Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Ελέφαντες στο Δωμάτιο


Από το "ΕΚΤΟΣ ΚΑΡΕ"


Μη δείτε άνθρωπο να μένει πιστός στο Μαοϊκό του παρελθόν, αμέσως να τον κακοχαρακτηρίσετε. Είδε ο έρμος ο Πάγκαλος ότι παρ’όλo το παλούκωμα που μας κάνουν το “Συνταγμα” παραμένει άδειο, κι είπε να μας περάσει ένα χεράκι βρισίδι ακόμα για να βγεί μέχρι κι ο Σταύρος Θεοδωράκης ν’ αγανακτίσει, με τα μάλοξ στη μούρη.
Το έχουμε ξαναπεί, ο πολιτικός χρόνος επιταχύνεται. Τα σόκ γίνονται πιό βίαια, και πιό απανωτά, που είναι ένας λόγος παραπάνω για να θυμίζουμε κάθε τόσο δύο πράγματα που, αν δεν κινδυνεύουν να ξεχαστούν πίσω απ’ τα προπετάσματα καπνού των μέτρων, σίγουρα δεν είναι πρώτη μούρη στη δημόσια συζήτηση.
Το πρώτο: Ότι το αγγούρι είναι διεθνές, κι ότι ξεκίνησε όχι από δυσλειτουργία του καπιταλισμού, αλλά από την πραγμάτωσή του στα έσχατα όριά του: άσε τα goldenboys να λειτουργήσουν χωρίς δεσμεύσεις, και θα γαμήσουν το σύμπαν στο πιτς-φυτίλι για ένα σέντ ακόμα. Όπερ και εγένετο. Τιμωρήθηκαν; Τιθασεύτηκαν; Ναι, περίμενε, μη φάς… Εσύ τρώς το αγγούρι για να μη στερηθούν οι τράπεζες, και οι ¨λύσεις”¨που σου προτείνονται είναι να στήσεις κώλο στο ίδιο ακριβώς σύστημα που τίναξε τον πλανήτη στον αέρα. Πούλα εσύ και τη μάνα σου για να “ηρεμήσουν οι αγορές” , το πρόβλημα είναι το υπερτροφικό δημόσιο, και προφανώς αυτοί που περικυκλώνουν τη Γουώλ Στρίτ είναι Συριζαίοι της Τ.Ο Μπρονξ.
Το δεύτερο, για να ξαναγυρίσουμε στον Πάγκαλο. Οκ, δεν μετανιώνει, δεν το ξανασκέφτηκε, δεν το πήρε αλλιώς, ξαναδήλωσε μόλις σε ξένη εφημερίδα ότι “μαζί τα φάγαμε”.
Οκ ρε φίλε, κι αν δεν το πιστεύω εγώ, μου φτάνει που το πιστεύεις ως τα τρίσβαθα της ψυχής σου εσύ.
Το ερώτημα ωστόσο προκύπτει εύλογο, παραμένει αναπάντητο, και είναι το κλειδί για το μέλλον της κοινωνικής συνοχής ου μήν και ειρήνης:
Κανένας κερατάς από σας δεν θα την πληρώσει;
Το ομολογείτε μόνοι σας, βοούν και τα πόθεν έσχες σας, ξεχειλίζουν μαύρο χρήμα τα πολλαπλά σας κωλόσπιτα: Φάγατε.
Οι πολίτες σας τιμωρούνται. Από σας. Εσείς;
Είναι δυνατό να το λέτε κιόλας, με τα ζουμιά στο πουκάμισο και τα λίπη να κρέμονται στο κατωσάγωνο, και να πιστεύετε ότι είναι ποτέ δυνατόν να είστε εσεις που θα υπαγορεύετε την επόμενη μέρα της χώρας, και να πιστεύετε πραγματικά ότι είναι δυνατόν να προχωρήσουμε υγιώς παρακάτω χωρίς κάποιοι από σας να χωθούν στο πιό βαθύ μπουντρούμι;
“Πληρώστε”, απαιτείτε δυό χρόνια τώρα, κυνηγώντας μας σαν τις Ερινύες. “Πληρώστε”, θα απαιτούμε κι εμείς, για τα επόμενα όσα χρειαστεί.
Κυνηγώντας σας σαν τις Ερινύες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου