Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

"Η συνεχιζόμενη συζήτηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει νόημα. Συνεχίζουμε γιατί έχουμε να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο."



Τα αποτελέσματα των εκλογών τα μάθαμε, και λοιπόν;




Του Γιάννη Περάκη, Οικονομολόγου


Οι εκλογές τέλειωσαν, όλα τα κόμματα πανηγυρίζουν γιατί όλα «νίκησαν».Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πρώτη δύναμη, η Ν.Δ. γιατί δεν έχασε πολύ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί άντεξε, και το ΚΚΕ γιατί αύξησε τις δυνάμεις του. Εμείς  χάσαμε λαμβάνοντας το ποσοστό 0,20%  ή 11.332 ψήφους. Ας κάνουμε μια αποτίμηση της πολιτικής δουλειάς μας.


1) Μετράμε ένα χρόνο ζωής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2) Οι οργανωμένες μας δυνάμεις ήταν λιγοστές.

3) Ο κόσμος είναι ακόμα σε κατάσταση «σόκ» , απελπισίας απο τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις προσκυνημένες μνημονιακές κυβερνήσεις.

4) Ο προσανατολισμός  της προεκλογικής δουλειάς δεν ήταν σαφής.

Αυτά τα αναφέρω όχι για να δικαιολογήσω το αποτέλεσμα, λίγο πολύ το νιώθαμε αλλά περισσότερο για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της μετεκλογικής πραγματικότητας. Προεκλογικά συνειδητοποίησα ζητήματα που περνούσαν από το μυαλό μου με μια «ελαφρότητα». Παράδειγμα, παρατηρώντας όλους  τους  γνωστούς πολιτικούς σχηματισμούς,  όλοι πρόβαλλαν μια «μεγάλη ιδέα». Ο ΣΥΡΙΖΑ την ευρώπη που θα αλλάξει και θα γίνει η «ευρώπη των λαών», η Ν.Δ. χωρίς την ευρώπη θα γίνουμε Αλβανία, οι υπόλοιποι σχηματισμοί της αριστεράς, την λύση των προβλημάτων στον  επερχόμενο παράδεισο. Αυτή η «μεγάλη ιδέα» δεν ήταν πάντα από την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, πάντα παρούσα, με τις σύγχρονες παραλλαγές της, με το κοινό τους σημείο, το βλέμμα εκτός Ελλάδας.

Ερχόμαστε τώρα εμείς μια χούφτα άνθρωποι με θρασύτητα να αμφισβητήσουμε αυτές τις «προαιώνιες αξίες». Να ισχυρισθούμε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ψωροκώσταινα, ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, με το νόμισμά της και  την οικονομική ανασυγκρότησή της. Με πόσους αριστερούς ανθρώπους μιλήσαμε διαπιστώνοντας ότι η συζήτηση κατέληγε σε αδιέξοδο, λόγω της απελπισίας, το νόημα ήταν να φύγουν αυτοί και ό,τι έρθει.


Η ήττα δεν είναι το ποσοστό που λάβαμε αλλά οι πολιτικές συνθήκες που τείνουν  να παγιωθούν. Το ρεύμα αμφισβήτησης της Ε.Ε. υποχώρησε.Ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με την ημέρα θα υποχωρεί σε δεξιότερες θέσεις, άρχισε ήδη το ξεκαθάρισμα από την ηγετική του ομάδα του αριστερού ρεύματος με τους ευρωβουλευτές και θα συνεχισθεί στις εθνικές εκλογές. Η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αγοράζουν πολιτικό χρόνο, τα μαξιλάρια τους καλά κρατούν. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα.

Το χρέος, η κλιμάκωση της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο πάτο, θα πρέπει να παρθούν κι άλλα μέτρα.
Η παρουσία μας και η δράση μας είναι αναγκαία. Συνεχίζουμε στις νέες συνθήκες, εξοπλισμένοι με υπομονή, περισσότερη επεξεργασία των θέσεων μας, άνοιγμα της συζήτησης σε ποιους απευθυνόμαστε, κατά την γνώμη μου η συνεχιζόμενη συζήτηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει νόημα. Αδικούμε το πρόγραμμά μας όταν το εγκλωβίζουμε σε τέτοιες πολιτικές συμμαχίες, χωρίς άμεσες πολιτικές συμφωνίες.

Συνεχίζουμε «Γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέρα από τις αλυσίδες μας. Έχουμε όμως να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο, Κ. Μάρξ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου