Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣ: «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ;




ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ.
 Το θέμα με το διπλό φονικό στη Μάνη, με θύματα έναν λαθρέμπορο αναβολικών και το φίλο του Επαγγελματία Οπλίτη στο Ελληνικό Στρατό, με εμπλοκή θυμάτων και δολοφόνων με την ναζιστική συμμορία Χρυσή Αυγή,  ανοίγει μια σειρά από θέματα: τη σχέση του φασισμού με το κοινό ποινικό έγκλημα, με το κοινωνικό περιθώριο, τη ροπή στα όπλα και τη βία, αλλά και την ναζιστική διείσδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, την συγκάλυψη της δράσης της από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Ανοίγει όμως και ένα άλλο ζήτημα που δεν διακρίνεται με την πρώτη ματιά. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι το εμπόριο αναβολικών ουσιών γινόταν μόνο έξω και δεν γινόταν μέσα στο στρατό.
Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ανοικτά για τα αναβολικά στο στρατό και ξεκινάμε παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Την ανώτερη στρατιωτική σχολή, που σχετικά πρόσφατα αμαυρώθηκε από τη δράση των ακροδεξιών σπουδαστών που επέλεξαν να μετατρέψουν σε Γιορτή της Χούντας των Συνταγματαρχών, τη μέρα Μνήμης και Τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θυμίζουμε ότι και πάλι επί υπουργίας Δ.Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, οι πρωταγωνιστές ακροδεξιοί σπουδαστές «είχαν πέσει στα μαλακά»… 
 Ας ανοίξουμε επομένως την συζήτηση, απευθυνόμενοι στην λαική οικογένεια και την νεολαία, τονίζοντας ότι το ζήτημα έχει βαθιές ρίζες σε συντηρητικές-αντιδραστικές αντιλήψεις και πρότυπα συμπεριφοράς, είναι συνυφασμένο με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν έχει να κάνει με τη μεμονωμένη παραβατική ή ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων.  


Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται σ’ ένα διαρκές πνεύμα ανταγωνισμού στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Θα περίμενε κανείς ότι οι υποψήφιοι αξιωματικοί κυνηγάνε βάσεις και όρια. Αντίθετα, όμως, επικρατεί η τάση για σκαρφάλωμα στη συνολική κατάταξη και σε αυτό συνυπολογίζονται οι επιδόσεις στα μαθήματα και τα αγωνίσματα. Από τα αγωνίσματα ξεχωριστή σημασία έχει ο στίβος μάχης όπου περισσότερη σημασία έχει το ποιος θα έρθει πρώτος, δεύτερος κ.ο.κ.
Η σχολή ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, ενώ είναι κοινή αίσθηση ότι έτσι χτίζονται καριέρες! Οι υποψήφιοι με υψηλότερη βαθμολογία αποκτούν πλεονέκτημα στην επιλογή των σωμάτων (μηχανικοί, τεχνικοί κ.ά.) ή όπλων (πεζικό, τεθωρακισμένα). Η κατάταξη έχει σημασία στην ιεραρχία και σε ακολουθεί σε όλες τις επόμενες κρίσεις. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πλεονεκτήματα. Ο πρώτος για παράδειγμα τεταρτοετής γίνεται αρχηγός της σχολής, μένει μόνος του σε ένα ολόκληρο κτήριο και έχει όλους τους άλλους για υπηρέτες.
Αντίστοιχα όλη η διδασκαλία περί μαχιμότητας και αριστείας (με μπόλικες δόσεις εθνικισμού…) διαμορφώνει και αντίστοιχα πρότυπα. Πολλοί ευέλπιδες αποκτούν στερεότυπα περί ανδρισμού και «ακραίου», χαρακτηρίζονται από υπέρμετρο εγωισμό μακριά από οποιαδήποτε έννοια συλλογικότητας και αλληλεγγύης.
Όλα τα παραπάνω εξηγούν και το βασικό κίνητρο πολλών υποψηφίων να «χτίσουν σώμα», να φουσκώσουν, να σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις παρόλο που θα μπορούσαν να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις με πολύ λιγότερη προσπάθεια.
Σοκάρει η αλλαγή από το πρώτο στο δεύτερο έτος. Πολλοί υποψήφιοι αυξάνουν τη μυϊκή τους μάζα κατά 10-15 και παραπάνω κιλά. Αυτή η μεταβολή δε μπορεί να γίνει μόνο με γυμναστική και απλά συμπληρώματα διατροφής (πρωτεΐνες γάλακτος κλπ). Χρειάζονται παράνομες ουσίες με πιο φθηνή και συνηθισμένη κρεατίνη.
Οι στρατιωτικοί γιατροί αναγνωρίζουν τι συμβαίνει. Δεν τους αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες τα περιστατικά με αρρυθμίες – ταχυκαρδίες που συμβαίνουν συνήθως την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος-Ιούλιος). Υπάρχουν περιστατικά που παραδέχτηκαν τη χρήση ενέσιμων νιτριωδών ουσιών που διαστέλλουν τα αγγεία και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ουσίες προφανώς παράνομες που σε συνδυασμό με καρδιολογικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Στην ίδια λογική και οι πολύ συχνές αιτήσεις για εξετάσεις αίματος. Υπάρχουν υποψήφιοι που ζητάνε προληπτικές εξετάσεις χωρίς προφανή λόγο κάθε τρεις μήνες! Ελέγχουν με αυτόν τον τρόπο την ζημιά που συντελείται στα νεφρά τους.
Τα στοιχεία που έχουμε είναι συγκεκριμένα και αποδεικνύουν μια σαφή τάση.
Δεν έχουμε καμία διάθεση να κάνουμε γενικεύσεις για να «στιγματίσουμε» την Σχολή Ευελπίδων.
Κάνουμε μετριοπαθείς εκτιμήσεις και πιθανόν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα.
Αν θέλουν στο ΓΕΣ μπορούν να δουν την πραγματική εικόνα (αν δεν την ξέρουν ήδη…).
Και σίγουρα απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ           
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου