Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Ο Τσίπρας στηρίζει την αυτοδιαχείριση στη ΒΙΟ.ΜΕ

"Η ΒΙΟ.ΜΕ μπορεί να αποτελέσει πιλοτικό εγχείρημα της ανεργίας"

Την υποστήριξή του στo εγχείρημα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟ.ΜΕ.), που επαναλειτουργούν το εργοστάσιο με αυτοδιαχείριση, μετά την εγκατάλειψή του από την προηγούμενη διοίκηση και την πτώχευση της μητρικής Φίλκεραμ Τζόνσον, εξέφρασε, επισκεπτόμενος τον χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δώσει "μια ελπίδα" και "μια άλλη προοπτική" σε ανάλογα εγχειρήματα.Τόνισε δε ότι, η προσπάθεια της ΒΙΟΜΕ μπορεί να αποτελέσει κι ένα "πιλοτικό εγχείρημα" για την αντιμετώπιση της αύξησης της ανεργίας που "έχει φτάσει στο 35% και στο 50% για τους νέους", μέσα από την υποστήριξη συνεργατικών "δικτύων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας". Σημείωσε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να βγάζουν τα συσσωρευμένα κέρδη των προηγούμενων ετών έξω από τις επιχειρήσεις και να τα φορτώνουν στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία "και δεν έχει γίνει σε μία και δύο, αλλά σε εκατοντάδες και χιλιάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα", αφήνοντας "στον άσσο" τους εργαζόμενους, όπως είπε.
"Η δική σας η περίπτωση έχει φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας" τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας την εμπειρία και της Αργεντινής, όπου με παρόμοιες πρακτικές - μεταξύ αυτών και με στήριξη συνεργατικών σχημάτων - "από 24% μείωσαν σε έξι χρόνια την ανεργία σε 6%".
 "Εμείς, προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο, θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί, όπου η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας, όμως, ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία των εργοδοτών που παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους" υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο κ. Τσίπρας.
 "Ξέρουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα βρουν την αντίθεση των φονταμενταλιστών που μας κυβερνούν, σήμερα, τού νεοφιλελευθερισμού [?] είναι δογματικοί οι άνθρωποι" τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Η μάχη που δίνετε, που δίνουμε, είναι μια μάχη ταξική. Είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι, μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα".

http://biom-metal.blogspot.gr/ 

5 σχόλια:

 1. Ποια είναι άραγε η τοποθέτηση του σωματείου για τη στήριξη Τσίπρα; Είναι θετική μια τέτοια εξέλιξη;

  Ερωτήματα που νομίζω ότι θα έπρεπε να απασχολούν πρώτα από όλα τους ίδιους τους εργάτες για την προοπτική του αγώνα τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο Τσίπρας έχει κάνει κάποιες "υποσχέσεις".
   οι εργάτες της ΒιοΜε έχουν κάνει Πράξεις.

   Τώρα αν πιστεύεις ότι θα υπήρχε σωματείο που θα έβγαζε ανακοίνωση σήμερα τύπου "ανεπιθυμητη η αλληλεγγύη από Τσίπρα", νομίζω πως εισαι πολύ μακριά από την εργατική τάξη.

   Διαγραφή
  2. Οκ, δέχομαι ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα στη διατύπωση.
   Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω, ότι το γεγονός ότι αφήνονται περιθώρια στον κάθε Τσίπρα να "αγκαλιάζει" τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ, είναι προβληματικό από μόνο του.

   Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα, δεν είδαμε στην απεργία των χαλυβουργών εργατών, γιατί από μόνος του ο αγώνας αυτός έθετε εκτός κάθε επίδοξο διαχειριστή της αστικής εξουσίας. Το καπέλωμα από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, έπαιξε και αυτό το ρόλο του στην τελική έκβαση της απεργίας, αλλά αυτή μάλλον είναι άλλη κουβέντα.

   Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα για το αν είμαι μακριά από την εργατική τάξη....απλά πιστεύω ότι η "αλληλεγγύη" και οι "υποσχέσεις", όπως λες, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε (δεν έχω καμία διάθεση ή ύφος υπόδειξης) να απασχολήσει τους ίδιους τους εργάτες και κατά συνέπεια το σωματείο της ΒΙΟΜΕ για την προοπτική του αγώνα τους.

   Διαγραφή
 2. Ο Τσιπρας απλωνει διχτυα δεξια και αριστερα προς αλιευση ψηφων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν ειναι απλά θέμα ψήφων αλλά καθαρά θέμα στρατηγικής επιλογής της ροζ Αριστεράς (και σύντομα κυβερνώσας) να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους πως το θέμα της αυτοδιαχείρησης μέσα στο παγκοσμοποιημένο καπιταλισμό μπορεί να εξασφαλίσει δουλειές και συνθήκες επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Καθώς βλέπουμε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο, ειδικά από άποψη συγκέντρωσης οικονομικής δύναμης από τις πολυεθνικές ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου κατά 70-80% , η οποιαδήποτε αυτοδιαχείρηση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και ειδικά τα καθαρματα του Σύριζα που υποστηρίζουν και την ΕΕ, είναι καθαρός αποπροσανατολισμός και έτσι πρεπει να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ένδειξη αλληλεγγύης από τον Τσιπρανδρέου και την ελίτ των πολυσπούδαστων ''πρώην επαναστατών'' (νυν διαχειρηστών της φτώχειας και της εξάπλωσης του συστήματος σε όλα τα πεδία , πάντα βέβαια με τα κονδύλια της ΕΕ) καθηγητάδων (πχ Μηλιός, Δραγασάκης, Λαπαβίτσας).

  ΑπάντησηΔιαγραφή