Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με τις απολύσεις στον 902: μια αναγκαία τοποθέτηση


Πριν δύο ημέρες δημοσιεύσαμε ανακοίνωση σχετικά με της απολύσεις στον 902 . Η εν λόγω ανάρτηση αναδημοσιεύθηκε στο blog Radical Desire προκαλώντας διάφορα σχόλια (δείτε εδώ). Στείλαμε τις παρακάτω σημειώσεις ως σχόλιο.

α) Ο χώρος των ελληνικών ΜΜΕ την περίοδο που διανύουμε μαστίζεται από ένα κύμα μαζικών απολύσεων και τροποποίησης των εργασιακών σχέσεων (part time). Έχουμε επανειλημμένα δημοσιεύσει ή αναδημοσιεύσει καταγγελίες εργαζομένων ή απολυμένων τόσο από τα αστικά ΜΜΕ όσο και από «εναλλακτικά ΜΜΕ» (βλ. ραδιοσταθμός «στο Κόκκινο», «tvxs»).  Το κριτήριο για να δημοσιεύσουμε ή αναδημοσιεύσουμε μια τέτοια καταγγελία δεν είναι το ποιος απολύει αλλά το ότι απολύονται εργαζόμενοι και η στοιχειώδης ταξική αλληλεγγύη επιβάλλει τουλάχιστον τη δημοσίευση της άποψή τους, πόσο μάλλον όταν επιχειρείται η απόκρυψή της.   

β) Προς τί η ερώτηση σχετικά με το που «πρόσκειται» πολιτικά ο Κόκκινος Τύπος; Η απάντηση θα αποτελούσε τεκμήριο για τον αντι-κομμουνιστικό και προβοκατόρικο χαρακτήρα της ανάρτησης σε βάρος του 902 και του ΚΚΕ; Αυτή η μεθοδολογία συζήτησης, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει να προσφέρει τίποτα.

γ) Είναι προφανές, τουλάχιστον για εμάς, πως σε συνθήκες αστικής ηγεμονίας δεν εξαλείφονται με ταχυδακτυλουργικούς χειρισμούς οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής σε έναν οποιονδήποτε οργανισμό, ακόμα και αν αυτός είναι εργαλείο για τη διάδοση των ιδεών ενός κόμματος. Σύμφωνοι!

Εγείρονται όμως ερωτήματα:

Μπορεί το ΚΚΕ ή ο 902 να μην νομοθέτησε τους αντεργατικούς νόμους ή  να έφερε την τρόικα αλλά γιατί η διοίκηση του 902 (και προφανώς η ηγεσία του ΚΚΕ που εποπτεύει τα μέσα του κόμματος) επέλεξε την επιλεκτική εφαρμογή τους και την απόλυση των εργαζόμενων μη κομματικών μελών;

Με ποιο κριτήριο η ιδιότητα του κομματικού μέλους αποτελεί διαβατήριο για την παραμονή στην εργασία και η μη κομματική ιδιότητα αποτελεί διαβατήριο για την ανεργία;

Σε συνθήκες οξυμένης αντεργατικής επίθεσης μια τέτοια πρακτική είναι συμβατή με την ταξική αλληλεγγύη που πρώτα τα επαναστατικά κόμματα και τα μέλη τους θα πρέπει να επιδεικνύουν; Συνιστά αυτό αγωνιστικό παράδειγμα προς την μη οργανωμένη εργατική τάξη ή όχι;

Σε ποιο βαθμό οι πρακτικές αυτές συνιστούν δυσφήμιση για ένα επαναστατικό κόμμα - που θέλει να υφίσταται ως τέτοιο – και σε τελευταία ανάλυση πρακτική αντι - κομμουνισμού;

δ) Η εν λόγω ανακοίνωση των απολυμένων εργαζόμενων από τον 902 υπάρχει δημοσιευμένη σε κάποια ειδησεογραφικά sites και blogs. Ήρθε σε εμάς μέσω mail και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει πηγή – παραπομπή. Την δημοσιεύσαμε χωρίς να τοποθετηθούμε επί του θέματος, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να εμπλακούμε σε μια συζήτηση «κυνηγιού μαγισσών».

Ευχαριστούμε το Radical Desire για την αναδημοσίευση.

kokkinostupos

Σημείωση: Στάση εργασίας είχε προκηρυχθεί χθες στον 902 ενώ αναμένεται και η απάντηση του κόμματος μέσω του Ριζοσπάστη σήμερα. 

2 σχόλια:

  1. ειμαι ενας απο αυτους που ηταν παρων στη κινητοποιηση εξω απο τον 902 που στεγαζεται στα κεντρικα γραφεια του κκε.. δεν θελω να γραψω πολλα και ασχετα με το θεμα!μας κατηγορουν κατα καιρους για πολλα και διαφορα.. ειμαστε απλα απολυμενοι και οι απολυση μας εγινε με τον πιο καπιταλιστικο τροπο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. -Εάν είχε υσχιριστεί ποτέ το ΚΚΕ πως είναι δυνατόν να υπάρχουν σοσιαλιστικές νησίδες στον καπιταλισμό, θα υπήρχε ηθικό-πολιτικό ζήτημα.
    -Εάν τα όποια χρήματα της κερδοφορίας ή χασούρας του 90,2 γίνοταν καταθέσεις στην Ελβετία, κότερα, πάρτυ με κόκες και φωτομοντέλες, θα υπήρχε ηθικό-πολιτικό ζήτημα.
    Εάν, ο 90,2 παραβίαζε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα υπήρχε ηθικό-πολιτικό ζήτημα.
    -Εάν το κόστος της βιοσημότητας ενός κομματικού οργάνου δεν καλύπτοταν από το υστέρημα των μελών και των φίλων αυτού του κόμματος, αλλά από μυστικά κονδύλια και μίζες τύπου ziemens, θα υπήρχε ηθικό-πολιτικό ζήτημα.
    -Η απόλυση σας δεν έγινε "με τον πιο καπιταλιστικό τρόπο", αλλά αναγκαστικά με καπιταλιστικό τρόπο όπως και η πρόσληψη σου εξάλλου(δεν σου ζητήθηκε κομματική ταυτότητα...) Ρώτα και συνανεδέλφους σου από αλλού εάν περιμένουν ακόμη δεδουλευμένε και αποζημιώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή