Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ο νόμος Διαμαντοπούλου-Γεωργιάδη


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, και με τη συμπαράταξη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ προχώρησε στην ψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Προκλητικοί, αλαζονικοί, με μίσος για το δημόσιο πανεπιστήμιο, πανηγύριζαν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την παράδοση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά και στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά τους να μειωθούν οι αντιδράσεις καλλιέργησαν με την αρωγή των ΜΜΕ, ένα κλίμα άκρως δυσφημιστικό κατά των δημόσιων πανεπιστημίων, των εργαζόμενων τους και των φοιτητών που σπουδάζουν σε αυτά. Έτσι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εναλλάσσονται στην εξουσία και διαγκωνίζονται για τα σκήπτρα οικογενειοκρατίας, διαπλοκής, διαφθοράς και σκανδάλων καταφέρθηκαν ενάντια σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.




Ο νέος νόμος έκτρωμα:
  • υποτάσσει την εκπαίδευση και την έρευνα στις ανάγκες των αγορών και του κεφαλαίου,
  • καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων,
  • μετατρέπει το δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης σε ολιγαρχικό και αδιαφανές, αφού το ολιγομελές συμβούλιο διοίκησης και το επταμελές ΔΣ της ΑΕ που δημιουργείται σε κάθε πανεπιστήμιο αναλαμβάνουν υπερ-αρμοδιότητες χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο, χωρίς έλεγχο.
  • απαξιώνει και συρρικνώνει την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγεί στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις προσωπικού, καθυστερήσεις διορισμών μελών ΔΕΠ, περιορισμός της μονιμότητας),
  • μετατρέπει τις σπουδές σε κατάρτιση και απαξιώνει τα πτυχία,
  • καταργεί τα συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων,
  • επιβάλλει την πειθάρχηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με διαγραφές φοιτητών και κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου.


Ο νέος νόμος εδραιώνει την Ανώτατη Εκπαίδευση της Μπολόνια, της Ε.Ε. και των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή, τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους φτηνής κατάρτισης με δομές οι οποίες ταιριάζουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες και της ανάγκες της αγοράς. Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το μοντέλο αυτό αποκαθηλώνεται η Ελλάδα επιλέγει με την υιοθέτησή του να είναι η ουρά των τελευταίων.


Το πανεπιστήμιο που οραματίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά σχέση με ακαδημαϊκές ελευθερίες, κριτική σκέψη, αναστοχασμό, αμφισβήτηση και παραγωγή νέας γνώσης. Αποτελεί ένα κολέγιο χαμηλής ποιότητας.


Ο νόμος αυτός έχει ήδη απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι αποφάσεις των συνόδων των πρυτάνεων, των συγκλήτων και των άλλων πανεπιστημιακών οργάνων είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά του νόμου και της δυνατότητας εφαρμογής του.


Το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ και οι παρατάξεις που το στηρίζουν δήλωσαν ικανοποιημένοι από το νέο νόμο «επειδή υιοθετήθηκαν οι προτάσεις τους»! Δε θα μας προκαλέσει καμία έκπληξη η επιλογή τους για την άμεση εφαρμογή του νόμου και τη συμμετοχή τους στα όργανα κατάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης. Ας λάβουν υπόψη τους ότι είναι καθομολογούμενο σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα πως κάθε απόπειρα εφαρμογής ή στήριξης αποτελεί μορφή ακαδημαϊκού δοσιλογισμού.


Οι πολιτικές επιλογές των ΚΙΠΑΝ-ΑΡΜΕ και οι λανθασμένοι τους χειρισμοί όχι μόνο δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον απαράδεκτο νόμο έκτρωμα αλλά οδήγησαν στην πιο ακραία αγοραία εκδοχή του. Παράλληλα, οι περικοπές στα δώρα, επιδόματα και στους μισθούς μας πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ακριβώς διάστημα χωρίς καμία διάθεση εναντίωσης.


Έχετε πάψει να εκφράζετε τον κλάδο.


Ο δρόμος της παραίτησης και της άμεσης προκήρυξης εκλογών στους συλλόγους είναι επιβεβλημένος. Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των αγωνιζόμενων κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Παράλληλα, μέρα με τη μέρα το φοιτητικό κίνημα γιγαντώνεται. Τα πρώτα μηνύματα από τις φοιτητικές συνελεύσεις προοιωνίζουν μεγάλες κινητοποιήσεις. Στην συγκυρία αυτή, που η τρόικα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλουν την ανεργία, τη φτώχεια και τον εργασιακό μεσαίωνα, που οδηγούν τους νέους ξανά σε μετανάστευση, το μαχόμενο φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες εκρήξεις λαϊκής οργής.


Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας ζήτησε άμεσα τη σύγκλιση ΓΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ για να παρθούν αποφάσεις για απεργιακό αγώνα διαρκείας, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου, σε συντονισμό από τα κάτω με τους φοιτητές, που ήδη ξεκίνησαν καταλήψεις, με τους εργαζομένους, με τους άλλους εκπαιδευτικούς.


Απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας απαντάμε:
  • με κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων,
  • με κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τους φοιτητές μας, τους εργαζόμενους μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο,
  • με συλλογική πάλη και αντίσταση για να ανατραπεί ο νόμος Διαμαντοπούλου-Γεωργιάδη
  • με συλλογική πάλη για να ανατραπεί η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της υποταγής στην τρόικα.

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου