Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Φεστιβάλ Νεολαίας ετών 40 - «Ραβασάκι» ΚΚΕ προς οργανώσεις ενάντια στον «Εργατικό Αγώνα»

Αφιέρωμα στα φεστιβάλ της ΚΝΕ καθώς και ένα σημείωμα της Κ.Ε του ΚΚΕ προς τις οργανώσεις του κόμματος που βάλλει κατά της συλλογικότητας "Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικος Αγώνας" δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα των Συντακτών.

Παραθέτουμε το δημοσίευμα:
Φεστιβάλ Νεολαίας ετών 40

Του Πέτρου Γκόγκου


Με την ομιλία του Δ. Κουτσουμπά ολοκληρώνεται σήμερα το πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός με τη μεγάλη ιστορία, που διοργανώνει η ΚΝΕ για 4 δεκαετίες και το οποίο φέτος δέχτηκε μήνυμα από τον Μίκη, ενώ η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον Π. Φύσσα


«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων». Τα λόγια αυτά από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, του ανθρώπου με το γαρίφαλο, αποτελούν το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του 4θού Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενα φεστιβάλ που, σε πείσμα των καιρών, επιδιώκει να αφήνει το στίγμα του στην πολιτική και πολιτισμική ζωή της χώρας και προβάλλει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για «μια καλύτερη ζωή, χωρίς κρίσεις και εκμετάλλευση».

Το πρώτο φεστιβάλ, ένα χρόνο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, διοργανώθηκε τον Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο Ζωγράφου.
«Εκείνη την εποχή δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει, ήμασταν λίγοι και καλοί. Οταν γέμιζες ένα μικρό γήπεδο τότε, ήταν μεγάλη επιτυχία», θυμάται ο κ. Αντώνης, παλιό μέλος του κόμματος. Και μετά «μεγαλώσαμε», Ζωγράφου, Καισαριανή, Περιστέρι, Γαλάτσι, μια ιστορική πορεία σε εποχές που «το ΚΚΕ δελέαζε όχι μόνο με την ιστορία του αλλά και με την πολιτική του» στα πιο μαζικά νεολαιίστικα φεστιβάλ. Από τις θηριώδεις τεχνικές κατασκευές στο σήμερα και από τις καταξιωμένες προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Μόνος Κατράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μίκης Θεοδωράκης, στο σήμερα, με μεγάλους απόντες, όπως και τότε, στο 8ο Φεστιβάλ στο Περιστέρι, που σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου.


Το μήνυμα του Μίκη

Ο αειθαλής Μίκης Θεοδωράκης έστειλε χθες το δικό του μήνυμα: «Η πατρίδα και ο Λαός μας ζουν ξανά δύσκολες ώρες, και γι’ αυτό χρειάζεται να διπλασιαστεί η προσπάθεια και ο αγώνας της Κομμουνιστικής Νεολαίας [...] με κύριο στόχο την οργάνωση ενός παλλαϊκού μετώπου του εργαζόμενου ελληνικού λαού. [...] Σας καλώ να μελετήσετε σε βάθος την πρόσφατη ιστορία των λαϊκών μας αγώνων με τη φιλοδοξία να μας ξεπεράσετε σε σύνεση, οργάνωση και λαϊκή ορμή».

Η «Εφ.Συν.» περιηγήθηκε στον χώρο του φεστιβάλ την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, αφιερωμένη -με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- στον αγώνα ενάντια στον φασισμό. Παρακολουθήσαμε τις συζητήσεις και τις εκθέσεις και μιλήσαμε με επισκέπτες της... «Κόκκινης Πολιτείας».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το φεστιβάλ γίνεται στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον. Οπως μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές, η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία. Το πάρκο είναι εγκαταλελειμμένο και υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησής του.

Μπαίνοντας στο πάρκο από την κεντρική είσοδο, μας υποδέχθηκε η «Διεθνούπολη». Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε περίπτερα με εκπροσώπους από κομμουνιστικές νεολαίες από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις.


Και πολεμικές τέχνες


Τις δυο πρώτες μέρες έγιναν αθλητικά σεμινάρια και επίδειξη πολεμικών τεχνών από αθλητές παγκρατίου και την εθνική ομάδα τζούντο, σε μια προσπάθεια γνωριμίας του κοινού με το άθλημα, περνώντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός «είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας για  μια ζωή μακριά από τις εξαρτήσεις».

Από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει η έκθεση για τον ΔΣΕ. Η Ιστορία, εξάλλου, δεν γράφεται πάντα από την πλευρά των νικητών, με το βλέμμα του επισκέπτη να πέφτει πάνω σε τμήμα αντιαεροπορικού πολυβόλου των ανταρτών και σε θραύσμα βόμβας ναπαλμ που είχαν χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά στις μάχες του Γράμμου. 

Απέναντι φιλοξενείται έκθεση φωτογραφικού υλικού του φωτο-γράφου του ΔΣΕ, Απόστολου
Μουσούρη.
Το Μαθητικό Στέκι την πρώτη μέρα γέμισε από νέους κατά τη διάρκεια της συναυλίας του hip hop καλλιτέχνη Afaza. Λίγο νωρίτερα είχε τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Το «παρών» στη συναυλία έδωσαν και οι Τοτέμ και Μέγας, τραγουδιστές και φίλοι του Φύσσα.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή μπορεί να έχει χάσει κάτι από την αίγλη του παρελθόντος, τότε που «η ελπίδα ήταν ο σοσιαλισμός», όμως παραμένει «πολιτικό γεγονός» όπως θα το χαρακτηρίσει απόψε το βράδυ στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.


«Ραβασάκι» ΚΚΕ προς οργανώσεις ενάντια στον «Εργατικό Αγώνα»

Του Φώτη Παπούλια


ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ σημείωμα, to οποίο «κατεβαίνει» στις κομματικές οργανώσεις και την ΚΝΕ, η γραμματεία της Κεντρικήε Επιτροπής του ΚΚΕ βάλλει ευθέως κατά της πολιτικής Kίνησης με το όνομα «Κίνηση Κομμουνιστών - Εργατικός Αγώνας», η οποία έχει συγκροτηθεί προσφάτως από αποχωρήσαντα και διαγραμμένα μέλη.

Στο τετρασέλιδο «σημείωμα-οδηγία», η γραμματεία του κόμματος επισημαίνει ότι «έχουν πυκνώσει και έγιναν πιο φανερές οι αντιΚΚΕ παρεμβάσεις  διάφορων οπορτουνιστικών ομάδων, που επικεντρώνονται ενάντια στην ηγεσία και τη γραμμή του... εκδηλώσεις με ομιλητές διάφοροϋς κατά καιρούς διαγραμμένους από το κόμμα, υπερασπιζόμενοι δήθεν την ιστορία του».

Η πολεμική κατά του «Εργατικού Αγώνα», ο oποίος σύμφωνα με το σημείωμα «στοχεύει στον κλονισμό της εμπιστοσύνη μελών και οπαδών στο κόμμα, στο καθοδηγητικό του όργανο και πάνω
απ’ όλα στις συλλογικά επεξεργασμένεε αποφάσεις του στο πρόγραμμά του», εστιάζει στον
χαρακτήρα αυτής της πολιτικής Κίνησης.

Και αναφέρεται ρητά ότι «πρόκειται για οπορτουνιστική ομάδα που συστηματικά διαφωνεί και δουλεύει σχεδιασμένα μέσα και έξω από το κόμμα, ενάντια στη γραμμή και την ηγεσία του. Βρίσκεται σε επαφή  και παράλληλη πορεία με άλλες οπορτουνιστικές ομάδες που δουλεύουν επίσης σχεδιασμένα ενάντια στο κόμμα, όπως η «Νέα Σπορά» και αξιοποιούνται από τον ταξικό αντίπαλο».

Και χρησιμοποιώντας φρασεολογία που θυμίζει άλλες εποχές, συνεχίζει:

«Η συγκεκριμένη κίνηση έχει οργανωθεί με ενιαίο κέντρο, καταμερισμούς και καθήκοντα, δρα έξω από το κόμμα, στις παρυφές μας, αλλά διατηρεί επαφές και μέσα στο κόμμα, επιδιώκοντας να παρασύρει κομματικά μέλη που εκφράζουν επιμέρους ή συνολικότερες διαφωνίες με το πρόγραμμα και την πολιτική του κόμματος».
Ουσιαστικά, η γραμματεία παραδέχεται ότι στο εσωτερικό του ΚΚΕ αναπτύσσεται συζήτηση για την ασκούμενη πολιτική και τακτική του κόμματος, και εμμέσως εκφράζεται ο φόβος της «παραπλάνησης» των μελών.

Οξύνονταε το κριτικό επιθετικό ύφος, η γραμματεία επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Χτυπάνε το ΚΚΕ στο όνομα της σωτηρίας του, φορτώνουν την υποχώρηση του εργατικού κινήματοε στο ΚΚΕ... ακολουθούν μια παλιά γνωστή τακτική των αστών και όλων των οπορτουνιστών να παινεύουν τους πεθαμένουε για να θάψουν τους ζωντανούς...»

Και αφού εηισημαίνεται ότι «ο χρόνοε που διάλεξαν να κλιμακώσουν την επίθεσή τους δεν είναι τυχαίος» και ότι «οι ίδιοι ομολογούν ότι το ΚΚΕ αποτελεί εμπόδιο στους στόχους τους», άρα «είναι η γραμμή που οδήγησε στην αντεπανάσταση, στην ήττα του κομμουνιστικού κινήματος», καταλήγει: «Τίποτα δεν πρέπει να υποτιμηθεί από τον ρόλο και τη δράση τέτοιων ύπουλων κινήσεων [...] η επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των ενεργειών και προσπαθειών τους να κτυπήσουν το ΚΚΕ από τα μέσα πρέπει να συνοδεύεται με δουλειά για μεγαλύτερη αφομοίωση της στρατηγικής μας».

Οσοι γνωρίζουν καλά τα του ΚΚΕ, ισχυρίζονται ότι ένας νέος γύρος «εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος» είναι αρκετά πιθανός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου