Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μια αναγκαία απάντηση από πλευράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόσκληση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ*


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ   

Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικυρώνουν κατά τη γνώμη μας τη δεξιά στροφή της ηγεσία του, που πλέον ανοιχτά επικεντρώνει κυρίως στην προσπάθεια «απόσπασης» δυνάμεων και βουλευτών από την κεντροαριστερά και άλλους συστημικούς χώρους, υποκαθιστώντας την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή με την αναμονή των κατάλληλων κοινοβουλευτικών συσχετισμών.


Όμως, αυτή είναι η βασιλική οδός για την ήττα και την ενσωμάτωση.
Σε αυτό το φόντο η πρόταση του για ένα πλατύ αντιμνημονιακό μέτωπο που θα περιλαμβάνει έως και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν μπορεί να δώσει καμιά προοπτική στην αγωνία του λαού για μια έξοδο από την καταστροφή. Εμείς λοιπόν επιμένουμε ότι:
- Η πραγματική διέξοδος από το φαύλο κύκλο των μνημονίων απαιτεί τη παύση πληρωμών και τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από ευρώ, την απειθαρχία προς τις συνθήκες της ΕΕ. Διαφορετικά μιλάμε για αυταπάτες εξόδου από τη λιτότητα μέσα σε μια συνθήκη που διαρκώς θα την επιβάλλει. «Διαπραγμάτευση» με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή δεν μπορεί να γίνει.
- Η άμεση ανακούφιση του λαού απαιτεί την πλήρη ανατροπή ΟΛΩΝ των μνημονιακών νόμων και όχι επιλεκτικές επιμέρους τροποποιήσεις των πιο ακραίων εκδοχών τους. Απαιτεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από το δημόσιο, την πλήρη κατοχύρωση ξανά των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά μισθών και συντάξεων στα προηγούμενα επίπεδά τους, την ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων.
- Η ανατροπή της καταστροφής και η ανασυγκρότηση των συλλογικών παραγωγικών δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει ούτε με συνεννοήσεις με επιχειρηματίες ούτε με εκκλήσεις στο ΣΕΒ για συνεργασία ούτε με κεντροαριστερά ανοίγματα. Μπορεί να γίνει μόνο με κλιμάκωση των αγώνων, ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς, με διεκδίκηση εργατικού ελέγχου, σε τελική ανάλυση σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική.
- Μόνο με ένα πρόγραμμα ρήξης με τις αιτίες που της σημερινής κατάστασης και με ένα ισχυρό ανατρεπτικό εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορούμε να μιλάμε για διεκδίκηση της εξουσίας στο όνομα των λαϊκών συμφερόντων. Διαφορετικά μιλάμε για διαχειριστικές λογικές που θα οδηγήσουν στην ήττα.
Οι συμμαχίες με την κεντροαριστερά, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ και η προσπάθεια συνεννόησης με το ΣΕΒ το μόνο που θα φέρουν θα είναι η απογοήτευση και η ήττα. Εμείς αρνούμαστε να συμφωνήσουμε με πρακτικές και κατευθύνσεις που διαψεύδουν την ελπίδα του κόσμου του αγώνα γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη και τη διάθεση του να αγωνιστεί και να ανατρέψει.
Η ΑΡΑΝ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς μέσα στο κίνημα, για ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής και για τη μετωπική συμπόρευση της Αριστεράς του άλλου δρόμου χωρίς μνημόνια και χρέος, έξω από ευρώ και ΕΕ, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.

*Το παρόν κείμενο αποτελεί σχέδιο ανακοίνωσης που προτάθηκε από την ΑΡΑΝ στην ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη της οποίας αποφάσισαν στο όνομά της, να εκδώσουν άλλη ανακοίνωση, χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου