Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο Πάπας Francis και o βρώμικος πόλεμος της Αργεντινής

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για το παρελθόν του νέου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπα Francis (Mario Jorge Bergoglio), που εξελέγη εχθές από το Βατικανό.


Ο Πάπας Francis, ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας και η εκλογή του κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν η Εκκλησία προσπαθεί τελικά να αγνοήσει την ιστορία της.


Όσοι γνωρίζουν την ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και ιδίως της Αργεντινής, ξέρουν πολύ καλά τον ρόλο που έπαιξε ο Bergoglio κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 (1976 - 1981), επίσης γνωστή ως The Dirty War (Ο Βρώμικος Πόλεμος), που η χούντα διεξήγαγε πόλεμο κατά των συμμάχων του πρώην προέδρου Χουάν Περόν και.οι συγκρούσεις μεταξύ δεξιάς και αριστεράς ήταν σφοδρές.

Στο διάστημα αυτό, 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν, βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από μια στρατιωτική δικτατορία, που κατέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 1976.

Σε μια μεγάλη του συνέντευξη το 2010, ο Αργεντινός, τότε Καρδινάλιος, Bergoglio υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, λέγοντας ότι είχε κρύψει και βοηθήσει τους ανθρώπους που αναζητούνταν για σύλληψη από το στρατό λόγω των πολιτικών απόψεων και πεποιθήσεων τους, ότι είχε βοηθήσει πολλούς να φύγουν από την Αργεντινή και είχε πιέσει τις στρατιωτικές αρχές της χώρας για την άμεση απελευθέρωση και την προστασία άλλων.

Αρχειακές φωτογραφίες όμως έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από ανθρώπους που θέλουν η αλήθεια να γίνει ευρέως γνωστή για την Αργεντινή, και συγκεκριμένα εκείνης της περιόδου, και κάνουν τον γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Μία από αυτές δείχνει τον Bergoglio να δίνει κοινωνία στον Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, τον στρατιωτικό δικτάτορα της Αργεντινής. Μια άλλη που κυκλοφόρησε και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, δείχνει τον Καρδινάλιο να δίνει χειραψία με τον δικτάτορα καθώς και μερικές ακόμη φωτογραφίες που δείχνουν τον δικτάτορα Βιδέλα να συναναστρέφεται με διάφορους ιερείς και καρδιναλίους. 

Τα ερωτήματα για τυχόν συνεργασία της εκκλησίας σε αυτά τα εγκλήματα και για την έκταση της συνενοχής της στις σκοτεινές αυτές πράξεις , αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να απαντηθούν.
Η καθολική εκκλησία τώρα έχει την ευκαιρία να μετανοήσει.

(Γι' αυτά αλλά και για άλλα πολλά....)


BFQtgMpCQAAM-B5





dictador1


vdiela3










Πηγή:Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου