Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Vodafone: Κρατικές υπηρεσίες υποκλέπτουν συνομιλίες μαζικά



Με μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» η Vodafone καταγγέλλει ότι κρατικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες υποκλέπτουν και καταγράφουν συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα.
Αναφέρει, βέβαια, ποσοτικά στοιχεία για τα επίσημα αιτήματα που της έχουν γίνει για παραχώρηση δεδομένων, τονίζει, όμως, ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν παράνομα εγκαταστήσει συστήματα άμεσης πρόσβασης στο δίκτυό της. Προειδοποιεί ότι το ίδιο έχει συμβεί και σε δίκτυα άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Το 40.000 λέξεων Disclosure Report της Vodafone αναφέρει ότι σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες η εταιρία επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή. Σύμφωνα με τον Guardian που επεξεργάστηκε την έκθεση, πρόκειται για την πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους.

Ειδικά για την Ελλάδα έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας, για το έτος 2013.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.



Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή ων συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Ωστόσο η Vodafone δεν αποκάλυψε σε ποιες χώρες αναφέρεται, φοβούμενη μην υπάρχουν αντίπονα των κυβερνήσων κατά του προσωπικού της εταιρίας.

Η εταιρία αναφέρει ότι οφείλει να συμμορφώνεται με τους νόμους της κάθε χώρας, αλλά παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει ότι της έχει ζητηθεί να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες.







Πηγή: http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου