Οι εκδόσεις ΚΨΜ και το συνεργατικό βιβλιοπωλείο/καφέ Ακυβέρνητες Πολιτείες
την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου στις 18.30
στον πρώτο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
με χαρά παρουσιάζουν το βιβλίο:
"Karl Marx - Κείμενα από τη δεκαετία του 1840. Μια ανθολογία"
σε επιλογή, μετάφραση και επιμέλεια του Θανάση Γκιούρα.
Ομιλητές
Θανάσης Γκιούρας, Αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θωμάς Νουτσόπουλος, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Άρης Στυλιανού, Επίκουρος καθηγητής, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Συντονίζει ο Λευτέρης Καραμήτρου από τις Ακυβέρνητες Πολιτείες.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μια κριτική-ιστορική έκδοση αδημοσίευτων στην Ελλάδα, αλλά και δημοσιευμένων έργων, τμημάτων της αλληλογραφίας και σημαντικών χειρογράφων του Karl Marx από τη δεκαετία του 1840.
Όλα τα κείμενα του τόμου έχουν μεταφραστεί εκ νέου από τα πρωτότυπα, με τη συνεργασία του μεγάλου εκδοτικού και επιστημονικού εγχειρήματος της έκδοσης των Απάντων, των MEGA (Marx-Engels-Gesamtausgabe
Ένα βιβλίο αναφοράς, απαραίτητο για όσους και όσες ενδιαφέρονται για την ιστορική πορεία της σύγχρονης κοινωνίας και του ριζοσπαστικότερου κριτικού της.
Φιλοδοξώντας να συμπεριλάβει -σε νέες μεταφράσεις- τόσο κλασικά κείμενα, όσο και βιογραφικές διαστάσεις της μαρξικής πορείας, η Ανθολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρθρα από την πρώτη δημοσιογραφική περίοδο, όπως την Εισαγωγή στην κριτική της εγελιανής φιλοσοφίας του δικαίου, το Εβραϊκό ζήτημα, το Βασιλιά της Πρωσίας, τις χειρόγραφες σημειώσεις για τον James Mill, τις Θέσεις για τον Feuerbach, το Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος, και άλλα.
Περιλαμβάνονται επίσης – σε συνεργασία με την έκδοση των Απάντων του Μαρξ (MEGA Βερολίνου) – τόσο τα Παρισινά χειρόγραφα όσο και τα προσχέδια του περιβόητου κεφαλαίου Feuerbach της Γερμανικής ιδεολογίας, στοιχειοθετημένα για πρώτη φορά με την μορφή του πρωτοτύπου. Στην ενδεικτική συλλογή επιστολών περιλαμβάνεται πλήρες το διάσημο ‘γράμμα στον πατέρα’ του 1837.
Στο Παράρτημα υπάρχουν μεταφρασμένα το κείμενο του Friedrich Engels του 1844 για την πολιτική οικονομία και το κείμενο του Moses Heß του 1845 για το χρήμα.
Πρόκειται για μία περιεκτική συλλογή βασισμένη στα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας, χρήσιμη για σκοπούς διδακτικούς, ερευνητικούς ή και απλά μορφωτικούς αλλά και για την ανάπτυξη του μαρξισμού και τη συμβολή του στον σύγχρονο ταξικό αγώνα.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Θανάσης Γκιούρας, Θωμάς Νουτσόπουλος και Άρης Στυλιανού. Οι παρουσιαστές διδάσκουν πολιτική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στα αντίστοιχα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καλλιεργώντας ερευνητικά ενδιαφέροντα που εκτείνονται – στο σύνολό τους – από την κλασική αρχαιότητα μέχρι την τρέχουσα νεωτερικότητα. Με τις εισηγήσεις τους θα παρουσιάσουν νέες ερευνητικές διαστάσεις και επίκαιρα στοιχεία της μαρξικής σκέψης, αποσκοπώντας σε έναν γόνιμο διάλογο με το κοινό.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Ο Θανάσης Γκιούρας σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υποστήριξε τη διατριβή του στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Johann Wolfgang Goethe Universität στην Φραγκφούρτη (Γερμανία). Από το 1999 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την κλασική πολιτική θεωρία, τη θεωρία του κράτους και τη δημοσιονομική διάσταση της κρατικής πολιτικής, τη θεωρία της δημοκρατίας, καθώς και την κριτική ανάλυση λογοτεχνικών κειμένων.
Έχει δημοσιεύσει τις μονογραφίες Φορολογία και Πολιτική. Πολιτικο-οικονομική προβληματική και δημοσιονομική σκέψη (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Αθήνα 2000), Kritik und Geschichte. Zum Verhältnis von ökonomischem Historismus und historischem Materialismus (Peter Lang, Φραγκφούρτη 2003)· Ελευθερία και ιστορία. Με βασική αναφορά στις Θέσεις για την ιστορία του Walter Benjamin (ΚΨΜ, Αθήνα 2011), καθώς και σειρά άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Tο μεταφραστικό έργο του περιλαμβάνει τη συλλογή κειμένων του Max Weber Οικονομία και κοινωνία (έξι τόμοι, Σαββάλας 2005-2011), κείμενα των Im. Kant, G.W.F. Hegel, J.A. Schumpeter, L. Feuerbach (Η ουσία του Χριστιανισμού), καθώς και κείμενα των Thünen, Schmoller, Bücher, Simmel, Sombart, Walter Benjamin, Bloch κ.ά. στη συλλογή κειμένων Χώρος, πόλη και εξουσία στη νεωτερικότητα (ΙΣΚ/Σαββάλας, Αθήνα 2010, από κοινού επιμέλεια με τον Ηλία Γεωργαντά). Εκτός από το Ανθολόγιο του Marx με κείμενα από τη δεκαετία του 1840 έχει μεταφράσει (σε συνεργασία με τον Θωμά Νουτσόπουλο) τον πρώτο τόμο του Κεφαλαίου (που προβλέπεται να κυκλοφορήσει το 2015).
Ο Θωμάς Νουτσόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (πτυχίο) και πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Sussex στη Μ. Βρετανία (Master of Arts), ενώ απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της πολιτικής θεωρίας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θεωρίες διαλεκτικής και στο φαινόμενο του ιμπεριαλισμού. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες (Διαλεκτική και αξίες. Προβλήματα ανάλυσης διαλεκτικών εννοιών στο έργο των Hegel και Marx, 2005 και Αξία και Πολιτεία. Η χρηματική μορφή στον Πλάτωνα, 2011) αλλά και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης μεταφράσει κλασικά κείμενα που σχετίζονται με την περίοδο του ιμπεριαλισμού (Keynes, Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης, 2009 και Hobson, Ιμπεριαλισμός. Μια μελέτη, 2013).
Ο Άρης Στυλιανού σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυ
Διδάσκει στο ΑΠΘ από το 1995 (Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ: 1995-1997, Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής: 1997-2002, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών: 2002 έως σήμερα).
Ασχολείται ερευνητικά με τη νεότερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, με την πολιτική θεωρία, καθώς και με τη μετάφραση φιλοσοφικών κειμένων.
Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: Histoire et politique chez Spinoza, Atelier National de Reproduction des Thèses, Lille 1994. «Spinoza et le temps historique», Les Études Philosophiques, 1997. «Spinoza et l'histoire antique», Studia Spinozana, 2001. Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου. Από τον Γκρότιους στον Ρουσσώ, Πόλις, Αθήνα 2006. «Sulla funzione politica degli esempi storici in Spinoza», Storia politica della moltitudine. Spinoza e la modernita, Derive Approdi, Ρώμη 2009. «Historicité, multitude et démocratie», Astérion, 10, 2012.
Έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο «Σπινόζα: προς την ελευθερία. Δέκα σύγχρονες ελληνικές μελέτες», Αξιολογικά, ειδικό τεύχος 2, Εξάντας, Αθήνα 2002, καθώς και το «Αφιέρωμα στον κλασικό ορθολογισμό», Υπόμνημα στη Φιλοσοφία, τεύχος 7, Πόλις, Αθήνα, Μάιος 2008. Μεταφράζει και επιμελείται φιλοσοφικά κείμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου