Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ξενοδοχείον… η κόλαση

 



 Ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν από τους εργοδότες τους αλλά και ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας απαντούν αποκαλύπτοντας τις εφιαλτικές συνθήκες εργασίας που έχουν επιβληθεί στο νησί.

 




ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τουρίστες, τα ταμεία τους έχουν ξεχειλίσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Την ίδια ώρα λόγω all inclusive και κατευθυνόμενου τουρισμού , οι τουρίστες αυτοί δεν φαίνονται στους δρόμους της Κέρκυρας.

Τα μικρομάγαζα ψάχνουν πελάτες με το τηλεσκόπιο, τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και τα καταλύματα φυτοζωούν αν δεν βάζουν λουκέτο, περιμένουν να επιβιώσουν απ τα απόνερα που αφήνει πίσω της η κερδοφορία των μονοπωλίων και στενάζουν κάτω απ τον σκληρό ανταγωνισμό.
 
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου και αμείβονται με ψίχουλα. Η κερκυραϊκή οικονομία έχει παραδοθεί σε μία χούφτα πλουτοκράτες.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα, με τεράστιο όγκο εργασίας και ρυθμούς εξαντλητικούς. Δεκάδες ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την προηγούμενη χρονιά που οδηγήθηκαν λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία. Ανάλογα περιστατικά έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται και φέτος.

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν οι απειλές για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και επιπλέον αφαίρεση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων. Η υπερωριακή απασχόληση και η παράνομη εργασία τις ημέρες των ρεπό , είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστική και απλήρωτη. Οι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντικαθιστώνται από δεκάδες (σε κάθε ξενοδοχείο) εκπαιδευόμενους ή ψευτοεκπαιδευόμενους των σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν καμμία πρακτική άσκηση, αλλά απασχολούνται εξαντλητικά και υπερωριακά σε κανονικά πόστα εργασίας με αμοιβές σκλαβοπάζαρου.

Μέσα σ αυτά η ανασφάλιστη εργασία , οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καθυστέρηση των μισθών , αλλά και οι χαμένοι οριστικά μισθοί απ τα επιχειρηματικά παιγνίδια (αλλαγές εταιρικών σχημάτων , off shore εταιρείες, Μον. ΕΠΕ ,leasing κ. α. ) εξαφανίζουν επιχειρήσεις , υπεύθυνους και τα χρήματα των εργαζομένων (βλπ. Γυαλισκάρι, Μπέης , κλπ.).

Μπροστά σ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, έχουμε υποχρέωση ως διοίκηση του σωματείου να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του και να εκτελέσουμε την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, για ανασυγκρότηση του κλάδου και οργάνωση των αγώνων του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Η μεγαλοεργοδοσία με τους μηχανισμούς της έχει εξοργιστεί αντιλαμβανόμενη ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας δεν ανέχεται την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων , δεν συμβιβάζεται με την νέα δουλεία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων. Έτσι εξηγείται η αντίδραση της με αφορμή ενημερωτικό δελτίο που διένημε το σωματείο μας στα μέλη του .

Τι πιστεύουν δηλαδή, ότι θα φορτώνουν διπλή δουλειά στους εργαζόμενους και εμείς θα τους λέμε να το αποδεχτούν και να συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να καταλήξουν στον νοσοκομείο;

Όχι βέβαια , θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανθρώπινα.

Τι νομίζουν, ότι θα εξαφανίζουν επιχειρήσεις, δεδουλευμένα και δικαιώματα και εμείς θα τα μαθαίνουμε τελευταίοι όταν δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης;

Τι θέλουν, να παραμυθιάζουν όλη μέρα τους εργαζόμενους με τα στελέχη τους, να τα «καταπίνουν» οι εργαζόμενοι και να μην ξέρει τίποτα το σωματείο ώστε να επιβάλλουν την ασυδοσία τους;

Όχι βέβαια , θα τα μαθαίνουμε όλα και θα λέμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν θα είναι μονομερής η πληροφόρηση .
 
Όλοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες ερμηνεύουν το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου μας παραποιώντας την αλήθεια , δεν έχουν αγωνία μήπως τάχα πληγεί ο τουρισμός από ένα έντυπο .

Άλλωστε αν είχαν τέτοια αγωνία θα την είχαν δείξει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος , που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν το δίκιο τους.
 
Ανησυχούν μήπως δεν συνεχίσουν να λειτουργούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια κ.λπ.
 
Φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς , να αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα , για να κερδίσουν περισσότερα.

Φοβούνται τους αγώνες των εργαζομένων που έρχονται , γι αυτό και ετοιμάζουν με την κυβέρνηση τους  την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν τους αδικούμε, δικαίως ανησυχούν και αυτό μας τιμά.

Η ανησυχία τους αποτελεί δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουμε, για να οργανωθεί και να διεκδικήσει άσπρη μέρα ο μόνος παραγωγός του πλούτου που είναι ο εργαζόμενος.

Για να είναι κυρίαρχος στον τόπο του ο κερκυραϊκός λαός και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Πηγή: http://www.alfavita.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου