Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Νιούπορτ της Ουαλίας η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν πώς η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία του κόσμου θα προετοιμαστεί για ένα νέο γύρο στρατιωτικοποίησης και σύγκρουσης στη βάση του «πόλεμου κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας».
Τα Stop the War και πολλές άλλες εργατικές και οι σοσιαλιστικές οργανώσεις καλούν για μαζικές διαδηλώσεις την εβδομάδα που τρέχει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής με το σύνθημα Όχι σε νέους πολέμους! Όχι στο ΝΑΤΟ!
Προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα παραστούν 67 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και θα συζητήσουν την υιοθέτηση ενός «Σχεδίου Δράσης ετοιμότητας». Το μοτό της Σύνοδου Κορυφής μιλάει για το «τόξο της κρίσης» που περιβάλλει τη Συμμαχία. Αυτό το «τόξο της κρίσης» είναι ένας ευφημισμός για τους πολέμους και την αστάθεια που προκαλούνται κυρίως από τους πολέμους και τις «επεμβάσεις» που το ΝΑΤΟ έχει προταγωνιστήσει τα τελευταία 20 χρόνια.
Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα κυριαρχήσει η υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία.
Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα κυριαρχήσει η υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία.
Ο μόνος κυβερνητικός ηγέτης που θα παρακολουθήσει και ο οποίος δεν είναι εκπρόσωπος ενός κράτους μέλους είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο, δείγμα της στρατηγικής σημασίας της Ουκρανίας για την κλιμάκωση της αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Στις 29 Αυγούστου το Υπουργικό Συμβουλίο της Ουκρανίας θέσπισε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, το οποίο προτείνει την κατάργηση των αδέσμευτου καθεστώτος της Ουκρανίας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η αστάθεια στην Ουκρανία, και η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ματαιώσει τις γερμανικές και ρωσικές προσπάθειες που προωθούν μια ομοσπονδιακή λύση για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, γίνεται με γοργούς ρυθμούς μια πηγή έντασης στο μπλοκ του ΝΑΤΟ. Η γαλλο-γερμανική πτέρυγα, η οποία έχει εκτεταμένες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία, αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, βλέποντας κάτι τέτοιο ως μια πρόκληση που θα εμποδίζει την ανάπτυξη της συνεργασίας τους με το καθεστώς Πούτιν.
Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες πιέζουν για μεγαλύτερη δέσμευση του ΝΑΤΟ και παρουσία στις χώρες των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.
Μια νέα πολιτική περίοδος έχει ανοίξει με τα γεγονότα στην Ουκρανία, μία που χαρακτηρίζεται από την αύξηση της ιμπεριαλιστικής αντιπαλότητας, όχι μόνο στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ασία και την Αφρική, εξίσου. Μια εξαιρετικά επιθετική Αμερική (ΗΠΑ) από κοινού με τον πιστό υπηρέτης της, τον βρετανικό ιμπεριαλισμό, επιδιώκει ολοένα και περισσότερο την περικύκλωση και αποδυνάμωση της Ρωσίας και την Κίνας.
Στην πραγματικότητα, οι ενέργειες τους οδηγούν τη Ρωσία και την Κίνα πιο κοντά μεταξύ τους, δημιουργώντας μια συμμαχία που θα προσελκύσουν άλλα κράτη πρόθυμα να απελευθερωθούν τον εκφοβισμό και την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ..
Σταματήστε τον μιλιταρισμό – όχι σε νέους πολέμους
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα δούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, όπως την Πολωνία, να πιέζουν ασφυκτικά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους προς το ΝΑΤΟ, με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την ανάπτυξη στρατευμάτων, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να μετατοπίσουν λίγο από το βάρος της διαφύλαξης των συμφερόντων τους στους συμμάχους της.
Ο Anders Fogh Rasmussen, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, καθιστά αυτό σαφές σε συνέντευξή του για το “Prospect” (15 Μαΐου), όπου δήλωσε:
“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφοπλίζεται η Ευρώπη, ενώ βλέπουμε τα ρώσικα στρατευμάτα στα ουκρανικά σύνορα”. Για αυτό, προσθέτει, «Οι περικοπές πρέπει να σταματήσουν», εννοώντας φυσικά τις αμυντικές περικοπές και όχι εκείνες για κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες είναι “δικαιολογημένες”.
Ο Ράσμουνσεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη κινητοποιήσει “περισσότερα πλοία στη θάλασσα, περισσότερα αεροπλάνα στον αέρα, και περισσότερες ασκήσεις στη γη” και έχει “συμφωνηθεί ηστρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της άμυνας”.
Το πρόσχημα για την αύξηση των δαπανών είναι η αστάθεια και η στρατιωτική ένταση που προκλήθηκε από την -ύπο την αιγίδα των ΗΠΑ- ανατροπή της φιλο-ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.
Αυτό είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι οι δυνάμεις της θα αναλάβουν θέσεις στις στρατιωτικές βάσεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για πρώτη φορά.
Η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ προωθεί τον εαυτό του ως όχημα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ενώ κανένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος δεν έχει δεχτεί εισβολή από κανέναν, το ΝΑΤΟ έχει εισβάλει ή επιτέθει σε αρκετές χώρες πολύ μακριά από την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ είναι ένα εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σκοπός της είναι να δεσμεύουν τις χώρες στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα πρόγραμμα το οποίο αποσκοπεί κυρίως σε προληπτική στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν την εμφάνιση ενός ισχυρού γεωπολιτικού ανταγωνιστή στις ΗΠΑ. 20 χρόνια μετά το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, είμαστε μάρτυρες ενός νέου γύρου στρατιωτικής κλιμάκωσης και αντιπαράθεσης, ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, που απειλεί να μετατραπέι σε θερμό με αντίπαλες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για το ξαναμοίρασμα του κόσμου σε νέες σφαίρες εκμετάλλευσης.
Πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτήν την νέα πορεία προς τον πόλεμο και την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι νέοι αυτοί καταστροφικοί πόλεμοι.
Στη Σύνοδο Κορυφή του ΝΑΤΟ θα δούμε ηγέτες του κόσμου, που έχουν εισβάλει συλλογικά σε πάμπολλες χώρες και σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από ό, τι όλοι οι δικτάτορες μαζί, με πρόσχημα την “ειρήνη” και την “ασφάλεια”. Η πραγματικότητα είναι ότι η μόνη ασφάλεια που θέλουν είναι η ασφάλεια της δικής τους παγκόσμιας κυριαρχίας, και η ειρήνη που επιβάλουν είναι, τα εκατομμύρια που σκοτώθηκαν από τις βόμβες και τις σφαίρες του ΝΑΤΟ, μια ειρήνη νεκροταφείου.
Η σημερινή κατάσταση απαιτεί όχι μόνο την αλληλεγγύη με την αντιφασιστική αντίσταση στην Ουκρανία, αλλά την αποκάλυψη των ισχυρισμών ότι η Ουκρανία είναι θύμα κάποιου ρωσικού ιμπεριαλισμού, ακριβώς τη στιγμή, που καταλαμβάνεται πραγματικά από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Πάνω απ’ όλα σημαίνει την αναζωογόνηση του αντιπολεμικού κινήματος, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Όπως ακριβώς συνέβη στις τεράστιες κινητοποιήσεις εναντίον των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
- Όχι στους βομβαρδισμούς του Ιράκ από τις ΗΠΑ!
- Να μην γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία!
- Να κλείσουν οι ξένες βάσεις – να διαλυθεί το ΝΑΤΟ!
* NATO militarism fuels war tension, http://www.fifthinternational.org/content/nato-militarism-fuels-war-tension
Πηγή: http://avantgarde2009.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου