Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αγώνα στην Πάτρα


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η κυβέρνηση ενεργώντας για λογαριασμό του εγχώριου και διεθνούς ληστρικού κεφαλαίου, όπως ορίζουν τα επιτελεία του (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), αφού επέβαλε στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό τον εργασιακό μεσαίωνα, την ανεργία και τη φτώχεια, επιτίθεται στην παιδεία, κατεδαφίζει ότι είχε απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, υποβαθμίζει τις σπουδές σε ρηχή κατάρτιση σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς», επιβάλλει μια άκρως ταξική εκπαίδευση μετά το Λύκειο, βαθαίνοντας τους κοινωνικούς φραγμούς στην παιδεία, απαξιώνει τα πτυχία, εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.

Απέναντι σε αυτή την γενικευμένη επίθεση φοιτητές/τριες, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι/ες που διαπιστώνουμε  την ανάγκη για συντονισμό και ευρύτερη οργανωμένη συνάντηση όλων των  μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές/ιες προ- και  μεταπτυχιακοί/ές, ΔΕΠ, συμβασιούχοι, Εργαστηριακό, Τεχνικό και Διοικητικό προσωπικό) προχωράμε στη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αγώνα η οποία, έχοντας και τις πρόσφατες εμπειρίες από τον αγώνα για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και κατά του νόμου «πλαίσιο» της Γιαννάκου, στοχεύει:

·         στην κατάργηση και στην πράξη-απόσυρση του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση,
·         στη συμβολή στη συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου (φοιτητές-μαθητές-καθηγητές-εργαζόμενοι) ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία,
·         στη διασύνδεση του κινήματος παιδείας με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, για κοινωνικούς αγώνες ενάντια στο μνημόνιο και την κυβέρνηση του μνημονίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρωτοβουλία Αγώνα αναλαμβάνει εκστρατεία (στο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ, σε Σχολεία, συνοικίες, χώρους δουλειάς στην Αχαΐα) ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα για τις συνέπειες της επίθεσης και την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης.

Ειδικότερα:
ü  Λέμε όχι στην κατεδάφιση της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο αυταρχικό Πανεπιστήμιο – Α.Ε. της «ανταγωνιστικότητας», στα δίδακτρα, στη διάσπαση των σπουδών και στην υποβάθμισή τους σε κατάρτιση, στην ακύρωση των συλλογικών εργασιακών-επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, στις διαγραφές των φοιτητών, στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
ü  Λέμε όχι στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση και σ’ αυτά που σχεδιάστηκαν να επιβληθούν με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που υποβαθμίζουν την παιδεία και την υποτάσσουν στις «ανάγκες της αγοράς», ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, μετακυλύουν το κόστος λειτουργίας κατευθείαν στις οικογένειες των μαθητών.
ü  Καταγγέλλουμε τη μείωση-ρεκόρ 30ετίας των δαπανών για την παιδεία στο 2,75% επί του «συρρικνωμένου» ΑΕΠ με τον προϋπολογισμό του Μνημονίου για το 2011. Διεκδικούμε την άμεση αύξηση των δαπανών στο 5% επί του ΑΕΠ τουλάχιστον ή το 15% του προϋπολογισμού.
ü  Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
ü  Λέμε όχι στην εργασιακή, μισθολογική και επιστημονική υποβάθμιση των διδασκόντων. Διεκδικούμε άμεσο διορισμό για τους αδιόριστους όλων των βαθμίδων, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
ü  Συμβάλλουμε στον κοινό αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα ΕΕ-ΟΝΕ-ΔΝΤ. Στηρίζουμε το φοιτητικό συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων. Συμπορευόμαστε και στηρίζουμε τις απεργίες και κινητοποιήσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.

ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ - ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου