Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Κάτω ο Πόλεμος! Μια Ελπίδα για την Ουκρανία


Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία!
Αναδημοσίευση από LeftEast


Μετάφραση: Παραναγνώστης

Αριστερές δυνάμεις από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πραγματοποίησαν διήμερο αντιπολεμικό συνέδριο κοντά στο Μινσκ στις 7-8 Ιουνίου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από τους συμμετέχοντες στο Διαδικτυακό «Prasvet» με την υποστήριξη του διαδικτυακής εφημερίδας Left.by




Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να εδραιώσει το συντονισμό των διεθνιστικών μαρξιστικών αριστερών δυνάμεων των τριών χωρών σε συνθήκες στρατιωτικής-εθνικιστικής υστερίας και του ξεσπάσματος της βίας και της καταπίεσης στην Ουκρανία.

Η δήλωση
του συνεδρίου είναι ανοιχτή για υπογραφές.


Εμείς, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των αριστερών και μαρξιστικών ομάδων και οργανώσεων από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, πιστεύουμε ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει - το βλέπουμε αυτό ως πρωταρχικό καθήκον. Η στρατιωτική σύγκρουση που ακολούθησε τη νίκη των νεο-φιλελεύθερων και των εθνικιστών στις δράσεις του «Euromaidan» στο Κίεβο έχει στοιχίσει εκατοντάδες ζωές και συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη του σοβινισμού και της ξενοφοβίας στην ουκρανική και ρωσική κοινωνία.

Ο πόλεμος επιτρέπει στην ουκρανική άρχουσα τάξη να στοιχίσει την κοινωνία γύρω από το πολιτικό της καθεστώς, περισπώντας τους εργάτες των Δυτικών και των Ανατολικών τμημάτων της χώρας από τον αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Έχει στρέψει τον έναν εργάτη ενάντια στον άλλον, και αυτό εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η ρωσική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής Donbass που υποφέρουν από τον πόλεμο είναι απλά πιόνια στον ανταγωνισμό τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συμμετέχοντες στα αριστερά κινήματα της Ουκρανίας που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Θεωρούμε αναγκαίο να τους παρασχεθούν όλες οι δυνατές πληροφορίες, κάθε πολιτική και υλική υποστήριξη. Είμαστε αντίθετοι στις πιέσεις, τα πογκρόμ και τα αντίποινα από όλους τους συμμετέχοντες στη σύγκρουση. Είμαστε αντίθετοι με το σφαγές, τα βασανιστήρια και τις απαγωγές ουκρανών αριστερών, αντιφασιστών και κάθε Ουκρανού πολίτη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του απόψεις. Είμαστε επίσης αντίθετοι με τις πολιτικές διώξεις στην περιοχή της Κριμαίας.Το να σταματήσει ο πόλεμος είναι το πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και αριστερών κινημάτων, ανεξάρτητα από τις διαφορές γύρω από τα περίπλοκα πολιτικά ζητήματα. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των αντιπάλων του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει να σχηματιστεί ένα μεγάλο και ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.



• Καλούμε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να σταματήσ
ει αμέσως την «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» της , να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος του Donetsk και Luhansk, και να συνάψει ανακωχή με τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.

• Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να εγκρίν
ουν μια συμφωνία ειρήνης για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών, να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατουμένους και τους αιχμαλώτους πολέμου, και να διαλύσουν τις ένοπλες ομάδες.

• Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να απ
ολύσει τους τακτικούς στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους. Οι οικογένειές τους οργανώνουν τώρα διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.





• Απαιτούμε από τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σταματήσουν εντελώς να παρεμβαίν
ουν στην ουκρανική διένεξη και να πάψουν τη στήριξη σε κάθε μία πλευρά.

• Απαιτούμε ένα τέλος στις σοβινιστικές εκστρατείες
των ουκρανικών και ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Η χρήση της ρητορικής του μίσους από αυτά, είναι ένας από τους κύριους υποκινητές του πολέμου.

• Απαιτούμε την έγκριση του νέου Συντάγματος της Ουκρανίας,
την εκλογή των αρχών των περιοχών του Donetsk και του Luhansk, καθώς και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της αυτοδιοίκησης για την Donbass και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.



• Πιστεύουμε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και
η οργανωτική συνένωση των αριστερών ομάδων στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής χώρας είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον σχηματισμό ενός αποτελεσματικού αντιπολεμικού κινήματος. Για το σκοπό αυτό, αναλαμβάνουμε από κοινού την ανάπτυξη πρωτοβουλιών «Ερυθρού Σταυρού», προκειμένου να βοηθήσουμε αριστερούς ακτιβιστές και αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, και ιδρύουμε ένα δίκτυο πληροφόρησης για τις αριστερές και μαρξιστικές ομάδες στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.



Οι συμμετέχοντες
στο συνέδριο:



V.Ischenko, περιοδικό κοινωνικής κριτικής
The Commons, Ουκρανία

Α. Manchuk, Liva.com.ua, Μπορότμπα, Ουκρανία

Ι. Ovsiannikov, Κεντρικό Συμβούλιο τ
ου Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSM)

Τ. Salamanyuk, περιοδικό κοινωνικής κριτικής The Commons, Ουκρανία
S. Solovyev, περιοδικό Scepsis, Ρωσία


Rustam Sadykov, περιοδικό
Scepsis, Ρωσία


S. Kozlovskiy, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSM)


D. Subbotin, περιοδικό Scepsis, Ρωσία


G. Komarov, «Εργατική Πλατφόρμα », Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSM)

Μ. Piskunov, RSM, Ρωσία



Α. Kirpichenok, IMT, Ρωσία

Α. Ivanov, RSM, Ρωσία

Τ. Chizhova, web-περιοδικό Prasvet, Λευκορωσία


D. Isayenok, web-περιοδικό Prasvet, Λευκορωσία


D. Denisov, Αριστερή Αντιπολίτευση, Ουκρανία και RSM, Ρωσία

L.Barkova, Ρωσία


S. Odarych, Liva.com.ua, Ουκρανία

I.Znamenskiy, Ρωσία

Ε. Kuzmenok, Λευκορωσία

Ε. Ruskevich, Λευκορωσία

Α. Barkhatkov, Prasvet, Λευκορωσία


S Danilovych, Λευκορωσία

Α. Oparin, ιστοσελίδα left.by, Λευκορωσία


Y. Glushakov, οργανωτική επιτροπή του Λευκορωσικού Κοινωνικού Κινήματος «Razam!»




Πηγή: Παραναγνώστης 

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Σας παρακαλώ να ενημερώσετε την ανάρτησή σας από τον «Παραναγνώστη» όπου έγιναν διορθώσεις ορθογραφικών λαθών και προστέθηκε η πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή