Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι στη ΔΕΘ- Όχι στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου 


Στην άμεση υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προχωρά η κυβέρνηση με εντολή της Τρόικα τη στιγμή που η αδιέξοδη αυτή πολιτική αποδεδειγμένα επιφέρει ύφεση και διόγκωση του χρέους.


Την τελευταία χρονιά το δημόσιο σχολείο δέχτηκε μεγάλα χτυπήματα από την τεράστια μείωση σε δαπάνες και διορισμούς, την κατάργηση ή υποβάθμιση ολόκληρων δομών όπως της ΠΔΣ, των αθλητικών σχολείων κλπ. Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί βιώσαμε την ανεργία και στην καλύτερη περίπτωση τη μείωση των μισθών, τα ΕΣΠΑ ή την 4ωρη ωρομισθία. Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου αποκτά φέτος τεράστια ένταση, μέσω νέων μειώσεων δαπανών, της υποβάθμισης νέων δομών όπως τα ολοήμερα, αλλά και της κατάργησης χιλιάδων σχολικών μονάδων. Με τους μαθητές να στριμώχνονται ακόμη περισσότερο στις τάξεις, το «νέο» και «ψηφιακό» σχολείο της Διαμαντοπούλου θα μοιάζει περισσότερο ως εγκαταλελειμμένο σχολείο στηριζόμενο μόνο στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών.

Ως αποτέλεσμα φτάσαμε να διορίζονται φέτος μόλις 546 εκπαιδευτικοί, με την αναλογία διορισμών-αποχωρήσεων να πλησιάζει το 1 προς 20! Ακόμα και οι προσλήψεις αναπληρωτών-ωρομισθίων μειώνονται δραματικά, αφού από 26.500 αναπληρωτές-ωρομίσθιους και 5.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκαν φέτος 16.220 και 4.500 προσλήψεις αντίστοιχα. Όσοι καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και μέχρι το τέλος του έτους, μία ακόμη αρπαγή χρημάτων ανάλογη με αυτή των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων που μπορεί να φτάνει τα 1000 ευρώ ετησίος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ, αλλά και πλήθους κρατήσεων στο μισθό. Και αυτό πέρα από τον οδοστρωτήρα του νέου μισθολογίου.


Τη φετινή χρονιά επίσης εκπνέει και το μεταβατικό στάδιο διορισμών με βάση το νόμο της Διαμαντοπούλου, που προβλέπει διορισμούς αυστηρά με βάση το ΑΣΕΠ και καταργεί την εργασιακή και διδακτική εμπειρία χρόνων για χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Αποτελεί το λιγότερο κοροϊδία η πραγματοποίηση ενός νέου ΑΣΕΠ, όταν εξαιτίας της ελαχιστοποίησης των διορισμών δεκάδες χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί παραμένουν στους πίνακες διορισμών, όταν ακόμα και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2008 παραμένουν αδιόριστοι.

Έντονη αναμένεται τέλος να είναι και η επίθεση στο εργασιακό καθεστώς. Πέρσι το Υπουργείο Παιδείας επιχείρησε μια πρώτη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων κύρια μέσω της επιβολής συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και με τον κατακερματισμό των κενών και την πρόσληψη εκπαιδευτικών με 4 ώρες. Αποκορύφωμα τις τακτικής αυτής αποτέλεσε η κάλυψη κενού ενός γυμναστή σε σχολείο της Αττικής τον Απρίλιο με 5 ωρομίσθιους. Η επίθεση φέτος φαίνεται να γενικεύεται μιας και ολόκληρες δομές της εκπαίδευσης όπως τα δημόσια ΙΕΚ, ή και τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παίρνουν στην εποπτεία του ΙΔΕΚΕ (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου Παιδείας) που επιβάλει αυθαίρετα την μετατροπή των συμβάσεων από συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις έργου. Έτσι λοιπόν οι εκπαιδευτικός των ΙΕΚ-που παραμένουν απλήρωτοι από το 2008 βαφτίζονται εργολάβοι γεγονός που δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν μετά την λήξη της σύμβασης στο ταμείο ανεργίας και φυσικά να έχουν μια δραματική μείωση των αποδοχών τους μιας και δεν δικαιούνται δώρα, άδειες, επιδόματα. Χαρακτηριστικό της νέας πολιτικής του Υπ. Παιδείας αποτελεί η προκήρυξη προσλήψεων για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που εκτός του ότι στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα στην εργασία μίας και επιβάλει σε κάθε υποψήφιο να δηλώσει μόνο ένα σχολείο επιβάλει την υποχρεωτική έκδοσης Α.Π.Υ. (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών) απ’ τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν στα Σ.Δ.Ε.



Ενώνουμε την φωνή μας με τους αγανακτισμένους όλης της Ελλάδας και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς στις 10 Σεπτέμβρη ημέρα εγκαινίων της έκθεσης.


  •  Να μην κλείσει κανένα σχολείο-να μη μειωθούν οι δαπάνες για την παιδεία. Μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των κενών.
  •  Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία μας ως βασικό προσόν διορισμού. Παράταση του μεταβατικού σταδίου για όλες τις ειδικότητες.

  •  Όχι στις συμβάσεις έργου και την έκδοση ΑΠΥ. Αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Σ.Ε.Α.Ε (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου