Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

"Περάστε από τη ΓΑΔΑ για εργατική σας υπόθεση..."

 

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων & λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού για την προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων και σωματείου από αφεντικά και αστυνομία ή αλλιώς "περάστε από τη ΓΑΔΑ για εργατική σας υπόθεση".

Την Τετάρτη 18/06 το σωματείο μας προχώρησε σε μαζικό μοίρασμα κειμένου στην περιοχή της Ακρόπολης για να αναδείξει τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο μαγαζί "Athinai Bistrot". Στο συγκεκριμένο μαγαζί, τα αφεντικά Πέτρος και Λευτέρης Παυλής έχουν προβεί σε 6 απολύσεις συναδέλφων μέσα σε ένα χρόνο. Eπίσης, η εργοδοσία δεν συνηθίζει να δίνει δώρα, άδειες, επιδόματα, ολόκληρα ένσημα, ενώ οι συνάδελφοι δεν παίρνουν καν αντίγραφο των συμβάσεων που υπογράφουν. 
 
Δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του μοιράσματος του κειμένου κινητοποιήθηκε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, ούτε στις απειλές και βρισιές που εκτόξευε η εργοδοσία εναντίον του σωματείου. Τα πράγματα όμως, έχουν και συνέχεια... 
 
Την Πέμπτη 19/06 υπήρξε ένα πραγματικά περίεργο τηλεφώνημα, από αστυνομικό από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ προς 2 απολυμένους συναδέλφους του ''Athinai Bistrot'' , που συμμετείχαν την προηγούμενη μέρα στην κινητοποίηση του σωματείου.

Συγκεκριμένα,οι 2 συνάδελφοι καλούνταν να προσέλθουν, χωρίς να έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον τους και χωρίς καν έγγραφη κλήση,για ''εξωδικαστική διευθέτηση''(!!!) του εργατικού τους ζητήματος. Επίσης, τους αναφέρθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν πάει με τους ''φίλους'' τους στο μαγαζί και μοίραζαν κείμενα. 
 
Από την μεριά των συναδέλφων, απαντήθηκε ότι αρμόδια υπηρεσία για επίλυση εργατικών υποθέσεων δεν είναι η ΓΑΔΑ και ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βαφτίζεται η συνδικαλιστική παρέμβαση του σωματείου ως "παρουσία φίλων". Οι συνάδελφοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν, αν δεν έχει προηγηθεί έγγραφη κλήση που να αναφέρει επίσημα για ποιο θέμα και για ποιο λόγο τους καλούν να παραστούν. Τελικά, η κλήση τους παραδόθηκε και ενημερώθηκαν ότι είχαν γίνει παράπονα από την εργοδοσία του "Αthinai Bistrot" προς τον εισαγγελέα και αυτός διέταξε την άμεση διερεύνηση του ζητήματος από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. 
 
Δηλαδή, ο εισαγγελέας αποφάσισε να κινητοποιήσει μια ολόκληρη διαδικασία – εξπρές για 2 συναδέλφους, μία μέρα μόλις μετά την συνδικαλιστική δράση του σωματείου, βάσει κάποιων παραπόνων, χωρίς καν να έχει κατατεθεί μήνυση εις βάρος τους. Εδώ να αναφέρουμε, ότι οι εισαγγελείς είθισται μέχρι τώρα ,όταν πρόκειται για συνδικαλιστικά ζητήματα και εφόσον δεν υπάρχουν ούτε μηνύσεις, να μην διατάζουν τέτοιες διαδικασίες. Τέτοιες υποθέσεις έφταναν μέχρι τώρα, λόγω της σαθρότητας τους, το πολύ μέχρι το τοπικό αστυνομικό τμήμα και σίγουρα όχι στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. 
 
Οι 2 συνάδελφοι και το σωματείο βρεθήκαμε για το προγραμματισμένο ραντεβού της εργατικής διαφοράς την Δευτέρα 23/06 στην επιθεώρηση εργασίας. Τα αφεντικά επέλεξαν να μην παραστούν, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις τους ότι το θέμα θα λυνόταν άμεσα στην επιθεώρηση και θα κατέβαλλαν τα νόμιμα δεδουλευμένα που χρωστούσαν στους συναδέλφους. Μέσω ενός πληρεξούσιου δικηγόρου τους ζήτησαν αναβολή της εργατικής διαφοράς, συνεχίζοντας τον εμπαιγμό απέναντι στους συναδέλφους και το σωματείο. 
 
Την ίδια μέρα, την Δευτέρα 23/06, μετά την αναβολή της εργατικής διαφοράς στην επιθεώρηση εργασίας, ο ένας συνάδελφος μαζί με την δικηγόρο του, πήγαν στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ για να λάβουν γνώση του περιεχόμενου της έγγραφης κλήσης που τους παραδόθηκε. Εκεί τους υποδέχτηκε ο ίδιος ο διοικητής του Τμήματος και ακολούθησαν σουρεαλιστικοί διάλογοι εκ μέρους του. Στην αρχή, ενημέρωσε τηλεφωνικά για την παρουσία του συναδέλφου και της δικηγόρου του, το αφεντικό του "Athinai Bistrot" και κάλεσε και αυτόν να παραστεί, για να "συζητήσουν όλοι μαζί". Η ενημέρωση στο τηλέφωνο έγινε σε πρώτο πρόσωπο, με διάχυτη την αίσθηση γνωριμίας και οικειότητας μεταξύ τους… 
 
Κατόπιν, κάλεσε τις δύο πλευρές "να συζητήσουν και να τα βρουν μεταξύ τους, για να λυθεί το ζήτημα", παίζοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή, υποκαθιστώντας την επιθεώρηση εργασίας, στην οποία την ίδια μέρα τα αφεντικά του "Athinai Bistrot" αρνήθηκαν να παραστούν. Όλη αυτή η διαδικασία βέβαια δεν αναγνωρίστηκε από τον συνάδελφο και τη δικηγόρο του, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι οι ίδιοι και το σωματείο θα συνεχίσουν μέχρι να δικαιωθούν. Τέλος, ο διοικητής άρχισε να κάνει κάποιες "περίεργες" νύξεις, για "παράνομες κινητοποιήσεις και ποινικά αδικήματα", για παλιότερη υπόθεση συνδικαλιστικού αγώνα και διεκδίκησης από συνάδελφο και το σωματείο της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου. 
 
Σε τι αναφερόταν όμως ο διοικητής και τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την περίπτωση; O συνάδελφος εργαζόμενος ως διανομέας φαγητού (delivery), διεκδίκησε τα εργασιακά του δικαιώματα και για αυτό τον λόγο απολύθηκε από συγκεκριμένο κατάστημα επισιτισμού. Δικαιώθηκε όμως δικαστικά, γιατί η απόλυση του από το δικαστήριο κρίθηκε καταχρηστική και του εκδικάστηκε χρηματικό ποσό και άμεση επαναπρόσληψη. Για αυτό τον λόγο έκτοτε, πήγαινε καθημερινά στη δουλειά για να δουλέψει την βάρδια του και να πληρωθεί το μεροκάματο του. Κάποια μέρα όμως στην αρχή της βάρδιας, τον περίμενε ένα στημένο σενάριο συνεργασίας του εργοδότη με το συγκεκριμένο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. Προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ότι εκβιάζει τον εργοδότη του, ενώ προηγουμένως το δικαστήριο τον είχε δικαιώσει και είχε διατάξει την επαναπρόσληψη, και τον οδήγησαν σε διαδικασία αυτοφώρου. Φυσικά, όλες αυτές οι προσπάθειες τρομοκράτησης προς τον συνάδελφο διανομέα και το σωματείο, από την εργοδοσία και τους αστυνομικούς του Τμήματος κατέρρευσαν, και ο ίδιος δικαιώθηκε και πάλι δικαστικά από αυτή την πλεκτάνη. 
 
Εν ολίγοις, η θέση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης από την εργοδοσία του Αthinai Bistrot ,σε αγαστή πάντα σχέση και συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, προς τους συναδέλφους που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Θεωρούμε ότι τέτοιες υποθέσεις, τέτοιες υπόγειες σχέσεις και διασυνδέσεις πρέπει να αναδεικνύονται, να γίνονται γνωστές στο ταξικό/ανταγωνιστικό κίνημα και να αντιμετωπίζονται και συλλογικά. 
 
Εμείς από την μεριά μας σαν σωματείο, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε από τέτοιες άθλιες μεθοδεύσεις και θα σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους μας . Οι εκφοβισμοί, η προσπάθεια παρουσίασης των αδιαμεσολάβητων ταξικών αγώνων ως κοινών "εκβιασμών", θα αντιμετωπιστεί από εμάς ως επίθεση εναντίον του ίδιου του σωματείου . Εδώ είμαστε, και θα επανέλθουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή για το ζήτημα. Γενικότερα, γνωρίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των αφεντικών του επισιτισμού έχουν σχέσεις και "άκρες" με την αστυνομία , δεν είναι κρυφό, το διατυμπανίζουν άλλωστε. 
 
Οι γνωριμίες και οι φιλικές κουβέντες, τα κεράσματα και τα τραπεζώματα, οι εξυπηρετήσεις και οι δουλίτσες με τις προστασίες των μαγαζιών, όλα αυτά είναι καθημερινή συνήθεια στον κλάδο του επισιτισμού. Επίσης, σε μια περίοδο που η Επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ , στοχευμένα από το κράτος, κάνουν τα στραβά μάτια σε έναν κλάδο που κυριαρχεί η εργοδοτική ασυδοσία και όταν ενδέχεται να περιμένεις για χρόνια για να εκδικαστεί μια εργατική σου υπόθεση από τα δικαστήρια, οι ταξικοί αγώνες χαλάνε την πιάτσα… 
 
Το γνωρίζουμε αυτό, όπως και τα αφεντικά του επισιτισμού αρχίζουν να γνωρίζουν σιγά σιγά από παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις έξω από μαγαζιά του κλάδου. Ειδικά το τελευταίο διάστημα , με τις νίκες στους "Αφανείς" στα Εξάρχεια, στο "Βοτανοπωλείο" στα Πετράλωνα, στους πολύμηνους αγώνες στο "Σκέρτσο" στο Μαρούσι, στο "Σαλαντίν" στον Κεραμεικό, στο "Αthinai Bistrot" και σε αρκετές άλλες ανοιχτές ακόμα υποθέσεις, τα αφεντικά αρχίζουν να ενοχλούνται…Συνάδελφοι και συναδέλφισσες που ενημερώνονται, οργανώνονται, διεκδικούν και κερδίζουν, μέσα από την συλλογικοποίηση στο σωματείο. 
 
Κι αυτό εντέλει είναι το σημαντικό, να σταθούμε συλλογικά απέναντι στα αφεντικά μας και να αλλάξουμε τους όρους επιβίωσης μας. Εμείς δουλεύουμε τα μαγαζιά τους, να αλλάξουμε την πιάτσα, να διεκδικήσουμε τα πάντα! 
Υ.Γ.: Στις 11/07, στο προγραμματισμένο δεύτερο ραντεβού στην Επιθεώρηση Εργασίας , τα αφεντικά του Athinai Bistrot, Πέτρος και Λευτέρης Παυλής, σεμνά και ταπεινά, ζητώντας επανειλημμένα πολλές φορές συγνώμη, υπέγραψαν και κατέβαλλαν πάνω από 3.000 ευρώ σε έναν μόνο απολυμένο συνάδελφο μας., αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους απέναντι του. Δείχνοντας με το καλύτερο τρόπο, ότι οι αγώνες σίγουρα δεν είναι μάταιοι και ότι η αυθαιρεσία των αφεντικών μπορεί να σταματήσει όταν μας βρίσκουν απέναντι τους.
 
 
Πηγή:  http://katalipsiesiea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου