Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Με τον ιδρώτα μας και τις πλάτες του κράτους




Τρεις Έλληνες στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου




Τρεις ελληνικές παρουσίες συγκαταλέγονται στη φετινή λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους δισεκατομμυριούχους ανά τον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει τον αριθμό-ρεκόρ των 1.426 ονομάτων, με συνολική περιουσία 5,4 τρισ. δολ., αυξημένη σε σύγκριση με τα 4,6 τρισ. δολ. της λίστας του 2012.


Πρόκειται για τον εφοπλιστή
Σπύρο Λάτση, που κατάφερε φέτος να αναρριχηθεί στην 412η θέση, από την 464η θέση της περυσινής λίστας. Παρά την οικονομική ύφεση, η περιουσία του κ. Λάτση αυξήθηκε στα 3,3 δισ. δολ. (από 2,6 δισ. δολ. το 2012), καθώς στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ανέκαμψαν οι μετοχές των EFG International, Lamda Development και Hellenic Petroleum.


Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore International αποτελεί το δεύτερο πλουσιότερο Ελληνα, ο οποίος φέτος βρίσκεται στην 527η θέση -με περιουσία 2,7 δισ. δολ.- από την 418η θέση της προηγούμενης λίστας (και περιουσία 2,8 δισ. δολ.). Η τριάδα με τους Ελληνες «κροίσους» ολοκληρώνεται με τον Φίλιππο Νιάρχο, που φέτος έχει υποχωρήσει στην 554η θέση, με περιουσία 2,6 δισ. δολ., ενώ στην περυσινή λίστα βρισκόταν στην 491η θέση με περιουσία 2,5 δισ. δολ.


Οσον αφορά στη γενική κατάταξη, ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα, συνιδρυτής του ομίλου ειδών ένδυσης Inditex -στον οποίο ανήκει η αλυσίδα καταστημάτων Zara- κατάφερε να υποσκελίσει το μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και το Γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό και να αναδειχθεί στον τρίτο πλουσιότερο επιχειρηματία στη λίστα του «Forbes», με την περιουσία του να εκτιμάται στα 57 δισ. δολ.


Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, παρά το πλήγμα που υπέστη λόγω της «βουτιάς» που έχει κάνει η μετοχή τoυ τηλεπικοινωνιακού ομίλου America Movil, παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, με περιουσία 73 δισ. δολ. Ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς της Μicrosoft με 67 δισ. δολ.


Η περιουσία του κ. Ορτέγκα της Inditex αυξήθηκε κατά 19,5 δισ. δολ. μέσα σε ένα χρόνο, υποσκελίζοντας τον Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με περιουσία 53,5 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που ο κ. Μπάφετ δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με τον Λάρι Ελισον της Oracle (με περιουσία 43 δισ. δολ.). Η μέση περιουσία των προσώπων της λίστας αυξήθηκε στα 3,8 δισ. δολ., από 3,7 δισ. της λίστας του 2012.


Οι ΗΠΑ ηγούνται της λίστας, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων (442), ακολουθούμενες από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (386), ενώ στην Κίνα εντοπίζονται 122 δισεκατομμυριούχοι. Στην Ευρώπη υπάρχουν 366 δισεκατομμυριούχοι, συμπεριλαμβανομένων 110 στη Ρωσία.


Ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στις 138, από 104 της περυσινής λίστας. Η Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, της «αυτοκρατορίας» καλλυντικών L'Oreal, αποτελεί την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 9η θέση, με περιουσία 30 δισ. δολαρίων. Ο Λι Κα-Σιγκ, που ελέγχει τον όμιλο Hutchison Whampoa του Χονγκ Κονγκ, αποτελεί τον πλουσιότερο άνδρα στην Ασία, με περιουσία 31 δισ. δολαρίων (στην ένατη θέση).


Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατάφερε να αναρριχηθεί στη 13η από την 20ή θέση, ενώ ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στη λίστα του 2013 είναι ο επιχειρηματίας Διαδικτύου Ντάστιν Μόσκοβιτς στην 353η θέση και με περιουσία 3,8 δισ. δολαρίων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου