα από κοινού με τις καθαρίστριες, ενώ μέσω ντουντούκας ανταλλάξαμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και μιλήσαμε για το περιεχόμενο των αγώνων μας. Επίσης τους παραδώσαμε για την οικονομική στήριξη του αγώνα τους και τα χρήματα που είχαμε μαζέψει κατά τη διάρκεια της όλης κινητοποίησής μας.

syvxa_apergia_180614_f syvxa_apergia_180614_z

Επίσης, μια εβδομάδα πριν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση-συζήτηση των απλήρωτων συναδέλφων του κλάδου μας, κατά την οποία έγινε αλληλοενημέρωση για το πώς έχει η κατάσταση στους επίμαχους χώρους δουλειάς και για τις κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα από την πλευρά μας. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το πώς θα συνεχίσουμε τη μάχη μας στο πεδίο αυτό τόσο συνολικά όσο και ειδικά σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας που βιώνουν το ζήτημα της «απλήρωτης εργασίας» να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο, να δώσουμε από κοινού τη μάχη αυτή.

Η κλαδική απεργία της 18ης Ιούνη 2014 επρόκειτο για μια ακόμα μάχη που τη δώσαμε με αξιοπρέπεια, με προετοιμασία σε βάθος χρόνου, με προσπάθεια σύνδεσής της με τις αντίστοιχες μάχες αντιστεκόμενων εργαζομένων-ανέργων κι άλλων δοκιμαζόμενων κομματιών της κοινωνίας, με πίστη στο δίκιο του αγώνα μας, με την πεποίθησή ότι με τον ενωτικό, μαχητικό, ανυποχώρητο κι οργανωμένο από εμάς τους ίδιους αγώνα, μπορούμε να νικήσουμε.

Και η απεργία αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στο διαρκή, πολύμορφο και πολυμέτωπο αγώνα μας, ο οποίος προφανώς και συνεχίζεται.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

> ακολουθούν τα κείμενα και το περιεχόμενο των αφισών που μοιράζαμε/κολλάγαμε:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η απεργία της Τετάρτης 18 Ιούνη 2014 στον κλάδο του βιβλίου, στην οποία ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, ως ένα αγωνιζόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, προχωράμε, αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό του συνολικού αγώνα μας, σε μια συγκυρία ενός ανελέητου κοινωνικού πολέμου που δεχόμαστε από την τάξη των αφεντικών, από τις ντόπιες και ξένες οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Ενός αγώνα που επιδιώκει την ανατροπή των νόμων που έχει θεσπίσει το “μαύρο μέτωπο” ΕΕ-ΔΝΤ-κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, νόμων που ισοπεδώνουν τους μισθούς, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις και υπονομεύουν το δικαίωμα της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων. Ενός αγώνα που σταθερά επιδιώκουμε να τον δίνουμε από κοινού με το σύνολο των εργαζομένων κι ανέργων και των αντιστεκόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να εκφράσουμε τις αγωνίες μας, να διατρανώσουμε το δίκιο μας και το πρόταγμά μας για αξιοπρεπή ζωή, να συλλογικοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας και να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας.

Ως κύρια αιχμή της απεργίας μας αυτής, παράλληλα με τον αγώνα μας για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και το σύνολο των ζητημάτων που παλεύουμε στους χώρους δουλειάς μας, προβάλλουμε το «αίσχος της απλήρωτης εργασίας», την καθυστερημένη (ή και «ξεχασμένη») καταβολή μισθών και αποζημιώσεων απόλυσης, καθεστώς στο οποίο πρέπει άμεσα να δώσουμε ένα τέλος.

Ο συνδικαλισμός και οι εργατικοί αγώνες δεν είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών», αλλά υπόθεση όλων των εργαζομένων. Και παράλληλα αποτελεί ευθύνη όλων μας η όποια τύχη μπορεί να έχουν οι αγώνες αυτοί, τόσο στο χώρο του βιβλίου όσο και γενικότερα στο εργατικό κίνημα. Όσο και αν οι συνθήκες στο εργασιακό πεδίο, αλλά και στο ίδιο το πεδίο του συνδικαλισμού αλλάζουν, με τα αφεντικά μας πλέον να αρνούνται ακόμα και τη συλλογική διαπραγμάτευση μαζί μας, ο Σύλλογός μας συνεχίζει να αποτελεί βασικό βήμα της συλλογικής έκφρασης των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων μας και πολύτιμο εργαλείο για την διεκδίκηση τους. Και είναι υπόθεση όλων μας η συσπείρωση στο Σύλλογο και το με ποιο τρόπο θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας.

Να σπάσουμε το κλίμα του φόβου και της ηττοπάθειας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την από τα κάτω οργάνωσή μας και τη συλλογική αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς, με τη σύνδεση όλων των αντιστάσεων μας και σε διακλαδικό επίπεδο και τη συνειδητοποίηση ότι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεσή τους και να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Όλοι και όλες στην απεργία!
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210 – 3820537
sylyp_vivliou@yahoo.gr | http://bookworker.wordpress.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου