Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Από ΔΗΜΑΡ -> ΡΗΜΑΔ'


* Ένα σύντομο σχόλιο: Ο εκλογικός εκμηδενισμός (σχεδόν) της ΔΗΜΑΡ έχει φέρει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Μια κατάληξη απολύτως φυσιολογική για το κόμμα το οποίο αποτέλεσε ένα ολόκληρο χρονικό διάστημα την "αριστερή" εφεδρεία - άλλοθι του συστήματος για τη προώθηση της αντεργατικής πολιτικής. Οι διαφωνίες για το πού θα προσκολλήσουν (ΣΥΡΙΖΑ ή ΕΛΙΑ(ΠΑΣΟΚ ) - ΠΟΤΑΜΙ) ολοένα και αυξάνονται.

Ας πάει λοιπόν εκεί όπου είναι η φυσιολογική πολιτική της θέση, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.... Ο τελευταίος να κλείσει το φως και τη πόρτα. 

Από το 
tvxs

Ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου

Αποχώρησε από τη Δημοκρατική Αριστερά ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, και ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γνωστοποιώντας την απόφασή του στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Στην επιστολή του αναφέρει ότι αιτία της αποχώρησης είναι η «απροθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς».

 Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, είχε μιλήσει για τάσεις ανεξαρτητοποίησης εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 

Ο Β. Οικονόμου προς το παρόν αναφέρει ότι θα παραμείνει κοινοβουλευτικά ανεξάρτητος καθώς η συμμετοχή του «σε ένα κυβερνητικό σχήμα σαν το σημερινό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα». Παρόλα αυτά, από ότι φαίνεται θα προσεγγίσει τον χώρο της Ελιάς και εν όψει συνεδρίου καθώς «η απάντηση στην κρίση μπορεί να προκύψει μέσα από την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα και μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ έχει ανοίξει ένας έντονος και μεγάλος διάλογος στην Αγίου Κωνσταντίνου για τον προσδιορισμό του πολιτικού τους προσανατολισμού από εδώ και στο εξής. Ο διχασμός είναι εμφανής εντός των κορυφαίων στελεχών που έχουν μοιραστεί μεταξύ κέντροαριστεράς, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα υπό τον Βενιζέλο, και ΣΥΡΙΖΑ. 

Παρόλο που το σκηνικό στην Αγίου Κωνσταντίνου μυρίζει διάσπαση εάν επικρατήσει η μία από τις δυο τάσεις επάνω στην άλλη, στελέχη όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Σπύρος Λυκούδης - που έχουν ταχθεί σαφώς κατά της πορείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ - έχουν δηλώσει ότι δεν θα φύγουν από το κόμμα. 

Απαντώντας η ΔΗΜΑΡ είπε πως «στη δημοκρατία, καθείς επιλέγει το δρόμο του». «Η αποχώρηση του κ. Οικονόμου από τη Δημοκρατική Αριστερά  και η ανεξαρτητοποίησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός μας, κλείνει  μια μακρά  περίοδο προβληματικών σχέσεων  και σαφών αποκλίσεων, τις οποίες επέβαλαν αποκλειστικά προσωπικές επιλογές», αναφέρει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Αναλυτικά η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Βασίλη Οικονόμου:

«Σήμερα, Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014, απέστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή ανεξαρτητοποίησής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακολούθως δηλώνω και την αποχώρησή μου από τη Δημοκρατική Αριστερά. Οι θέσεις και οι απόψεις μου είναι κατατεθειμένες δημόσια ήδη από το 2011 όταν και ξεκίνησε η συνεργασία μου με την Δημοκρατική Αριστερά με στόχο τη δημιουργία ενός φορέα της Κεντροαριστεράς σταθερά προσανατολισμένου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πίστευα ότι θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενότητα και την συνεργασία των κατακερματισμένων δυνάμεων του χώρου ώστε να κατατεθεί κυβερνητική πρόταση με αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική βάση και με κοινά αποδεκτό υποψήφιο πρωθυπουργό ικανό να διεκδικήσει την νίκη στις ερχόμενες εκλογές.

Είναι προφανές ότι οι στόχοι αυτοί έπαψαν να τίθενται από την πλειοψηφία της Δημοκρατικής Αριστεράς ιδίως μετά την εκλογική καθίζηση στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απροθυμία της Δημοκρατικής Αριστεράς να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες υπαρκτές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, η προφανής έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη και τις θέσεις Βουλευτών που δεν συνάδουν με την κυρίαρχη άποψη καθώς και η διάθεση της πλειοψηφίας του κόμματος να αποκλείσει εκ προοιμίου την δυνατότητα διατύπωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης από την ενωμένη Κεντροαριστερά καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή μου στο κόμμα.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι δυνατή η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Δηλώνω την στράτευσή μου σε αυτή την προσπάθεια που μπορεί να ανταποκριθεί στα αγωνιώδη αιτήματα του ελληνικού λαού, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι δίκαιες λύσεις για την έξοδο από την κρίση είναι ρεαλιστικές μόνο με την στροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα θεμελιωθεί πάνω στις αρχές της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης διαθέτοντας ειλικρινές κοινωνικό πρόσωπο. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή μου σε ένα κυβερνητικό σχήμα σαν το σημερινό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα σε ότι με αφορά. Η απάντηση στην κρίση μπορεί να προκύψει μέσα από την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου