Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Συμμαζεύοντας τα ασυμμάζευτα για την Κύπρο...




Του Κώστα Ράπτη



Ποιός “κρατάει” ποιόν; Η τρόικα τους Κύπριους ιθύνοντες, στους οποίους διαμηνύει ότι χωρίς υπερψήφιση του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκε (βλ. επιβλήθηκε) τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Eurogroup, η επόμενη ημέρα θα ξημερώσει με κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA, άμεση κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας (για αρχή...) και αναζήτηση 30 δισ. για την κάλυψη του συνόλου των εγγυημένων καταθέσεων; Ή οι Κύπριοι την τρόικα, η οποία επείγεται να αποτρέψει μια μετάδοση της κρίσης (την οποία η ίδια κατέστησε πιθανή) στην Ισπανία και την Ιταλία;

Και ποιος ευθύνεται για την παραβίαση του ορίου εγγύησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, που καταλύει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σύστημα; Ο Wolfgang Schaeuble, ο οποίος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, έθεσε, παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν, ως απόλυτο όρο την αυτοχρηματοδότηση της κυπριακής διάσωσης μέχρι συνολικού ύψους 7 δισ.; Ή ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέμεινε στο συμβολικό όριο ανώτατης συνεισφοράς του 10%, με αποτέλεσμα μέρος του “λογαριασμού” να μετακυλισθεί στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που αποτελούν το 35% του συνόλου.


Ήδη οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά δημοσίως, με τον Schaeuble να επιρρίπτει στη Λευκωσία, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, την ευθύνη για την παραβίαση της εγγύησης καταθέσεων για λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ, καλώντας τους να “εξηγήσουν την απόφασή τους αυτή στον κυπριακό λαό”, και με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη να απαντά γραπτώς ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη”, που “τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις”. Σε κάθε περίπτωση, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τις κυπριακές εκλογές, η εποχή που ο Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνυόταν στην προεδρία με το ατού του “πολιτικού φίλου” της Merkel φαντάζει πολύ μακρινή...

Ούτως ή άλλως, τα “κουκιά” δεν βγαίνουν. Εξ ού και η προγραμματισμένη για την Δευτέρα στις 16.00 συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για την έγκριση της συμφωνίας διάσωσης μετατέθηκε για την Τρίτη στις 18.00 (χρόνος, υποθέτει κανείς, αρκετός για να επιστρέψει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου από την... Αργεντινή, όπου έχει μεταβεί για οικογενειακούς λόγους), ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για να κρατήσει κλειστά για άλλη μία ημέρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, ενώ οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, τα spread της ευρω-περιφέρειας ανεβαίνουν και το ευρώ πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει αναθεωρημένη πρόταση, επί της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Βουλής σε άτυπη συνάντηση.

Με όλες τις πληροφορίες από την Κύπρο και το εξωτερικό να συγκλίνουν στην μείωση της επιβάρυνσης για καταθέτες με λογαριασμούς κάτω των 100.0000 ευρώ, η μετάθεση του κόστους στους μεγάλους (κυρίως Ρώσους) καταθέτες, αναδεικνύει περαιτέρω τις γεωπολιτικές διαστάσεις της σύγκρουσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε τον προτεινόμενο φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο “άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο”, ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev τόνισε ότι “ισοδυναμεί με κατάσχεση” και ο υπουργός Οικονομικών Anton Siliuanov υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε συμφωνήσει με τα κράτη της Ε.Ε. να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να στηρίξουν την Κύπρο, ωστόσο τώρα ανακοινώθηκαν μέτρα που δεν συμφωνήθηκαν με τη ρωσική πλευρά. Όλα αυτά ενώ οι σχεδιασμοί της τρόικας προϋποθέτουν ότι η Μόσχα θα συναινέσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. στην Κύπρο και ότι δεν θα υπάρξει (προφανώς για τον φόβο των φορολογικών αρχών της Ρωσίας) φυγή ρωσικών κεφαλαίων από το νησί.




www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου