Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία εύλογα ερωτήματα απ’ αφορμή δύο άρθρα του Γ. Δελαστίκ

rousis725Του Γιώργου Ρούση
Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε αριστερού να τοποθετείται θετικά ή αρνητικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και προφανώς αυτό ισχύει και για τις τελευταίες προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου του.
Ιδού οι θέσεις του Γιώργου Δελαστίκ για όσους δεν έτυχε να  διαβάσουν, ιδιαίτερα το δεύτερο φαινομενικά διορθωτικό, ουσιαστικά ενισχυτικό του πρώτου, άρθρο του.
« Απολύτως συγκεκριμένες και πλήρως ελέγξιμες ανά πάσα στιγμή». «Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.»
«Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν όλους τους Ελληνες ή εν πάση περιπτώσει κοινωνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο ή και εκατομμύρια άτομα. Αν υλοποιηθούν και στην πραγματικότητα και δεν μείνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας.»
Και ακόμη χειρότερα σε δεύτερο  άρθρο, υποστηρίζεται ότι ναι μεν δεν πρόκειται για προτεινόμενες αριστερές προτάσεις και κυβέρνηση, αλλά για «μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων, με τα οποία δεν διαφωνεί φυσικά κάθε αριστερός, αλλά ούτε κατά διάνοια συνιστούν πολιτική αριστερής κυβέρνησης.» Πρόκειται δηλαδή για μέτρα  που ανακουφίζουν το λαό, όχι όμως αριστερά. Όπερ και λογικά σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαία μια αριστερή πολιτική για να ανακουφιστεί ο λαός, ούτε είναι αναγκαίο να αγωνιστεί γι’ αυτό. Θα του τα προσφέρει η μη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και μια που προφανώς αυτό που απασχολεί το λαό είναι να ανακουφιστεί,  και όχι αν η κυβέρνηση θα προβάλλει τον όρο Αριστερή στην μαρκίζα της, καλά θα κάνει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, η δική μου ταπεινή μου γνώμη σχετικά με τις προτάσεις Τσίπρα  είναι συνοπτικά η ακόλουθη: Πρόκειται για προτάσεις και για στρατηγική υλοποίησής τους που ακριβώς επειδή ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με μια Αριστερή λογική, είναι  πλήρως ενταγμένες εντός των τειχών του υπεύθυνου για την κρίση συστήματος και συνεπώς  για προτάσεις που δεν αντιμετωπίζουν την κρίση. Παράλληλα η επιδίωξη υλοποίησής τους όχι σε σύγκρουση αλλά σε συμφωνία με τους ντόπιους και ξένους κυρίαρχους, καθιστά ακόμη και αυτές τις ανεπαρκείς, όχι πολιτικές αλλά συνδικαλιστικού επιπέδου προτάσεις, ανεφάρμοστες. Τελικά   πρόκειται για προτάσεις που υποβιβάζουν το επίπεδο της λαϊκής συνειδητότητας αντί να το ανυψώνουν ως θα όφειλαν προερχόμενες από μια αριστερή πολιτική δύναμη, οδηγούν το λαό μας στην εθελοδουλία αντί να τον οδηγούν  στην απελευθέρωση .
Το να κρίνονται αυτές οι προτάσεις ως θετικές και ως η εναλλακτική απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης από τον διευθυντή της εφημερίδας του ΝΑΡ και υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργο Δελαστίκ προκαλεί τρία εύλογα ερωτήματα.
Ερώτημα πρώτο αν και δευτερεύον: Για ποιο λόγο ο Γιώργος Δελαστίκ την ίδια στιγμή που εκθειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ  -και  είναι η νιοστή  φορά που το πράττει- συνεχίζει  να είναι στέλεχος και διευθυντής της εφημερίδας,  μιας αριστερής οργάνωσης η οποία δηλώνει επισήμως ότι τον αντιμάχεται και η οποία αρνείται ακόμη και την απλή μετωπική συμπόρευση με άλλες αριστερές δυνάμεις επειδή αυτές δε θέτουν ως άμεσο και πρωτεύων αίτημά τους την έξοδο από την ΕΕ;  Δεν θα ήταν ίσως πιο έντιμο ο Γιώργος Δελαστίκ  και  όσοι άλλοι σκέφτονται όπως αυτός να δηλώσουν ευθαρσώς ότι η μοναδική εναλλακτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και να τεκμηριώσουν αυτήν τους την θέση, αντί να λειτουργούν όπως το πράττουν δισυπόστατα και αποπροσανατολιστικά;
Ερώτημα δεύτερο: Με δεδομένο ότι ακόμη και οι παιδικές χαρές έχουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, για ποιο λόγο πολιτικές οργανώσεις όπως το  ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο βαθμό που διαφωνούν με αυτήν τη θέση του εν λόγω στελέχους τους ποιούν την νήσσα, και  δεν βγαίνουν επίσημα αν μη τι άλλο να δηλώσουν άμεσα ότι τα λεγόμενά του δεν τους εκφράζουν, δίνοντας έτσι  το δικαίωμα σε διάφορους, μεταξύ των οποίων και στο ΚΚΕ, να τους κατακρίνουν αυτήν τη φορά απολύτως δικαιολογημένα ;
Ερώτημα τρίτο και πιο σημαντικό: Οι ίδιες δυνάμεις κατανοούν ότι τέτοιες θέσεις προερχόμενες από το εσωτερικό τους, δεν αντιμετωπίζονται με μια αντιφατική σε σχέση με την ανοχή τους απέναντι σε αυτές, ένταση του σεχταρισμού  και μια κακώς νοούμενη υπεράσπιση της πολιτικής τους  καθαρότητας, αλλά με το άνοιγμα τους προς την κοινωνία και μια αντισυστημική μετωπική πολιτική;

5 σχόλια:

 1. "Με δεδομένο ότι ακόμη και οι παιδικές χαρές έχουν τους κανονισμούς λειτουργίας τους, για ποιο λόγο πολιτικές οργανώσεις όπως το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο βαθμό που διαφωνούν με αυτήν τη θέση του εν λόγω στελέχους τους ποιούν την νήσσα, και δεν βγαίνουν επίσημα αν μη τι άλλο να δηλώσουν άμεσα ότι τα λεγόμενά του δεν τους εκφράζουν"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ΝΑΡ έχει βγει 'επίσημα' με ανακοίνωσή του: "Προς το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ οι «δεσμεύσεις» Τσίπρα στη ΔΕΘ" http://www.narnet.gr/articles/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%BF%CE%B9-%C2%AB%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%C2%BB-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%B8

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ΝΑΡ εκφράζεται επίσημα από το ΠΡΙΝ (άρα και από τους αρθρογράφους του, πόσο μάλλον από τον Διευθυντή του Γ.Δ) ή είναι μαγαζί άλλου τύπου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Προφανώς η επίσημη θέση του ΝΑΡ είναι αντιπαραθετική με αυτήν που εκφράζεται από τον Γ. Δελαστίκ. Προφανώς μιλάμε όχι απλά για τακτικό αλλά για στρατηγικό χάσμα. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό είναι ανεκτό από το ΝΑΡ.  Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές, οι δηλώσεις και η συνέντευξη του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ δε σηματοδοτούν παρά την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για μια πολιτική που θα παίρνει ορισμένα μέτρα ανάσχεσης της πιο ακραίας φτώχειας, χωρίς να ανατραπούν οι «δεσμεύσεις της χώρας», χωρίς κατάργηση του μνημονίου και καταγγελία των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, με σεβασμό στο σύμφωνο Σταθερότητας, τις συνθήκες της ΕΕ και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Γ. Δραγασάκης. Γι' αυτό και δεν καλύπτουν ούτε τις επείγουσες ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για επιβίωση, ενώ δεν εκφράζουν τις διεκδικήσεις του μαχόμενου εργατικού και λαϊκού κινήματος.

  Ακόμα και αυτή η περιορισμένη πολιτική άμβλυνσης των πιο ακραίων επιπτώσεων του μνημονίου είναι στα χέρια των «δανειστών», εφόσον θεωρεί σαν εργαλείο της τα αποθεματικά του ΤΧΣ και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και δεν περιλαμβάνονται μέτρα για να πληρώσει το κεφάλαιο.

  Η πολιτική ταξικής «συνεργασίας» εργαζομένων - εργοδοτών, ο εξωραϊσμός των γερακιών της ΕΚΤ και η αναπαραγωγή πολλών ακόμα κυρίαρχων ιδεολογημάτων στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουν την κεντρική επιλογή του κατευνασμού της αστικής τάξης, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τον αφοπλισμό του κινήματος. Ανοίγει το δρόμο για συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις του συστήματος, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (η έξοδος από το οποίο ...ετεροχρονίστηκε).

  Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να φέρει «ανακούφιση», πόσο μάλλον να λύσει τα προβλήματα. Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει πλέον, ούτε να καλλιεργούνται προσδοκίες για αλλαγή πορείας προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από το κυβερνητικό πρόγραμμα που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα και η αριστερά πρέπει να παλέψουν σε άλλη, ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, που θα σπάει το πνιγηρό πλαίσιο συμβιβασμού που διαμορφώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να επιβληθεί μία άλλη πορεία στην ελληνική κοινωνία.

  Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  Αθήνα, 16/9/2014

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το πιο θλιβερό είναι ότι από καιρό το Πριν δεν ενδιαφέρει ούτε τον κόσμο του ΝΑΡ και γύρω του ούτε κανέναν.

  Είναι μεγάλη μαγκιά του Ρούσου που βγαίνει και το λέει ανοιχτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή