Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον "Φίλαθλο"



Ανακοίνωση εργαζομένων του «Φιλάθλου»

Με πλήρη συναίσθηση ότι βιώνουμε την κατάργηση δικαιωμάτων και κεκτημένων και φτάνοντας πια στο σημείο της πλήρους απαξίωσης, τα 2/3 των εργαζομένων του «Φιλάθλου» συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας, που ξεκινήσαμε στις 20 Σεπτεμβρίου.

Αίτημά μας η καταβολή τουλάχιστον ενός μισθού σε όλους τους συντάκτες ως τις 20/09 και μέρος των οφειλομένων που στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνουν τους πέντε μήνες και σε ορισμένους συναδέλφους μας αγγίζουν τους μισθούς ενός ολόκληρου χρόνου. Το αίτημά μας δεν ικανοποιήθηκε και η διαμορφωθείσα την τελευταία διετία κατάσταση με καθυστερήσεις, επιλεκτικές λίστες πληρωμών, καταβολές έναντι, να διαιωνίζεται.

Μην έχοντας άλλο τρόπο να διεκδικήσουμε τα χρήματα που μας οφείλονται, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Η επίσχεση, η οποία παραδόθηκε με κλητήρα στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Γιώργο Κουρή, είχε τις υπογραφές 35 δημοσιογράφων του «Φιλάθλου». Στη συνέχεια και κατά την προαιώνια μέθοδο του διαίρει και βασίλευε, η εργοδοσία σε συνεργασία με τη διεύθυνση πέτυχε την διάσπαση με αποτέλεσμα - πέραν του ηθικού ζητήματος - να κυκλοφορήσει κανονικά η εφημερίδα με περίπου δέκα εργαζόμενους. Αν και είναι σαφές ότι η εργασιακή μοίρα όλων μας είναι κοινή, τα προσωπικά μικροσυμφέροντα πάντα δημιουργούν έριδες με αποτέλεσμα κάποιοι να κάνουν τη δουλειά τους, όποια και αν είναι αυτή.

Η ιώβεια, επί 20ετίας, υπομονή στη συνειδητή ασυνέπεια της εργοδοσίας, έχει πλέον εξαντληθεί. Παρά τους εκβιασμούς και το σαφές μήνυμα «ο Κουρής δεν πληρώνει και στην περίπτωση που δεν κυκλοφορήσει μια μέρα ο «Φίλαθλος» θα τον κλείσει» - άγνωστο με ποιο τρόπο - συνεχίζουμε να απέχουμε από την εργασίας μας και να απαιτούμε το αυτονόητο, τα δεδουλευμένα μας. Είναι γνωστό τοις πάσι, άλλωστε, ότι στο «Φίλαθλο» ούτε συλλογές συμβάσεις εργασίας ίσχυσαν ποτέ, ούτε νόμιμα επιδόματα.

Το δυστύχημα, εκτός των άλλων, είναι η επεισοδιακή γενική συνέλευση των εργαζομένων της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θέσαμε θέμα απομάκρυνσης του εκπροσώπου Ντίνου Κούλη, ο οποίος δεν συμμετέχει στην επίσχεση και είναι σαφές ότι δρα πλέον εναντίον των συμφερόντων των εργαζομένων, ως άτυπος εκπρόσωπος της εργοδοσίας. Επειτα από τη σθεναρή άρνησή του είμαστε αναγκασμένοι να τον καταγγείλουμε αρμοδίως στην ΕΣΗΕΑ, η οποία ελπίζουμε επιτέλους (μετά την συγκρότηση του προεδρείου σε σώμα) να φανεί αντάξια των περιστάσεων.

Επειδή πάντα βρίσκονται κάποιοι που υποστηρίζουν πως «εκείνοι είναι ο Φίλαθλος» και πως εμείς «θέλουμε να κλείσουμε την εφημερίδα», οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας. Ο «Φίλαθλος» για εμάς είναι μια ολόκληρη ζωή και δίχως το δικό μας μόχθο δε θα είχαμε φτάσει να συζητάμε τέτοια πράγματα. Αν κάποιος θέλει να κλείσει την εφημερίδα, αρνούμενος να τακτοποιήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις του, αυτός είναι ο εργοδότης.

Μετά τιμής,
Οι συμμετέχοντες στην επίσχεση εργασίας

* Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκδότης και καναλάρχης Γιώργος Κουρής, απειλεί ότι «θα κλείσει το μαγαζί», μια καλομασημένη τσίχλα όλων των εργοδοτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με  τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στην εκμετάλλευση που υφίστανται. Ο Κουρής είχε πράξει το ίδιο και τον Ιανουάριο, όταν κηρύχτηκε 24ωρη απεργία στον «Φίλαθλο» και την "Αυριανή" και πάλι για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και καθυστερούμενων οφειλών. Μάλιστα, είχε προχωρήσει και σε δημοσίευση αγγελίας στις εφημερίδες του, προκειμένου να ανακοινώσει την πώληση του «Φιλάθλου» επιχειρώντας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να μην προχωρήσουν στην απεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου