Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Δεκάδες φαντάροι εναντίον της ΕΛΔΥΚ στο ΚΕΝ Αυλώνας

 
Με ιδιαίτερα αγωνιστική διάθεση αντιμετώπισαν τις πρώτες μέρες της θητείας τους οι στρατιώτες υγειονομικού στο ΚΕΝ της Αυλώνας.

Το πιο συνηθισμένο θέμα κουβέντας ήταν η μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ. Η μετάθεση στην Κύπρο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των φαντάρων ανεπιθύμητη. Όσο κι αν προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση τα κλιμάκια του ΓΕΣ και οι αξιωματικοί, σε όλους είναι γνωστά η κατάσταση επιφυλακής, οι περισσότερες ασκήσεις, η αυστηρή πειθαρχεία, το τρέξιμο και τα καψόνια. Οι αποκαλύψεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει πολύ, όπως και οι προσωπικές μαρτυρίες όσων επιστρέφουν από το νησί. Το εγκληματικό ατύχημα με την έκρηξη και το θάνατο των άτυχων φαντάρων έχει σαφώς μεγαλώσει την ανησυχία. Οι διεθνής συμφωνίες και το Αξιόμαχο βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη ζωή των φαντάρων. Επιπλέον η ένταση με τα ελληνοτουρκικά για τις ΑΟΖ φέρνουν νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Η διαμάχη για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο φαίνεται τόσο ξένη Σε όλους τους συναδέλφους φαντάρους που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα είτε τα βρουν είτε δεν τα βρουν στα παζάρια και τη μοιρασιά.


Η εθνικιστική προπαγάνδα τους για δήθεν εθνικά συμφέροντα έχει πέσει στο κενό. Κανένας δε θέλει να πεθάνει πολεμώντας για συμφέροντα άλλων. Η συζήτηση και η ανταλλαγή εμπειριών είχε αποτέλεσμα. Δεκάδες φαντάροι με ένδειξη για ΕΛΔΥΚ δήλωσαν την αλήθεια. Δεν επιθυμούμε συμμετοχή σε αποστολή εκτός συνόρων για ιδεολογικούς, πολιτικούς λόγους. Ουσιαστικά δηλώσαμε την άρνησή μας σε ένα στρατό κατοχής που δε συμβάλει στην άρση της διχοτόμησης και στην ενότητα των δύο κοινοτήτων. Αντίθετα είναι κομμάτι του προβλήματος, μέρος των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ανεπιθύμητος από τους κατοίκους του νησιού. Η θέση αυτή είναι καθαρή. Είναι η μοναδική θέση που μπορεί τελικά να έχει αποτέλεσμα γιατί βασίζεται στο ατράνταχτο επιχείρημα της υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων όπως λέει και ο στρατιωτικός όρκος.

Είναι ενδεικτικό ότι οι φαντάροι του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ενημέρωσαν τους υπόλοιπους συναδέλφους για το τι σημαίνει ΕΛΔΥΚ, για την ανάγκη να Αρνηθείς τη Μετάθεση στην Κύπρο και το πώς πως μπορεί ο καθένας να υπερασπιστεί αυτή του την επιλογή μέχρι τέλους!

 Από εκεί και πέρα ήμασταν σε συνεχή επαγρύπνηση στο θέμα των συνθηκών. Ευτυχώς στο θέμα της υγιεινής δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Το υγειονομικό διατηρεί ακόμη το προνόμιο να έχει γάντια και χλωρίνες. Πρόβλημα παρουσιάστηκε με το ζεστό νερό στα μπάνια αφού μας άφησαν 2 μέρες στο κρύο. Μετά από δικά μας παράπονα το ζεστό νερό επανήλθε.

Τέλος σημαντική ήταν και η παρέμβαση στο πρόβλημα με τον ελεύθερο χρόνο. Τις πρώτες μέρες ήμασταν υποχρεωμένοι να καθόμαστε στο κεντρικό ΚΨΜ. Δε μπορούσαμε να ξεκουραστούμε ή να κοιμηθούμε. Ήταν προφανής η πρόθεση των αξιωματικών να υπάρχει κατανάλωση: ποιος ξέρει τι συμφέροντα υπάρχουν από πίσω. Ένα ΚΨΜ που φυσικά προσφέρει μόνο τηλεόραση. Είναι λογικό να καλύπτεις την ανία και τη βαρεμάρα με καφέδες, τυρόπιτες και σοκολάτες. Στοιβαγμένοι και κουρασμένοι φαντάροι στα όρια τις αποχαύνωσης. Μετά από παρεμβάσεις κερδίσαμε να κάνουμε ό,τι πραγματικά θέλουμε στον ελεύθερο χρόνο κάτι που έφερε περιθώρια για ακόμη πιο γόνιμες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Αυτά από το κέντρο, σύντομα νέα από τις μονάδες.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Diktiospartakos.blogpsptot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου