Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφορικά με τις επικείμενες απολύσεις




Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων συλλόγων και σωματείων που κάλεσε ο σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων στα Α.Ε.Ι., ιδιαίτερα στους 99 εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών, που απειλούνται με άμεση απόλυση στις 15 Ιουνίου, που λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας.
Συνάδελφοι Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Λαέ της Πάτρας Κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. επιταχύνουν την αντιδραστική αναμόρφωση του Δημόσιου, γενικεύουν και κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια σε όλους τους εργαζομένους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, το τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, που υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τις διαθεσιμότητες, τα νέα οργανογράμματα, την αξιολόγηση, τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου, απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και στον προθάλαμο της απόλυσης 1.165 εργαζόμενοι στα Α.Ε.Ι., από τους οποίους οι 99 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού ότι κανείς υπάλληλος δεν θα απολυθεί και θα επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους, οχτώ μήνες μετά, το Υπουργείο ακόμα δεν έχει προκηρύξει την κινητικότητα, ώστε να επανέλθουν οι συνάδελφοί μας στη δουλειά τους. Οι διαθεσιμότητες – απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια φέρνουν και τα 8 Ιδρύματα σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας.
Ειδικότερα, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την κυβερνητική αξιολόγηση των δομών του, για να λειτουργήσει χρειάζεται 404 υπαλλήλους, σήμερα εργάζονται σ’ αυτό λιγότεροι από 300. Οι συνέπειες θα πλήξουν βίαια τις σπουδές και την έρευνα. Την ίδια ώρα που 1.165 εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια (99 στην Πάτρα) θα περάσουν στην ανεργία και στην εργασιακή περιπλάνηση, οι γονείς των φοιτητών θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα το επιθυμητό αποτέλεσμα για το κεφάλαιο θα είναι διπλό: Από τη μία απελευθερώνονται νέοι τομείς κερδοφορίας για να διεισδύσει, με την παραχώρηση βασικών λειτουργιών των Α.Ε.Ι., αλλά και ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων και από την άλλη τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ρίχνοντας το κόστος της εργατικής δύναμης.
Το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, στην αριθ. 13/22.11.2013 συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την ενεργοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου μας, όπως περιγράφεται στο άρθρο 58 του Ν. 4009/2011. Το έδαφος είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα «φιλέτα» του Πανεπιστημίου: την Επιτροπή Ερευνών, τη Φοιτητική Εστία, τη Φοιτητική Λέσχη, τη φύλαξη, το Συνεδριακό Κέντρο, τα μουσεία, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και ό,τι άλλο... Μεγάλο κύμα απολύσεων έρχεται και στους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου καθώς μέσω της αξιολόγησης που απαιτεί το 15% όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου να βαθμολογηθεί με βαθμούς κάτω από τη βάση, ώστε να αποτελέσουν τη δεξαμενή για επόμενες διαθεσιμότητες και απολύσεις θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει βάλει η κυβέρνηση για μείωση του Δημόσιου Τομέα κατά 180.000 - 200.000.- Η Παιδεία, η Υγεία και άλλοι τομείς του δημοσίου εκχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, αυξάνοντας κατακόρυφα την κερδοφορία του. - Τα νοσοκομεία, ουσιαστικά, λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Φύλαξη, καθαριότητα και ένα μέρος της λειτουργίας των λογιστηρίων έχουν περάσει σε εταιρείες, ενώ τα ολοήμερα ιατρεία είναι επί πληρωμή.- Η φύλαξη των σχολείων, με τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων, περνάει σε ιδιωτικές εταιρείες.- Στους Ο.Τ.Α., με τις ιδιωτικοποιήσεις στις υπηρεσίες της καθαριότητας και του πράσινου, τα ανταποδοτικά τέλη για τα σκουπίδια υπολογίζεται να τετραπλασιαστούν !!!- Η εκπαίδευση δέχεται συνολική επίθεση, ξεκινώντας από τη συγχώνευση των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καταλήγοντας στα σχέδια «Αθηνά Ι» και «Αθηνά ΙΙ», που καταργούν και συγχωνεύουν Τμήματα, Σχολές αλλά και ολόκληρα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι νοικοκυρεύει το Δημόσιο Τομέα. Ψεύδεται η κυβέρνηση όταν λέει ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις συντάξεις. Έρχονται νέα μέτρα. Ετοιμάζεται νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τσακίζει κι άλλο τις συντάξεις, την ασφάλιση, τις παροχές υγείας και θα καταργεί, ουσιαστικά, το ΕΦΑΠΑΞ. Από ένα τέτοιο κράτος εχθρικό προς τους εργαζόμενους, αυταρχικό, ταξικό, ένα κράτος που είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου και στενά δεμένο με τους μηχανισμούς της Ε.Ε., τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει για τον εαυτό του ο εργαζόμενος λαός. Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. πρέπει να απαντήσουμε με ενιαία λαϊκή αντεπίθεση, με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.
Όλοι μαζί ενωμένοι ενάντια στις απολύσεις, στις ανατροπές των μισθολογικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενάντια στο αυταρχικό κράτος. Όλοι μαζί ενωμένοι, εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, νέοι και νέες για να εμποδίσουμε, να αποτρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση.
Ο ΛΑΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Καμία απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία-Πρόνοια για όλους.
- Ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει επιστήμη κι έρευνα για την κάλυψη των δικών μας αναγκών, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους– λέμε ΟΧΙ στο πανεπιστήμιο Α.Ε.
- Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. ü Αξιοπρεπείς μισθούς, μια ζωή με δικαιώματα για μας και τα παιδιά μας - λέμε ΟΧΙ στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια.
Ο συντονισμένος αγώνας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητος, είναι μονόδρομος. Αλληλεγγύη και συντονισμός σε κάθε κοινωνικό κομμάτι που πλήττεται. Χθες οι σχολικοί φύλακες, σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι καθηγητές, οι δημοτικοί αστυνομικοί, αύριο όλοι.
ΕΝΟΤΗΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ, ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού"
ΟΛΟΙ ΣTΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΙΣ 7:30 μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου