Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Λεπέν: Έμπολα για τους μετανάστες, φούρνοι για τους ΕβραίουςΣε μια ακραία αντισημιτική δήλωση προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (FN) Ζαν-Μαρί Λεπέν, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις εβραϊκών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Στο εσωτερικό του FN υπήρξαν επίσης αντιδράσεις κυρίως γιατί βλάπτεται η εικόνα του κόμματος.
Η κόρη του Λεπέν και επικεφαλής του κόμματος χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» τη δήλωση του πατέρα της ενώ ο Λουί Αλιό αντιπρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για κάτι «βλακώδες πολιτικά». Ο ίδιος ο Λεπέν αρνείται ότι η δήλωση ήταν αντισημιτική.

Στη διάρκεια συνέντευξης η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εβραίου τραγουδιστή Πατρίκ Μπριέλ απάντησε γελώντας: «Θα κάνουμε μια φουρνιά γι’ αυτόν την επόμενη φορά». Το βίντεο στο οποίο ο Λε Πεν καταφερόταν εναντίον πολλών καλλιτεχνών που τάχθηκαν κατά του κόμματος αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο.


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ζαν - Μαρί Λεπέν είχε δηλώσει ότι: «ο ιός Έμπολα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της δημογραφικής έκρηξης και της μετανάστευσης».

Η απάντηση του Πατρίκ Μπριέλ ήρθε μέσω Twitter: «Ο Ζαν Μαρί Λεπέν έπρεπε να μας θυμίσει το αληθινό του πρόσωπο και αυτό του Eθνικού Μετώπου» έγραψε στο λογαριασμό του ο τραγουδιστής.

Έντονα αντέδρασαν εβραϊκές οργανώσεις. Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει την ασυλία του Ζαν-Μαρί Λεπέν ώστε να κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους. Το σχόλιό του «αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς λίγες ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου.

Μήνυση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν θα καταθέσει η Ένωση Γάλλων Εβραίων Φοιτητών. Το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει η οργάνωση SOS Ρατσισμός τονίζοντας πως οι δηλώσεις του Λεπέν προέρχονται «από το πιο βρόμικο αντισημιτικό λογισμικό». Το Κίνημα Εναντίον του Ρατσισμού και για τη Φιλία Ανάμεσα στους Λαούς (MRAP) χαρακτήρισε τον Λεπέν «αυθεντικό αντισημίτη» και ανακοίνωσε επίσης πως θα υποβάλει μήνυση.

Ο Λεπέν έχει καταδικασθεί πολλές φορές για υποκίνηση φυλετικού μίσους ή για αμφισβήτηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα για δηλώσεις του στις οποίες χαρακτήριζε τους θαλάμους αερίων των ναζί «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και σύντροφος της Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει διαδεχθεί τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε πως αν ο Λεπέν «χρησιμοποίησε πράγματι τον όρο φουρνιά, πρόκειται για άλλη μια κακή φράση. Είναι βλακώδες πολιτικά και θλιβερό».

Κάποια στελέχη του FN κάνουν λόγο για απαράδεκτη δήλωση που κάνει κακό στο κόμμα ενώ την ίδια ώρα άλλοι επικεντρώνουν στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα και αρνούνται ότι πρόκειται για αντισημιτική δήλωση, καθώς «ο αντισημιτισμός είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες του κόμματος».

«Η λέξη 'φουρνιά' που χρησιμοποίησα δεν έχει προφανώς καμιά αντισημιτική χροιά, παρεκτός για τους πολιτικούς εχθρούς ή για τους ηλίθιους» αντέδρασε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. «Αν υπάρχουν άνθρωποι της παράταξής μου που το ερμηνεύουν μ' αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ηλίθιους!» τόνισε.

Η οργάνωση SOS Ρατσισμός τόνισε πως οι ηγέτες του Εθνικού Μετώπου δεν μπορεί να αρκούνται «να σκουπίζουν με το μανίκι τους τις αντισημιτικές και ρατσιστικές δηλώσεις του ιστορικού ηγέτη τους», αλλά πρέπει «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την ιδεολογία τους του μίσους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου